Yılan Avını Nasıl Öldürür

Son güncelleme: 09.04.2009 18:38
  • av, Canlılar, çıngıraklı yılan, hayvanlar, hayvanlar dünyası, tuzak, yılan, yılanlar

    Bazı suyılanları, kertenkele gibi küçük hayvanları yakalayıp çenelerini bunun başına geçirir ve avlarını yutmaya girişirler. Fakat yılanların çoğunluğu, avlarını, yutmadan önce öldürürler. Bu işi ise zehirlemek veya boğmak suretiyle yaparlar. Meselâ, Boa'lar ve Amerika suyılanıgilleri'nden kral yılanları sıçan gibi ufak bir hayvana usulca yaklaşırlar. Vücudu halka halka kıvrılmış olan yılan birdenbire vücudunun ön kısmını doğrultur ve açık ağzını büyük bir hızla ileri savurur.
    noimage

    Çeneleri kapanarak avı sıkıştırırken. yılan, halkalarından birkaçını çırpınan hayvanın vücuduna sarar.Bu halkalar sıçanın etrafında gitgide daralırlar. Talihsiz kemirici solunmaya çalışırsa da, kaburgaları halkalar tarafından mengene gibi sıkıştırıldığından, akciğerleri hava çekemez. Böylece kalbinin atışları ile kanının dolaşımı durur. Sonuç, sıçan için boğulmak suretiyle ölümdür. Yılan, bu sıkıştırma metodu ile avını en kısa ve temiz bir şekilde öldürmüş olur. Fakat daha tesirli öldürme metotları da vardır,
    Zehirli yılanlar avlarını boğmazlar. Onları, kafalarındaki bezlerden gelen öldürücü bir maddenin aşılanması suretiyle öldürürler. Engerekgiller ve akrabaları bu teknikte çok ileridirler.
    Üst çenenin önünde bulunan zehir dişleri doktorların kullandığı enjeksiyon iğnelerine çok benzer, şu farkla ki düz olacağına eğridir. Engerek yılanı kafasını yıldırım hızıyle ileri savurur. Zehir dişleri avın etine saplanır saplanmaz, bezi çeviren kaslar sıkışırlar. Zehir bu suretle küçük bir kanal yoluyle zehir dişine, oradan da kurbanın vücuduna geçer. Vakaların çoğunda, sokulan hayvan birkaç dakikanın, hatta birkaç saniyenin içinde ölür.
    Zehirli yılanların, zehir dişlerini, ön planda yiyecek elde etmede kullandıklarını belirtelim. Aynı zehir dişleri gerektiği zaman savunma silâhı görevi de görür. Özellikle tüküren kobraların zehir dişleri savunma amacına uygun şekilde değişmeye uğramıştır.
#09.04.2009 18:27 0 0 0
  • bu yılan çok müthiş bi yaratık ya, paylaşım için sağol
#09.04.2009 18:38 0 0 0