Güvercin Türleri ve Çeşitleri

Son güncelleme: 28.02.2010 00:46
  • Güvercin Türleri, Güvercin Türleri hakkinda bilgiler, Güvercin cesitleri , Güvercin resimleri,Güvercin Türleri ve Çeşitleri,Güvercin Çeşitleri,güvercin çeşitleri

    Balon Güvercin

    noimage

    Bu grup güvercinlerin yaklaşık 27 ayrı çeşidi bulunmaktadır.Balon güvercinleri en belirgin farkları kursaklarını normal limitlerin üstünde şişirebilmeleridir.İkinci belirgin özellikleri dik duruşlarıdır.

    Kökenleri :

    Almanya 14 çeşit
    Belçika 1 çeşit
    Fransa 2 çeşit
    İngiltere 3 çeşit
    Çekoslovakya 4 çeşit
    İspanya 1 çeşit

    Bursa Güvercin
    noimage
    Bursa ilimizden adını alan bu güvercin ırkı Bursa'dan başka ağırlıklı olarak İstanbul, İnegöl, Mustafa Kemal Pasa ve Afyon yörelerinde yetiştirilmektedir. Yerel ismi Oynar olan Bursa ırkı Osmanlı Devleti zamanında da yetiştirilmiş bir ırktır. Özellikle Bursa'da babadan oğula devretmiş, 60-70 yıl öncesinden günümüze kadar nesilleri takip edildiği bilinen Bursa ailelerine rastlamak mümkündür. Başlıca renkleri ; siyah kanat akkuyruk, akkanat akkuyruk ve beyaz olan Bursa ırkının (renk tanımlarını sayfanın altında bulabilirsiniz) 12 tel kuyruk yapısı ve kuyruküstü yağ bezesi bulunur. Bursa bu özellikleriyle Mülakat ve Çakal ırkından hemen ayrılır. Kuyruğun alt ve üst kapakları siyah olmalı yalnızca 12 tel kuyruk ve altındaki ince kapak beyaz bulunmalıdır.


    Buhara Güvercin

    noimage
    Tıknaz , dolgun göğüslü , alçak duruşlu bir vücut şekline sahiptir.Güçlü ve geniş bir kafaya sahiptir. Boyna doğru uzanan arka tepe ve alın kısmı kafanın önünü ve gagayı kapatacak şekilde yuvarlak bir tepe olmak üzere iki ayrı tepesi bulunur.ayakları uzun paçalıdır.Göz rengi beyazdır.Ancak beyaz tüylü kuşlarda siyah renkli gözlerde kabul edilir.

    Renkler :

    Beyaz - siyah - sarı - kırmızı -siyah,beyaz ve farklı renklerde olabilir.

    Kökeni :

    Buhara bölgesi ( orta Asya )

    Çakal Güvercin

    noimage

    Makaracı ırklarımızdan biri de Çakaldır. Ülkemizde "Çakal" adı ile bilinen bu güvercinler, dünya üzerinde "Çakal Roller", "Cakal Roler", "Rouleur de Cakal" gibi adlarla tanınmaktadır. Eski kuşçuların "Nalbant" da dedikleri bu kuşları, eski dönemlerde Bursa'da çoğunlukla atlara nal çakılması işinde çalışan esnaflar yetiştirirmiş.
    Nalbant adı buradan geliyor. Ancak günümüzde kullanılan ve bilinen bir isim değildir. Çakal adı, bu kuşların renk olarak çakal (Canis aureus ) benzemeleri nedeni ile bu kuşlara verilmiştir. Bu güvercinler gerçekten de kızılkahve ve pas rengi olurlar.

    Cinperi Güvercin

    noimage

    Yabani güvercin tipinde biraz daha ince yapılıdır.Ayaklar paçasız başın arkasında tepe vardır.

    Tüyler : Parlak

    Renkler : Vücut bakır veya altın renkli , kanat tüyleri ise siyah - gri - düz veya çizgili olabilir.

