D8 mi Avrupa Birliği mi

Son güncelleme: 28.02.2009 13:14
  • D8 Nedir ?

    D-8, kısaca Developing Eight (kalkinmakta olan 8 ülke) anlamına gelen 8 ülkeyi ifade eden bir kuruluş. Bu sekiz ülke Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya. Bu sekiz ülkenin REFAHYOL Hükû»meti Başbakanı Necmettin Erbakan önderliğinde bir araya gelerek oluşturmuş oldukları bir organizasyondur. D-8 üyelerinin tamamı aynı zamanda İslam Konferansı Örgütü nün de üyeleridir. D-8 üyeleri, tabii kaynakları, kalabalık nüfusları ve potansiyel pazarlarından ötürü kendi bölgelerinde önemli konum arz etmektedirler.

    D-8'in Amacı

    D-8 girişiminin başlatılmasındaki amaç, büyük bir ekonomik potansiyeli, çeşitli kaynakları, geniş bir nüfus ve coğrafi alanı temsil eden 8 ülke arasında ticaret ilişkilerinde yeni fırsatlar yaratmak ve çeşitlendirmek, uluslararası düzeyde karar alma sürecine katılımı artırmak, daha iyi hayat şartları sağlamak, somut ortak projeler etrafında ekonomik işbirliğini geliştirmek ve gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki durumlarını güçlendirmektir.

    D-8, kurucu üyelerinin kompozisyonunun da yansıttığı gibi, bölgesel olmaktan çok küresel bir kuruluştur. Üyelik, grubun hedeflerini, ilkelerini benimseyen ve ortak bağları paylaşan diğer gelişmekte olan ülkelere de açıktır.

    D-8, üye ülkelerin bölgesel ve uluslararası örgütlere üyeliklerinden kaynaklanan ikili ve çok taraflı taahhütleri üzerinde olumsuz etkisi olmayan bir forumdur.


    AB Nedir ?

    Avrupa Birliği (AB), demokratik Avrupa ülkelerinden oluşan, vatandaşlarının hayatlarını iyileştirmek ve daha iyi bir dünya yaratmak için çalışan bir ailedir.

    Üye Ülkeler arasındaki görüş ayrılıkları ve ara sıra meydana gelen krizler haberlerin manşetlerini oluştursa da, aslında kameralardan uzakta, AB dikkate değer bir başarı hikayesidir. AB, sadece yarım yüzyıllık ömründe Avrupa'da barışı ve refahı sağladı, tek Avrupa para birimini (Euro) oluşturdu ve sermayenin, hizmetlerin ve malların serbest hareket ettiği sınırsız 'tek pazarı' meydana getirdi.

    Aynı zamanda AB, hem büyük bir ticari güç hem de çevre koruma ve kalkınma yardımları gibi alanlarda bir dünya lideri haline geldi. Bu yüzden Avrupa Birliği'nin altıdan yirmi yedi ülkeye kadar genişlemiş olması ve daha birçok ülkenin üyelik için sırada olması şaşılmaması gereken bir şeydir.

    Avrupa Birliği başarılarını olağandışı bir şekilde çalışmasına borçludur. Avrupa Birliği olağandışıdır çünkü AB, ne Birleşik Devletler gibi bir federasyon ne de Birleşmiş Milletler gibi hükümetler arasında basit bir işbirliği organizasyonudur. Avrupa Birliği aslında benzersizdir. AB'yi oluşturan ülkeler (Üye Ülkeler) bağımsız, egemen milletler olarak kalırlar fakat egemenliklerini, dünyada tek tek sahip olamayacakları gücü ve etkiyi kazanmak için bir araya getirirler.

    Egemenlikleri bir araya getirmek, pratikte karar-alma yetkilerinin bir kısmını, ortak fayda içeren belirli konulardaki kararların Avrupa düzeyinde demokratik olarak alınması için beraber oluşturdukları ortak kurumlara aktarmaları anlamına gelir.
#27.02.2009 00:53 0 0 0
  • Konuya 3 şıklı bir anket eklenmiştir.

