Atmaca Yakalamak

Son güncelleme: 12.02.2009 12:10
  • Atmaca Nasıl Yakalanır

    Kapı ağ
    Dere kenarlarında Ağaçların arasında dikilen iki çubuğun arasına gerilen ağdır .Suya inmek için yere paralel olarak uçma esnasında Atmaca bu ağa takılır .Trakya bölgesinde yapılan yakalama şeklidir .Ağ beklenmediği için saatlerce hayvan tutsak kalabilir ve zarar görür Yanlış ve zararlı bir yakalama şeklidir.
    Skence
    Geçit yerlerde ağaçlara çakılan torba ağ (Skence, Monta) denilen torba ağ şeklidir .Atmaca ilk uçuşu esnasında daima yere balıklama atlar ve sonra ucu istikametini belirler.Bu özelliğinden faydalanılarak torba ağ düşünülmüştür ancak buda yanlış bir yakalama şeklidir .Zira görünmesin diye yapılan torba ağın ipleri ince olduğu için kanatlarını hemen keser veya torbalandığı an çırpınmadan dolayı Atmacanın bedenini ve kanadım sakatlar.( yasaklanmıştır)
    Yavru yakalama (yuvadan yakalama )
    Düdük sesiyle anneyi taklit ederek kurulan geniş ağlara çarptırma veya yuvadan gece ama şeklinde yakalama usulüdür .Yuvadan uçtuğu zaman veya yuvada iken gece yakalamak çok yanlıştır .Daha eğitim görmediğinden, her ne kadar iç güdüsel olarak avlanma isteği olursa da tecrübesi olmadığı için başarılı olamaz. Ancak yukarıda anlatıldığı gibi tecrübesiz olduğu için. Doğaya geri bırakıldığında yaşam kavgasına adapte olamayacaktır .
    Kuş (canlı mühre, Ğaço.,Ceceğen) ile yakalama şekli;
    Bu şekilde Atmaca yakalama şekli en popüler ve de en meşakkatli olanıdır .Her aşaması kültür , bilgi ve beceri gerektirmektedir. Geçit yerlerinde obalar (Çerge, Meteris, Tente, Koliba) hazırlanır üçgen ve dikdörtgen ağlar kurulur. Üçgen ağlarda dik kenarlardan ikisine 1,80-220 cm uzunluğunda çubuklar geçirilir. Uzun kenarına ise uzunluğu ayarlanarak ip geçirilir. Çubuğun biri yere sabitlenir .Diğer çubuk obanın hemen kenarına çok ince bir iple bağlanarak dik durması sağlanır .Ağ parlamaması için koyu siyaha boyanmıştır İkinci tür ağ dikdörtgen şekildedir (üpice, Sapetka). Bu ağlar dikdörtgen olarak yaklaşık 200 cm x 250 cm ebatlarında, dört kenarındaki bütün gözlere ağ ipinden daha kalınca bir ip geçirerek ve uzun kenarlara ayrıca birer ip daha ilave etmek şeklinde hazırlanır.Ağ boyundan 1 0 cm kadar daha yüksek ucunda çatal olan düzgün ve budaksız çubuklara, alt uçları iliştirilmek suretiyle kurulur .Bu çeşit ağlar çanta ve cepte kolayca taşınabildiği için makbuldür .Gözün ulaşabileceği (en uzak 1 km kadar) Atmaca görüldüğü zaman kendinin ve elinin görülmeyeceği şekilde kuş (ğaço ) uçurulur .Bunu gören atmaca kuşu yakalamak için harekete geçer . Artık gizlendiğiniz yerden bütün mimikleri seyretmektesiniz.Kuşa 50 m kala pike yaparak pençelerini açıp kapatarak antrenman yaparak gelir ve hızla ağa çarpar .Dik duran çubuğun ipi kopmuş ağın torba kısmı 1 m ileriye gitmiştir .Y ere sabit olan çubuğun üstüne dik duran çubuk düşmüş ve atmaca iki çubuğun arasında ağda kalmıştır . Artık heyecan doruktadır ve amaca ulaşılmıştır .Ancak dahası var usta bir atmacacı atmacanın geliş şeklini, hızım dikkatle izlemiştir .Eğer aranan özellikleri ve renkleri taşıyorsa itina ile bağları takılır .Eğer taşımıyorsa yoluna devam etmesi için salıverilir .En iyi ve Atmacaya zarar vermeyecek yakalama şeklidir . Bu şekilde yapılan Atmaca yakalama eylemi, doğada her gün defalarca yapılan hareketi seyretme o olayı yaşama biçimidir .Hatta bu olayın zevkine tam erişebilmek için 2 arkadaş aynı yerde oturur .Biri bu işi yaparken diğeri bütün mimikleri yakalamak ve heyecanı yaşamak için sadece seyreder . Bunun içindir ki havada dikey gelen bir kuşun atmaca türü olduğunu gözlemle anlarsınız. Ancak ağa girip elinize almadan Atmacanın niteliği belli olmaz.1 yıl önceki ve daha eski olan tüylek ismi verilen atmacalar çok güçlü olmasına rağmen ehlileştirilmesi eğitilmesi imkansız gibidir .Bu türler de zaten görüldüğü zaman hemen bırakılır Erkek atmaca çok kolay eğitilebilir , ancak küçük ve dayanıksız olduğu için beslenmek için alı konmaz ve hemen bırakılır.Aranan özellikleri taşıyan ve henüz 2-3 aylık olan Atmaca alınır. Rengi,tüyü ve huyu belirlendikten sonra kışlama denilen bir sonraki yıl için beslenir ve Tüylek olur.En çok 14 yıl yaşadığı tespit edilmiştir Artık yıllarca sahibine alışmış kuşu başka atmacacı kullanamaz. Tüylek avım yakalayamazsa veya yakalasa bile sahibinden başkası kendine yaklaşırsa avını bırakır ve oradan uzaklaşır .

    Atmaca,atmacalar,atmaca çeşitleri,atmaca türleri,atmaca hakkında,atmacalar hakkında,atmaca nasıl yakanır,atmaca yakalamak
#12.02.2009 12:10 0 0 0