    Köken : Yugoslavya

    Dolapçı Güvercin

    noimage

    Türkiye'de Denizli dışında pek çok bölgede dolapçılara dönek denildiğini biliniyor, ancak Denizli'de dolapçı ve dönek kesin olarak ayrılmaktadır.Bu ayırım Denizli'li yetiştiriciler tarafından uzun yıllardır yapılmakta ve isimlendirilmektedir. Dolapçı ırkını karşılaştırmalarla tanıtmak gerekirse yapıları itibariyle Dönekler ile hava oyunları itibariyle Kelebekler ile karşılaştırmak gerekir. Döneklere oranla kısa boylu, kısa bacaklı fakat basık yapılı döneklere oranla dik duruşludur. Hemen her renkte görülebilen dolapçılarda gaga renkleri kuşun renk yapısına göre değişir.

    King Güvercin

    noimage
    Çok iri,yuvarlak ( tavuk benzeri ) bir vücut şekline sahiptir.Güçlü kafaları vardır.kısa ve geniş sırt kısmı kalkık ince kuyruk ile yatay olarak birleşir.ayakları paçasızdır.

    Renkler : Beyaz - siyah - sarı - kırmızı - gri ve kaplan desenli olabilir.

    Köken : ABD

    Dönek Güvercin

    noimage

    Döneklerler de kelebekler gibi 14-16 kuyruk teleğine sahiptir. Siyah, mavi, kırmızı renklere sahiptir. kafaları kanat ve kuyrukları beyazdır yüksek uçarlar pırıltıya hassasiyetleri vardır uzak mesafelerden gelmeleri de biraz güçtür. Salındıklarında çok çabuk yükseklik kazanan bu kuşlara yerden kuş gösterildiğinde (pırıltı) kanatlarını toplayarak dalarlar ve bu dalış süresince bir yada bir kaç kez kanat kuyruk ekseninde pervane şeklinde dönerler.Bu ırkta ıslah hedefi, yüksek hızda uzun mesafe dönüştür. Dönüş esnasında kanatların duruşu kuştan kuşa farklılık gösterir. Bazıları kanatlarını neredeyse vücutlarına yapıştırarak dönerken, büyük bir kısmı dönüş esnasında kanatlarını çeyrek açık tutarlar.

    Kıvırcık Güvercin

    noimage

    Kıvırcık güvercinler geniş göğüslü orta yükseklikte duruşu olan kuşlardır.Genelde tepesizdirler , ancak beyaz renkli olanlarda tepede olabilir.Göz rengi oranj veya kırmızıdır.Ayakları paçalıdır.Kanat üstü tüyleri her biri vida şeklinde kapalı ve kıvırcık dır.

    Renkler : Siyah - beyaz - gri - sarı ve kahverengidir.

    Köken : Avrupa'nın güneydoğu bölgesidir.

#18.04.2009 10:52 0 0 0
  • İskenderun Güvercin
    noimage
    İskenderun Bağdat ırkları içinde en ilginç ve benzersiz olanıdır. İngiliz Carrier, Fransız Bagdat, Steinheim Bagdat, İspanyol Bagdat, zaman içinde bazı melezlemelere maruz kalmıştır, İskenderun ırkı ise saf bir ırktır. Aldrovani 1610, Willoughby 1676 ve John Moore 1735 yıllarında yazdıklarında, Iskenderun ırkını uzun, kıvrık gagalı, kuvvetli bir ırk olarak tanımlamışlardır. Bu ırkın Ingilterede Scandaroon olarak ismini koyan John Moore'dir. Almanlar bu ırkı Nurnberger Bagdette, Pagadette, Pavdotte, Bagotten, Pagadotten taube ve Hocker-taube gibi isimlerle isimlendirmişlerdir. Fransızlar ise Pigeon bagadais a grande morille ismini vermişlerdir. Bu ırkın Iskenderun diye isimlendirilmesinin sebebi Avrupaya Iskenderun limanından götürülmüş olmasudur.

    Lahore Güvercin
    noimage
    Büyük güçlü ve geniş göğüslüdür.Ayaklar orta boylu ve paçalıdır.Kafası tepesizdir.

    Renkler : Vücut beyaz renklidir , ancak kafa üstü boyun arkası renklidir. Siyah - gümüş - sarı - kırmızı açık veya koyu gri olabilir.

