Rusya'ya çöken karanlık

Son güncelleme: 23.03.2009 11:40
  • Rusya'da "Bolşevikler" adı verilen komünist militanlarla birlikte gerçekleştirdiği 1917 devrimi ve onu izleyen kanlı bir iç savaştan sonra iktidarı ele geçiren Lenin, kendinden sonra nasıl kanlı bir politika izleneceğinin de işaretlerini vermişti. Kendisine ve komünist sisteme karşı gelen herkesi kurşuna dizdirmiş, ülke içinde yaşanan iç savaş tam üç yıl sürmüş, Rusya tam bir harabeye dönüşmüştü. Lenin bu kanlı savaş sonunda dünyanın ilk totaliter tek parti diktatörlüğünü kurmuştu. Bu dönemde Rusya ekonomik açıdan tam bir felce uğramıştı, fakir halktan zorla vergi alınıp, açlık ve sefaletin dozu giderek artırılıyordu. Üretim alanları, fabrikalar, işletmeler devletleştirilmiş ve bu girişimlere de kimse karşı koyamamıştı. Çünkü karşı koyanların sonu herkes tarafından çok iyi biliniyordu. Uyguladığı politikalarla yakın çevresinin dahi nefretini kazanan Lenin'in 1924'teki ölümü sonrası Komünist Parti'nin başına dünyanın en kanlı diktatörü sayılan Stalin geçti.

    Stalin, 30 yıl süren iktidarı boyunca, adeta komünizmin ne denli acımasız bir sistem olduğunu ispatlarcasına bir korku imparatorluğu kurdu. Ülkeyi "komünizm projesini" gerçekleştirme adı altında açlık ve sefalete sürükleme, baskıcı yönetim, köylü halkın zorla çalıştırılması ve mallarına el konması, dini yaşama haklarının tamamen elden alınması hepsi bu kanlı diktatör döneminde hızlandırılmıştı.

    Stalin'in ilk önemli icraatı, Rusya nüfusunun yüzde 80'ini oluşturan köylülerin tarlalarına devlet adına el koymak oldu. Özel mülkiyeti yok etmeye yönelik bu politika gereği, Rus köylülerinin bütün mahsulü silahlı görevliler tarafından toplandı. Bunun sonucunda, çok şiddetli bir açlık baş gösterdi. Yiyecek hiçbir şey bulamayan milyonlarca kadın, çocuk ve yaşlı açlıktan yaşamını yitirdi. Kazakistan nüfusunun yüzde 20'si açlıktan öldü. Kafkasya'daki ölü sayısı bir milyonu aştı. Stalin, bu politikasına direnmeye çalışan yüz binlerce insanı, Sibirya'daki çalışma kamplarına yolladı. Tutsakların çok ağır şartlarda ölesiye çalıştırıldıkları bu kamplar, bu insanların çoğuna mezar olacaktı. Öte yandan on binlerce insan, Stalin'in gizli polisi tarafından idam edildi. Aralarında Kırım ya da Türkistan Türkleri'nin de bulunduğu milyonlar, Rusya'nın uzak köşelerine zorla göç ettirildi.

    Stalin, tüm bu kanlı politikaları sonucunda yaklaşık 20 milyon insanı katletti. Tarihçilerin bildirdiğine göre, bu vahşetten özel bir zevk duyuyordu. Kremlin'deki çalışma masasına oturup, toplama kamplarında öldürülen ya da idam edilen insanların sayılarını içeren listeleri incelemekten büyük keyif alıyordu. Stalin döneminde devlet terörü sadece sistemi eleştirenlere ve aydınlara zarar vermekle kalmamış, herkes kendini tehdit altında hisseder hale gelmişti. En ufak bir "muhalefet"i olduğu düşünülen insanlar, kitleler halinde "Gulag" adı verilen toplama kamplarına dolduruluyor ve katlediliyordu. Stalin terör sayesinde ülkenin tümü üstünde mutlak iktidarını kurdu.
#22.03.2009 19:27 0 0 0
ChE ChE foto
  • şimdi siz bir yönetim şekli olan komünizmimi yoksa stalinimi eleştiriyorsunuz ?
#22.03.2009 19:29 0 0 0
  • onlar da bilmiyor neyi eleştirdiğini dur hele abi ((=
#22.03.2009 19:34 0 0 0
  • Eleştirme değil Che kardeş bunlar Komünizmle yönetilen rusyanın gerçekleri
#22.03.2009 19:37 0 0 0
ChE ChE foto
  • begenmediğiniz sosyalizmle yönetilirken rusya;
    dünyanın en güçlü iki ülkesinden biriydi,ve uzaya ilk insanı gönderen ülkeydi,teknolojisi şu an bile bir çok ülkede bulunmuyor.
    hangi sistemle büyümüş o hale gelmiş, o begenmediğiniz sovyetler birliği acaba o zamanlar???
#22.03.2009 19:38 0 0 0
  • Zulüm sistemi ile o hale gelmiş bundan dolayı da fazla yaşayamadı
#22.03.2009 20:02 0 0 0
ChE ChE foto
  • yaa şöyle düzgün bilgiye dayalı bir cevap verin bir kezde
    çürütün bizi yaa
#22.03.2009 20:04 0 0 0
  • hangi rusyadan bahsediyorsunuz ,acaba zorunlu göcler baska nerelerde oluyor ? veya ayri düsünüyor diye zindanlarda yatanlar ? acliktan cöp bidonlarini karistiran insanlar ? elinizi atsaniz mafya ve uyusturu tuccarlari hangi ülkede ?...bunlar büyük bir soru isareti laf olsun diye konu acilmaz ki arastirirsin önce igneyi kendine sonra cuvaldizini baskalarina batirmayi hic denedinizmi ?...
#22.03.2009 21:15 0 0 0
ChE ChE foto
  • bakın aşağıdaki resimde kapitalist türkiyeden bir kesit,açlıktan çöp karıştıran insanlar

    noimage
#22.03.2009 21:18 0 0 0
  • Milyonlarca insanı sürgünlerle, açlıkla ,veya sistem karşıtlığı sebebi ile ölüme göndermek hangi insani özelliklere sığar. Uzaya çıksan ne yazar insan olamadıktan sonra.
    Yönetim biçimleri insanları daha mutlu ve refah içinde yaşatmak için bir araçtır ama siz bunu amaç olarak algılarsanız diğer yönetimleri kendinize düşman olarak algılar ve sonuçta diğer sistemlerden daha üstün olduğunuzu ispatlamak için kendi halkınıza bile eziyet yapmaya başlarsınız sovyetlerin zamanında yaptıkları gibi.
#22.03.2009 23:01 0 0 0
  • her yerde bu böyle olacak değil ya.Bak chaveze bak castroya adamlar akıllı bi şekilde yola devam ediyor...Önemli olan samimiyettir..Samimiyetsiz bir lider hangi görüşü savunursa savunsun eziyetten başka bişi yapmaz...Bunun islam tarihinde de örnekleri var en basiti yezid.Ama iki tarftan da bunu Rejime bağlayamayız...

    Ve ayrıca arkadaşlar kapitalizmi övmüyorlar heralde..Kahrolsun Kapitlazim o da beşeriyetin çıkarttığıdır...
#23.03.2009 11:40 0 0 0