Black And White 2 - Battle of the Gods

Son güncelleme: 21.03.2009 06:37
  • Sistem gereksinimleri

    İşlemci: Intel Pentium 4 1.6 GHz or equivalent
    RAM: 512 MB
    Ekran Kartı: 64 MB
    Sabit Disk: 3500 MB
    DirectX 8+ based, DirectX 9c+ (supplied with install)



    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage

    İlk oyunun yarattığı büyük başarının ardından yaklaşık olarak 6 ay evvel piyasaya sürülen Black & White 2, pek çok gelişimi beraberinde getirmiş, kendi standartlarını yükseltmişti. Daha evvel özel güçlerini insanlar üzerinde kullanmakta olan bir tanrıyı canlandırıyorken, yeni oyunda çok daha kapsamlı stratejiler kurmamız gerekiyordu. Ayrıca Black & White'ın vazgeçilmezi olan sevimli (veya acımasız) yaratığımızın yapay zekâsı hatırı sayılır ölçüde geliştirilmişti. Bir sonraki adımda yapacağı işleri bize kafasında çıkan baloncuk ile işaret ediyor, biz de duruma göre karar veriyorduk. Gerektiğinde onu cezalandırıyor gerekirse sevip okşuyorduk.

    Savaş sistemi de elden geçirilen yapımın, dönemin gerçek zamanlı strateji oyunlarından geri kalmayan bir yapısı oluşmuştu. Gerekli binaları yapmamız, düzenli bir şehir kurmamız ve halkımızı bize itaat edecek şekilde yola getirmemiz gerekiyordu. İşte tam bu noktada oyunun ismini ve ana temasını oluşturan önemli karar mekanizmamız devreye giriyordu. Black & White oyununun temel özelliği olan iyi ya da kötü olma seçeneği tamamıyla bize bağlı idi. Amacımız sadece düşmanlarımızı alt etmek ve halkı bize itaate zorlamak olduğundan bunu ister güzellikle istersek de insanlara zulmederek sağlayabiliyorduk. Kısacası Black & White 2, ilk oyunun güzel olan her özelliğini üstüne birkaç unsur daha ekleyerek oldukça kaliteli bir biçimde bize sunmuştu.

    Herşey olduğu gibi

    Ek pakette ise değişen pek bir şey yok. Orijinal oyunda nerede kaldıysak aynı şekilde devam ediyoruz. Sistemimizde bulunmak zorunda olan Black & White 2'nin üstüne kurulan Battle of Gods'a farklı bir ana menüden girebiliyoruz. Başlangıçta hiç bir video veya demo izlemiyoruz. İlk olarak yapmamız gereken inek, goril, kaplan, kurt, kaplumbağa ve aslan seçeneklerine sahip hayvanlardan birine tıklamak. Eğer orijinal oyunun kayıt dosyasını hala saklıyorsak oradaki yaratığımızı alabiliyoruz. Daha sonra sıra hayat görüşümüzü seçmeye geliyor. Burada da iyi, kötü veya nötr olan taraflardan birine dahil olabiliyoruz. Bu seçenekler arasındaki farklar ise başlangıçta verilen tribute puanlarını ve bina yapısını oluşturuyor.

    İlk adamıza adımımızı attığımızda orijinal oyun ile tamamıyla aynı arabirim, görsellik ve kullanımla karşılaşıyoruz. Yapmamız gerekenler tüm stratejilerde olduğu gibi; kaynak topla, asker üret, insanları mutlu et ya da onlara eziyet et. Elbette bunları yaparken en büyük yardımcımız olan yaratığımızı da eğitmeli, savaş sırasında bizi temsil edeceği için yeterince güçlendirmeliyiz. İşin iyi yanı ise başlangıçta o sinir bozucu ve asla geçilemeyen alıştırma bölümlerine rastlamıyoruz. Eğer kontrolleri ve oyunun kullanışını bilmiyorsanız B&W2'ye geçiş yapıp alıştırma bölümlerini oynamalı sonra ek pakete geri dönmelisiniz.


    İskelet orduları yükseliyor

    Battle of Gods'ın orijinal oyundan tek ve yegâne farklılığı iskelet ordularını içeriyor oluşu. Ana hikâyemizde sadece tek bir kötü orduya karşı savaş vermemiz gerekiyor. Gerçek düşmanımız tek olunca oyunun özgürlüğü de daralıyor. Bu kötülük ordusu ölüleri canlandırarak çok fazla askerden oluşan ordularla üstümüze saldırıyor. Yani sizin anlayacağınız Battle of Gods'da bol bol savaş yapacağız ve sürekli saldırılara hazır olmamız gerekiyor. İşin kaynak toplama ve asker üretme kısmı sıkıcı olsa da hayati önem taşıyor ister istemez.

    En çok önem vermemiz gereken tribute puanlarını iki şekilde toplayabiliyoruz. Birincisi ve asıl toplama kısmını oluşturan dualar, halkımız tarafından bize gönderiliyor. İkincisi ise haritanın etrafına dağılmış olan beyaz parşömenler. Bunlara tıkladığımızda oyun içinde farklı bir tat sunan mini oyunları deniyoruz. Basit bulmacalar ve mini refleks oyunları gibi seçeneklere sahip olan bu aşamaları başarı ile atlatırsak, fazladan tribute puanı alıyoruz.

    Sonuç olarak Battle of Gods, orijinal oyun ile tamamıyla aynı yapıda. Grafikleri, sesleri, insanların söylediği şarkılar ve karakter modellemeleri hep aynı. Sonuç böyle olunca yeterince yenilik sunamayan oyunun al benisini de yüksek olmuyor. B&W2'yi fazlasıyla seven ve mutlaka devamını denemek isteyenler haricindekilere pek fazla hitap etmeyecek bir yapım Battle of Gods.

    Not: Daha önce fark etmemiştim ancak oyunun açılışı sırasında Lionhead Studios logosu belirdiğinde mouse'u kullanıp logoyu oynatırsak minik parçacıkları istediğimiz gibi sağa sola fırlatabiliyoruz.
#21.03.2009 06:37 0 0 0