    Konu başlığı ile içeriği aynı adillikte değil. D8 i anlattığınız gibi AB hakkındada kısa ve öz bilgiler verebilirdiniz.

    Daha evvel bir kaç konuda daha yazmıştım bu kadar uzun yazıları özel sebepler olmadıkça forum sitelerinde kimse okumaz bunun yerine konuyu kendiniz okuyarak kendi yorumunuzu yapsanız daha fazla ilgi çeker ve daha çok kişi tarafından okunurlar.

    Yanıtım Hiçbiri...

    Not: Seçtiğiniz yazı fontu ve rengi zaten tek başına okunaksız ve göz yoruyor...
#27.02.2009 09:28 0 0 0
  • Evet yazınız cok uzun olmus. Sonucunda ödül verilecek bir yazı bilse olsa bukadar uzun yazıyı kendi adıma okuyup yorumlayamam, kafam yeterince dolu cunki:)
    Kalpsiz daha kısa cümlelerle özetlerseniz seviniriz.
#27.02.2009 16:53 0 0 0
  • yazinin tamamini bende okumadim ne yalan söyleyim ,yalniz eskiden nato ve varsova pakti vardi ben bunlarin ikisinede karsi gelmistim bunlar benim yorularim _ne varsova ne nato tam bagimsiz türkiye derdim , simdide ne AB. nede D8. diyorum ve yinede bagimsizligimizi savunuyorum
#27.02.2009 20:40 0 0 0
  • konunun içeriği isteğe göre düzeltilmiştir

    arkadaşlar D8 ve Avrupa birliği birisi girmeye çalıştığımız biriside bizim kurduğumuz bir birlik avrupanın hali ortada bu sitede avrupada yasayan çoğunlukta üye var avrupanın halini ve geleceğini görüyorsunuz tükenmekte sonu yaklasıyor ve bizi almamak için uyduracakları binlerce nedenleri var diğer taraftan D8 nüfusunun çoğunu gençlerin oluşturduğu ve kalkınmakta olan ülkeler bulundukları konum itibari ilede önemli bi yer teşkil eden ülkelerdir ben avrupa birliğine hayır diyorum D8 bizim ve üyesi buluan ülkeler için daha hayırlı olacağınının görüşünde ilerleyen zamanlarda görülecek olan doğal kaynak sıkıntısının bu ülkelerde ve bizde olduğunu avrupanın zamanı geldiğinde bize o ülkelere mecbur kalacağını ve bu durumda cıkabilecek savalar ve enzeri olayları göz önünde bulundurursak D8 i bir an önce akıllı ve sistematik bir şekilde faaliyete geçirmeye ihtiyacımız var benim kararım bu sizleri bilemem
#28.02.2009 04:45 0 0 0
  • Arkadaşlar anket açıyorsunuz öyle sınırlı seçenekler koyuyorsunuzki sonuçta görmek istediğiniz sonuca yönlendiriyorsunuz insanları.Normal şartlarda ekonomik olarak AB daha çekici geliyor,ama kültürel manada D8 daha alımlı ve kaliteli aynı zamanda ekonomik bir güç oluşturuyor,Bunların yanına birde Türk birliğini ekleseydiniz ankete çok daha adil olurdu gibime geliyor.Neden kefere öyle isiyor diye soydaşlarımızla bağları koparıyoruz.Müslüman Türk birliğini kuduğumuzda diğer müslüman kardeşlerimize hamilik yapamazmıyız.Osmanlı bunu denedi ve başardı.İnanın böylebir birlik kurulsun samimi bütün müslüğmanlar bizlerin yanında olacaktır.İster Türk ister İngiliz İster arap İster afrikalı olsun gör o zaman buşt gibilerin kafasına artistlik olsun diye ayakkapı fırlatmaya gerek kalıyormu.Allah yar ve yardımcınız olsun.Ankete oy kullanmaya gerek göçrmedim.
#28.02.2009 13:14 0 0 0