    Köken : Hindistan

    İstanbullu Güvercin
    noimage
    Bu güvercin ırkı dünyada "Damascus" adı ile tanınmaktadır. Suriye'nin başkenti olan Şam'ın Arapça olarak adlandırılış şekli Damascus dur. Dünyada Damascus ya da Damascene olarak tanılan bu güvercinler, bugün ülkemizde "İstanbullu", "Ela göz" "Karagöz" ve "Muz" gibi adlarla bilinirler. Lübnan'da ise "Booz" olarak adlandırılırlar. Kendine özgü belirgin bir formu ve rengi olan bu güvercinler, günümüzde Şanlıurfa ilimiz ve çevresinde yaygındırlar. Köken olarak çok eski devirlerden gelme bir ırk olduğu bilinmektedir. Irksal özelliklerini bugün de belli bir oranda koruyabildiği için, dünyada bu anlamda eşine ender rastlanan ırlardan biri olduğu söylenebilir. Eski Mısır papirüslerinde ve taş oymacılığında bu güvercine ait figürler bulunması, İstanbulluların geçmişinin çok eskilere dayandığını göstermektedir.

    Mantolu Güvercin
    noimage

    Orta büyüklükte dik duruşlu ve kafası hafifçe arkaya doğrudur. Boyun tüyleri birkaç parçadan meydana gelmektedir.Bu tüyler kafayı kaplayacak şekilde ahenkli bir manto görünüşü vermektedir.

    Renkler : Beyaz - siyah - sarı - kırmızı ve desenli renklerde olabilirler.

    Köken : Hindistan

    Karakan Güvercin
    noimage
    Ülkemizde "yelpaze kuyruk" dünyada ise "fantail" olarak adlandırılan güvercin ırkları içersinde sınıflandırılan Gümüşkuyruklar, kuyruk telek sayılarının fazlalığı ve kuyruklarının duruşu ile dikkati çekerler. Ülkemizdeki yelpaze kuyruk ırlardan biri olan Gümüşkuyruklar, aslen Suriye kökenli güvercinlerdir. Suriye'de "Karakand" ya da "Hindi" adı ile bilinirler. Dünyada ise, "Karakand Fantail" ve "Syrian Fantail" adı ile tanınmaktadırlar. Ülkemizde ise bu güvercinlere Gümüşkuyruk ya da Karakan denilmektedir. Bu adlandırma Gümüşkuyrukların kuyruk teleklerinin tamamen beyaz olmasından kaynaklanmaktadır.

    RENK ÇEŞİTLERİ

    Alaca : Beyaz üzerine serpilmiş şekilde renklidir. Gaga ve tırnak siyahtır. Kuyruk beyaz olmakla birlikte bazen arada renkli telekler olabilir. Şeritsizdir.

    Siyah ( Arap ) : Bütün vücudu siyah olup sadece kuyruk tamamen beyazdır. Gaga ve tırnak siyahtır. Şeritsizdir. Karagümüş adı ile de bilinir.

    Gök ( mavi ) : Renk olarak taklacı güvercinlerdeki gök gibidir. Bu rengin kirlisi de bulunur. Gaga ve tırnak siyahtır. Bu güvercinlerin kanatları üzerinde iki sıra şerit bulunur. Kuyruklar tamamen beyazdır. Kırmızı ve Sarı : Eğer gümüşkuyruklar bu iki renk iseler "Halebi" adı ile de adlandırılmaktadırlar. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta, Halebi adıyla bilinen ve sarı ile kırmızı renklerde gelen başka bir ırkımızın var olduğudur. Halebi ırkının da kuyruk teleklerinin tamamı beyaz olmakla birlikte kuyruk telek sayıları 12 den fazla olmaz ve bu kuşlar üst tepelidirler. Halebi ırkında kuyruk üstü yağ bezesi bulunur. Her iki ırkın birbirine karıştırılması gerekir.


    Ankut Güvercin
    noimage
    Ülkemizde gut, gud, kut gibi adlarla da anılmaktadırlar. Dünyada "Ankut Trumpeter" ya da "Ankhut Trumpeter" adı ile bilinen bu güvercinler yurdumuzda genel olarak ankut adı ile bilinirler.

