Andız Pekmezi Ve Faydaları

Son güncelleme: 23.03.2009 20:36
  • andız pekmezinin faydaları - andız pekmezi neye iyi gelir - andız pekmezinin sağlığa yararları

    noimage


    Andız; sarı renkli ve acı bir ot olan andız otundan elde edilen, Servigillerden, yapraklarını dökmeyen, meyvesinden pekmez (andız), gövdesinden katran elde edilen, ülkemizde Hatay ve Antalya civarında yetişen, açık tohumlu bir ağaç türü olarak adlandırılıyor.
    Andız pekmezi, Akdeniz Bölgesi'nin yüksek rakımlı bölgelerinde yetişen, ardıç olarak ta bilinen ağacın kozalaklarından el değmeden, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen şifalı bir pekmez. Andız kozalağı, yüzde 40 civarında inulin, eterli uçucu yağ helenin, sabit yağ, triterpenler veacı maddeler içerir.
    ANDIZ PEKMEZİNİN FAYDALARI:
    Andız pekmezi; bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı,
    akciğer, karaciğere faydalı bir pekmezdir.
    Bütün pekmez cinslerinde olduğu gibi kan yapıcıdır ve enerji verir
    Sade olarak yenilebildiği gibi tahinle karıştırılarak ta yenilebilir.Kandaki şeker miktarını ayarlayan ve kansızlığa iyi gelen Andız pekmezi özellikle bronşit, öksürük,ağız yaraları, verem, böbrek iltihabı, sedef hastalığında, yatak ıslatan kişilerde, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer, karaciğere faydalı insana kuvvet veren şifa kaynağı bir pekmezdir. Ardız Kozalağı ise kurt düşürmede, saç dökülmesinde çay gibi içilirse iyi bir ilaçtır.
    ANDIZ ÇAYI : İki tutam andız otu kökü, birer tutam dulavrat otu ve şevket otu çaydanlıkta demlenir. Hazırlanan demleme, bal ile tatlandırılarak günde üç bardak içilir.
    FAYDALARI : Tıpkı pekmezi gibi andız çayı da; Anjin, bronşit, öksürük, astım, boğmaca gibi hastalıklarda yarar sağlıyor. Hazırlanan karışımlar süzüldükten sonra çay olarak içilebiliyor.
    * Andız çayının, deri hastalıklarında ve ergenlik sivilcelerinin giderilmesinde de etkin yararlan görülmüştür.
#20.03.2009 19:57 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler canım benim,
    andız pekmezi gerçekten faydalı
#23.03.2009 20:36 0 0 0