V-Rally 2 Expert Edition

Son güncelleme: 22.03.2009 00:47
  • Piyasada o kadar çok ralli oyunu var ki şu sıralar hangisini tercih edeceğimizi şaşırıyoruz. Sanki bütün firmalar anlaşmış gibi oyunlarını 2000 senesinde çıkarıyorlar. Bu oyun severler açısından her ne kadar iyi gözükse de, oyun firmaları için aynı şey söylenemez. Çünkü güzel bir oyunun arkasından başka bir firma aynı türde bir oyun çıkarsa ilk çıkaran her zaman avantajlı sayılır. İşte tam bu noktada oyun severlerin yardımına bu tür inceleme yazıları yetişiyor. Her ne kadar seçim sizlerin de olsa bu tür inceleme yazıları her zaman bir kriter olarak tutulmalıdır.

    noimage

    Geçtiğimiz senelerden bir geçmişi bulunan V-Rally serisi oyun dünyasında adından çok söz ettiren oyunlardan birisi olmuştu. Ülkemizde ralli sporuna çok büyük bir ilgi olmasa bile bilgisayarlar aracılığıyla da olsa bu ilginin artması sevindirici bir şey. Aslında ralli sporu biz pek ilgi göstermesek bile dünyada çok tutulan bir spor. Hemen hemen her ülkede bu spor için parkur bulunmakta. Ülkemizde kısıtlı sayıda da olsa bu spora katkı sağlanıyor. Oyunlar aracılığıyla bu sporu tanımamız ise tabii ki üzücü bir olay.

    noimage


    Infogrames, V-Rally serisinin ilk oyunun tutulmasından sonra ikinci bir sürüm için kollarını sıvamıştı. Üzerinde yaklaşık iki sene çalıştıktan sonra 2001 Ocak ayında piyasaya sürülen V-Rally 2 Expert Edition bakalım oyun dünyasında ilk sürümün bıraktığı etkiyi devam ettirebilecek mi?

    Oyun, Dünya Ralli Şampiyonası'ndaki yarışları içeriyor. Oyunda genel olarak yapabileceğiniz 'Time Trial', 'Arcade', 'V-Rally Trophy' ve 'Rally Champions' olmak üzere 4 yarış türü var. Ayrıca oyunu aynı bilgisayarda 4 arkadaş oynayabilme seçeneğiniz var. Bunun için ekranın bölünmesini 'Game Options' bölümünden ayarlayabilirsiniz. Bence bu seçenek çok daha mantıklı ve zevkli. Nedenini yazının ilerleyen bölümlerinde öğrenebileceksiniz. Oyunu her başlattığınızda yapmanız gereken bazı seçimler var. Bunlar sırasıyla oyuncu seçimi, araba seçimi ve yarış türlerinin içinde bölüm seçimi. Bu tür bir menü sisteminin çok sade olması gerekirdi. Fakat, gerek farenin menüde kullanılamaması, gerekse ara menülerin ardarda tekrarlardan oluşması menü sisteminin biraz karışmasına neden olmuş. Birkaç gezinmeden sonra "Ya sanki ben burdan daha önce geçmiştim!" gibi nidalara sebep oluyor.

    noimage



    Oyunun 'Game Options' menüsünü çok ikna edici bulamadığımı açıkça ve üzülerek belirtmek istiyorum. Yapmak istediğim ayarları ne bu menüde ne de oyun başlamadan önceki 'Setup' menüsünde bulabildim. Menülere daha aydınlatıcı birkaç seçenek daha koysalardı belki daha iyi olabilirdi...

    noimage

    Oyunda 'World Rally Cars' (9 Otomobil), '2 L Kit-Cars' (5 Otomobil) ve '1,6 L Kit-Cars' (3 Otomobil) olmak üzere toplam 17 araç bulunuyor. Daha önceleri sürpriz araçların bulunduğu ve yarışları kazandıkça bunların açılacağını söylemişlerdi fakat her ne hikmetse ben buna rastlayamadım! Ayrıca yeni parkurların da açılacağını duymuştum fakat ona da rastlayamadım... Oyundaki özelliklerden birisi de buradan belli oluyor. Oyunda seçtiğiniz her arabayı deneyebilme imkanı var. Çünkü bir kez arabayı seçip menülere daldınız mı bu menüye geriye dönebilme imkanınız çok az. Oyundaki 4 yarış türü pek tatmin edici olmasa da biraz tanıtmak gerekiyor. 'Time Trial'da bir parkurda en iyi yaptığınız zaman derecenizi geçmeye çalışıyorsunuz. Bir nevi zamana ve kendinize karşı yarışıyorsunuz. Burada isterseniz bir hayalinizle de (ghost car) yarışabilirsiniz. Hayaliniz oynadığınız parkurda en iyi yaptığınız sürüşe göre hareket ediyor. Böylece hem daha iyi bir seviyeye geliyor hem de diğer yarışlara karşı biraz pratik yapma şansını yakalıyorsunuz.