    Köken olarak Orta Asya Türkmenistan kaynaklı olan bu güvercinler, bizim yerli ırklarımızdan olmakla birlikte, Türklerin göçleri ile birlikte dünyaya yayılmışlardır. Bu göçler tek bir tarihte ve tek bir yöne olmayıp farklı zaman dilimlerinde farklı bölgelere yönelmiştir. Bu bakımdan ankut ırkı güvercinler de Ortadoğu'dan, Rusya'ya ve Anadolu'nun içlerinden Avrupa'ya kadar dağılmışlardır.
#18.04.2009 11:01 0 0 0
  • Kelebek Güvercin
    noimage
    Anadolu'ya has bu güvercin ırkı herhalde tüm Türkiye'de aynı isimle tanınan tek ırktır. Zira diğer bir çok ırkın yerel adları yöreden yöreye değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra Türkiye'de takla'dan sonra en çok tanınan ırktır. Kökeni hakkında bilgi olmamasına rağmen yukarıda saydığım nedenlerle çok eskiye dayandığını söyleyebilirim. Hatta Dönek,Makedon döneği ve Vuta (Wouta) gibi dalıcı kuşların köken ırkı olduğu konusunda ciddi kuşkularım var. Dönekten daha küçüktür ancak duruşu daha dik olduğu için yüksek yapılıdır.Genel anlamda vücut yapısı,tüm uçucu kuşlarda olduğu gibi geniş göğüslü ve ayakları nispeten kısadır.Tam ters V görünümündeki kuyruk genellikle 14 telekten meydana gelir.12'den fazla telekli kuyruklu olan hemen hemen tüm ırklarda olduğu gibi kuyruk üstü (yağ bezesi) yoktur.Kanatlar daima kuyruğun üzerinde taşınır.

    Azman Güvercin
    noimage
    Türk toplumunda ankut güvercinlerinin özel bir yeri ve önemi vardır. Bunun en önemli nedeni İslam dininin kurucusu Hz Muhammet'in halifelerinden Hz Ali'nin bu güvercinlerden beslemiş olmasıdır. Evliya Çelebi, Hz. Ali'nin de "kırmızı çatal ibikli çakşırlı güvercin" beslediğini ve bu bakımdan bunları beslemenin sünnet olduğu yazmaktadır. Burada bahsedilen güvercinler bizim bugün "ankut" adı ile adlandırdığımız kuşlardır. Çatal ibikten kastedilen şey çift tepedir. ( takka, perçem ) Çakşır ise paça ( tozluk ) anlamındadır.Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde, Peygamberimizin torunu ve Hz Ali'nin oğlu olan ve 680 yılında Kerbela'da öldürülen İmam Hüseyin'in atmaca ve doğan avladığı, ayrıca çakşırlı (paçalı) kut güvercin beslediği yazılıdır. Evliya çelebi bu bakımdan 1638 yılında, İstanbul'da kuşu kuş ile avlayan avcıların, pirimiz İmam Hüseyin'dir dediklerini belirtiyor. Gene Evliya Çelebinin belirttiğine göre ankutların, sadekut, taçlıkut, çakşırlıkut ( paçalı ) gibi çeşitleri bulunmaktadır.

    Posta Güvercin
    noimage
    Diğer ırklarda olduğu gibi saf kan bir posta güvercini olmaz.Zira 1850 yıllarından sonra Belçikada çeşitli ırklara mensup güvercinler arasında yapılan eşleştirmeler sonucunda bu günkü yarış güvercinleri (modern racing pigeon) ortaya çıkmıştır.Bu nedenle posta güvercinlerini diğer ırklarda olduğu gibi standart form özelliklerine sahip olmasını bekleyemeyiz.Örnek vermem gerekirse bu güvercinler arasında tozluklu veya paçalı olarak tabir edebiliceklerimizde vardır paçasız veya tozluksuz olanlarıda vardır.
    Ayrıca kimi kuşlarda göğüs kısmında bizim bazı bango kuşlarımızda olduğu gibi gül çıkaranlarda mevcuttur.Zaman içersinde belirli soylar ortaya çıksada bu soylardan muhtelif renk ve desene sahip kuşların çıkması çok doğaldır.


