İslamda Şevkat Ve Merhamet

Son güncelleme: 10.04.2009 10:37
  • noimage


    Müslümanlik su iki cümlede hülasa edilebilir..Bir Allahin emirlerine karsi tazim ve itaat etmek.Iki mahlukatina karsi sefkatli ve merhametli olmak.
    Dini Mübini Islam sefkat ve merhamet dinidir.
    ü Teala Sevgili Peygamberimiz h.z. Muhammed s.a.v.'in in Peygamber gönderilisinin hikmetini bizlere söyle beyan etmektedir.
    Ey Resulüm!Biz seni ancak ve ancak alemlere rahmet olarak gönderdik.



    Islam Peygamberi h.z.Muhammed s.a.v.peygamberligi bu ulvi ve kudsi duygulara rehberlik,sevgili peygamberimiz bütün hayatiyla sefkat ve merhametin faziletini bizlere gösterip örnek olmustur.Hadisi -serifinde:,,Yeryüzündekilere merhamet ve sefkat gösteriniz ki göktekiler de size merhamet göstersinler,,buyurmustur.
    Dinimizde zayiflara ve acizlere karsi her zaman sefkatli ve merhametli olmak en büyük hayir ve fazilettir.Her canliya merhametli olunuz.
    Yine buhari ve müslimde bildirilen hadisi-serifte,,Bir kadin kedisini hapsetti,kediyi odaya kapayip gezmeye gitmisti.Kedi acliktan ölünceye kadar kapali kalmisti.Bu kadin cehenneme girdi,orada azap gördü.
    Melekler tarafindan ona söyle dendi: Sen o kediyi hapsettigin zaman ona yemek vermedin,su icirmedin,bir de disariya salivermedin ki,kedi buldugu böceklerden,hasarattan yesin.Iste cehennemde azap cekisin ateste yanman bu yüzdendir,diyerek kadinin günahinin kediyi hapsetmek oldugunu bildirmislerdir.
    noimage

    Yine buhari'de bulunan bir hadisi-serifte bildiriliyor:cölde yürüyen adam,susuzluktan yüregi yanmis,nihayet giderken bir kuyu bulup inip oradan su icer ve cikar;tam o sirada susuzluktan dilini cikarmis soluyan ve topraklari yalayan bir kelp görür.Kelpin bu halini gören adam kendi kendine der ki;Bana isabet eden susuzlugun aynisi bu kelpe isabet etmistir.Benim basima gelen susuzluk,kelpin basinada gelmistir,der ve tekrar kuyuya iner,ayakkabisinin icine su doldurup,sonra ayakkabisini agzi ile tuttu ve elleriyle kuyunun duvarlarina tutunarak yukari cikti ve köpege su verdi.Bu adamin kelpe olan merhameti Allahin hosuna gitti ve adam cennetlik oldu.
    Müslümanlik dini sefkat dinidir.Yüreginde sefkat ve merhamet (acima)ve esirgeme duygusu olmayan ,tam müslüman sayilmaz.Bunun icin atalarimiz,,Merhamet imandan gelir,, demislerdir
#10.04.2009 09:02 0 0 0
  • Allah Razı Olsun Ayışığı
    Teşekkürler.
#10.04.2009 10:37 0 0 0