    noimage

    Arcade'de 3 seviye bulunuyor. Ayrıca her seviye kendi arasında belli derecelere ayrılıyor. Seviyeler içindeki dereceleri aldıkça bir üst seviyeye ulaşıyorsunuz. Burada da önemli olan rakipleriniz arasından sıyrılıp birinci olmak.

    V-Rally Trophy bölümünde giderek yükselen bir tür yarışlara katılabilme imkanınız var. Avrupa, Dünya ve daha sonra da ustaların katıldığı 'Expert' modu. İlk bölümde ne kadar iyi bir derece yapabilirseniz diğer bölümlerde de o kadar rahat ediyorsunuz.

    noimage


    Championship'de ise adından da tahmin edebileceğimiz gibi şampiyonların serisinde çekişmeli bir yarış yapıyorsunuz. Mantık olarak 'V-Rally Trophy' ile aynı. Farklılık gösterdiği alan ise biraz daha zorlayıcı olması. Ayrıca sizin için parkurları o belirliyor.

    Oyun grafiksel olarak pek çok yenilik içeriyor. İlk oyunla bunun arasındaki fark göze dokunur bir şekilde belli oluyor. Sanırım oyunun motorunda bir takım değişiklikler yapmışlar. Arabaların modellendirilmesi çok güzel. Arabaların hasar aldığını çok belirgin bir şekilde görebiliyorsunuz. Çevre birimlerinin tasarımı oldukça profesyonel yapılmış. Mevsim şartlarına göre havanın değişmesi oyunu grafiksel açıdan bütünleştirmiş. Ayrıca parkur içindeki insanların yoldan kaçması, siz start alırken flaşların patlaması oyundaki bir takım hoş ayrıntılar.

    noimage



    Ses efektleri oyuna göre eksi puanda. Kamera açısını değiştirdiğinizde kendiliğinden motor sesinin de değişmesi gerekirken hiçbir kıpırdanma olmuyor. Çevredeki çeşitli seslerle motor sesinin birleşmesiyle ortaya pek temiz olmayan ve kulağı boğan bir ses çıkarmış. Oyun içindeki müziklerin karışmasından ise hiç bahsetmek istemiyorum. Bu kadar güzel müzik tasarladıktan sonra hepsini birbiri içine sokmak pek güzel olmamış. Şahsen bu yönde oyun oynarken hoparlörü kapatmak zorunda kaldım. Oynadıkça kafamın hacmi artıyormuş gibi hissediyordum. Neyse, oyun ses ve müzikten kaldı.

    Gerçekçiliğe gelmek gerekirse. Oyun bu bakımdan da tam bir fiyasko! Sanırım hepinizin bildiği gibi arabaların biraz ağırlığı vardır (2 toncuk!..)... İşte bu oyunda bütün yerçekimi kurallarını bir tarafa bırakıyoruz. Arabanızın bir balon gibi uçup gitmemesi için elimizden geleni yapmalıyız. Kontroller de keza aynı şekilde. Alışmak için 10 fırın ekmek yemek gerekiyor. Sağ tuşa basıyorsunuz bakmışsınız araba ters yöne dönmüş gidiyor. Oyundaki hiçbir zorlayıcılığın bulunmaması ve rakiplerin birer salak gibi hareket etmesi berbat bir olay. Oyun dediğin biraz zorlar Ayrıca her araba oyununda olması gerektiğine inandığım zorluk seviyesi bu oyunda bulunmuyor. Bence bu tür oyunlar için bir eksi puan!

    noimage

    Sonuç olarak bu tür oyun tutkunları için V-Rally 2 bir fiyasko denebilir. Bence bu dönemin en iyi ralli oyunu Colin McRae Rally 2... Daha ne diyelim? Verdiğin paraya yazık!.. Ama şunu belirtmek gerekir ki oyunun giriş demosu nefis! Yiğidi öldür hakkını yeme... Bu kadar güzel bir demoyu daha önce hiç tatma... pardon, görmemiştim!

    noimage
#22.03.2009 00:47 0 0 0