    Bağdat Güvercin

    noimage
    Ülkemizde Bağdat, Bağdadi, Bağdadiye ve Bağdatlı adları ile bilinen bu güvercin ırkı, Irak kökenlidir. Dünya da Bagdat, Baghdad, Bagdette gibi adlarla bilinmektedir. Günümüzde doğu ve güneydoğu bölgelerimizde yetiştirilmektedir. Ancak sayıları azalmıştır. Korunması için önlemler alınması gerekmektedir.Dünyada ve özellikle de Avrupa'da köken olarak bu ırktan kaynaklanan çeşitli tipte Bağdat güvercinleri bulunmaktadır. Bu güvercinlerle bizim yetiştirdiğimiz Bağdat güvercinleri arasında köken olarak kan benzerliğinin dışında belli bir benzerlik yoktur. Ülkemizde yetiştirilen Bağdat güvercinleri daha çok Suriye Bağdatlarına benzemektedir. Bağdat güvercinlerini, bir yere yuva yaptıktan sonra, başka bir yere alıştırmak imkansız gibidir.

    Şıhselli Güvercin

    noimage

    Ortadoğu ve tahminen İran kökenli olan bu güvercinler, ülkemizde "şıhşelli", "çakşırlı" "çarçurlu", "panda" ve "şirazi" gibi adlarla bilinirler. Şirazi adlandırması aynı zamanda Pakistan kökenli "Lahore" (Şinasi) ırkı için de Pakistan'da kullanılan bir addır. Dünyada ise, "Shaksharli", "Shaksharli Tumbler" "Sherazie" ve Almanya'da da "Schirastümmler" adı ile tanınırlar.

    Ortadoğu ülkelerinde ve Türkiye'de uzun yıllardır yetiştirilen ve bilinen bir ırk olan Şıhşellilere, Lübnan'da "Sheik Shalli" adı verilmektedir. Arapça'da "Sheik" kelimesi, Türkçe'deki Şeyh kelimesi ile eş anlamlıdır ve İslamiyet öncesi Arap topluluklarında kabile reisi anlamına gelmektedir. İslami dönemde ise aynı kelime tarikat başkanları için kullanılmıştır. "Shalli" kelimesi ise gene Arapça'da güvercin sürüsü anlamındadır. Sheik Shalli ise, buradan çıkarılacağı gibi, güvercinlerin en yetkin olanı, en iyisi gibi bir anlama gelmektedir. Şıhşelli ise bu kelimenin Türkçeleştirilmiş halidir. Şıhşelli ırkı güvercinler gerçekten de çok alımlı, gösterişli ve güzel kuşlardır.

#18.04.2009 11:15 0 0 0
  • Bango Güvercin
    noimage
    Güvercin soylarından çok geniş kapsamlı bir türdür. Bu tür diğer güvercin türlerine göre daha ufak olmasıyla bilinir.Soyu, 8.yüzyılda Afrika'dan gelmektedir.Vücudu ve renkleri bir harmoni oluşturarak mükemmel uyumlu bir görüntü oluşturur.Kafa büyük, vücut orantısına ve büyüklüğüne göre kısa kalın bir gaga yapısı vardır. Ağız geniş ve gaga toplu iğne başı görüntüsündedir. Gözler patlak, göz çerçevesi beyazdır. Göğsünde gül bulunur.Ayaklar çıplak ve kısadır. Bango ismi, Galeba ismi verilen martılara benzediği için verilmiştir. Almanya'da KRAUSENTAUBEN İngiltere'de CORTBECKS olarak isimlendirilmişlerdir.

    Renkler : Kırmızı, siyah, mavi, sarı renkleri vardır. Vücutları beyaz, kanat ve kuyrukları renklidir.

    Taklambaç Güvercin
    noimage
    Ülkemizde yaygın olarak Konya'da yetiştirilen bir ırkımızdır. Konya'nın eski ve yerli ırkları arasında olup, Konya'ya Anadolu Selçukluları ile birlikte geldiği tahmin edilmektedir. Yaklaşık 1000 yıldır Anadolu'da tanılan ve bir ırkımız olup, Konya'da halk arasında "Pirinç dıkdık" adı ile de bilinmektedir. Buradaki dıkdık kelimesi gaga anlamındadır. Bu güvercinlerin gagaları küçük olduğu için bu ad verilmiştir. Günümüzde sayıları çok azalmıştır. Konya dışında neredeyse hiç görülmezler. Konya'da ise eski kuşçuların bazılarında bulunabilirler. Bu nedenle nesli tükenmek üzere olan bir ırkımız olup acil olarak korunması gerekmektedir.

