e2 hormonu

Son güncelleme: 28.01.2009 08:31
  • E2 HORMONU NEDİR DEĞERLERİ NEDEN DEĞİŞİR? teşekkürler.
#27.01.2009 23:09 0 0 0
  • E2: Estradiol Hormon Testi ve Anlamı

    Vücuttaki en potent endojen östrojendir. Ovülasyon indüksiyonunun takibi ve erkeklerde jinekomastinin değerlendirilmesinde kullanılır.
    Kadın ve erkekte bebek olmama sebebi araştırılırken bazı hormon düzeyleri kontrol edilir.

    Özellikle adet düzensizliği, kıllanma, göğüslerden süt gelmesi gibi şikayetleri olan hastalarda yumurtlamayı düzenleyen ve süt salınımına neden olan hormonlar incelenir. Bunlar FSH , (folikül uyarıcı hormon) , LH (luteinize hormon),Prolaktin (süt hormonu) E2 estrodiol , ve TSH (tiroid stimulan hormon) ve P (progesteron) dır. FSH hormonu yumurtalıkta folikül oluşumunu sağlar. Folikül çevresindeki hücrelerden östrojen salgılanır. Takiben LH salgılanır ve folikül çatlar, yumurtlama olur . Yumurtlamayı takiben overler progesteron hormonu salgılarlar. FSH, LH, E2 ve Progesteron yumurtlamada rol alan hormonlardır.

    Prolaktin süt hormonu ise fazla salındığı durumlarda yumurtlamayı engeller. Bu nedenle bu hormon seviyesi de bebek sahibi olamamakta çok önemlidir.

    Tiroid uyarıcı hormon ise tiroid bezinin düzenli çalışmasını sağlar. Tiroid bezi ile ilgili bir problemde de adet düzensizliği ve yumurtlama problemleri olabilir. Bu nedenle tiroid hormonlarıda çocuk sahibi olamamakta önemlidir. Tiroid bezinin az çalışması yumurtlama bozukluğu ve erken gebelik kaybına neden olabilirken; çok çalışması düzensiz yumurtlama, fetus anomalileri ve erken doğuma neden olabilmektedir.

    Erkekte ise beyindeki hipofiz bezinden salgılanan FSH (folikül uyarıcı hormon) ve LH (luteinize hormon ) üreme fonksiyonlarını düzenler. FSH'ın testislerde sperm üretimini üstüne rolü varken, LH ve testosteron hormonu erkeğin fiziksel gelişimini kontrol eder. PRL hormonu da sperm oluşumunda rol oynar.

    Aşagıdaki konudan faydalanabilirsiniz.
    Kan tahlilleri ve anlamları - Hormon Testleri
#28.01.2009 08:31 0 0 0