    AK TAKLAMBAÇ : Bütün vücudu tamamen beyaz renktedir. Bazen beli siyah ak taklambaçlara rastlanır bunlara "beli kara" adı verilmektedir. Gene ak taklambaçların bazen kuyruklarında siyah ve beyaz telekler karışık olarak bulunabilmektedir. Bu tür kuşlara "ebrulu" adı verilmektedir.

    KARA TAKLAMBAÇ : Bütün vücudu tamamen siyah renktedir. Bazen bu siyahın tonu hafif açık ve mat bir tonda olabilir. Bu tür kara taklambaçlar değersiz olarak görülürler. Bu kuşlara, "boz zidgara" adı verilmektedir. Bazen de kuşun kafasında beyaz cimke adı verilen benekler bulunabilir. Bu tür kara taklambaçlar ise, "çakal zidgara" adı ile anılırlar.

    KARAKAFA : Güvercinin baş kısmı siyah olup diğer tarafları beyazdır. Baş kısmındaki siyahlık boyna doğru sarkma yapmamalıdır. Aynı güvercin "ala" adı ile de anılır. Karakafa kuşlarda eğer beyaz renk normalden daha fazla ise bu kuşlara "kız alası" adı verilir.

    KARAKUYRUK : Güvercinin kuyruğu tamamen karadır. Bütün vücut beyaz olur fakat kuşun sırtında "kalp yamalı" adı verilen bir siyah leke vardır. Aynı güvercin "karakuyruk alası" adı ile de anılır. Kara kuyruklarda eğer omuzdan göğüse aşağıya doğru inen siyah bir renk varsa buna "peşkirli" denilir.

    KARAKAFA KARAKUYRUK : Güvercinin baş ve kuyruk siyah, diğer tarafları beyaz renkte olursa bu şekilde adlandırılmaktadır. Bazen bu kuşlarda, kuşun kuyruğunda enine şekilde beyaz bir hat bulunur. Bu tür karakafa karakuyruklara, "fenerli" adı verilir.

    ÇALLI TAKLAMBAÇ : Bu taklambaçlar da vücut ve kuyruk siyah renkte, kanatlar ise beyaz renkte olur. Bu kuşlarda göz rengi "çakır" tabir edilen tarzda mavi ya da bej hareli bir yapıdadır. Çakırlık her iki gözde de vardır. Bu tür güvercinler "kuyruğu siyah çallı" adı ile de anılırlar.

    KIRGIN : Siyah ve beyazdan oluşan karışık renkli bir kuştur. Belirgin bir renk özelliği yoktur. Genellikle kafa, kuyruk, kanat ve paça beyazdır. Boyun ve gövde ise siyahtır. Fazla değerli olarak görülmezler.

    Bayburt Güvercin
    noimage
    Adını Doğu Karadeniz bölgemizdeki Bayburt ilimizden alan, Bayburt ırkı güvercinlerimiz dünyada İngilizce olarak "Turkish whisperer" adı ile tanınmaktadır. Türk fısıldayıcısı ya da ötücüsü adı ile çevirebileceğimiz bu tanımlamadan anladığımız kadarı ile dünyada bu güvercinlerin ötücü yanı ön planda ele alınmaktadır. Ülkemizde de ötücü ırklarımız içersinde değerlendirilmektedirler.Bayburt ırkımız, Bayburt ili ve çevresinde yerel olarak "Çift Gugul" adı ile de bilinmektedir. Dünyada Belçika'da yetiştirilen "Belgian Ringbeater" adlı ile bilinen ırk, Bayburtların büyük olasılıkla çemberci ırklarla ( Trabzon ) kırılması sonucu geliştirilmiştir. Bu nedenle iki ırk birbirine çok benzemektedir. Belki de bu nedenle ve Trabzon ile yakın bölge kuşları olması sebebi ile, Bayburt ırkımız çemberci bir ırk gibi değerlendirilme eğiliminde olmuştur. Oysa Bayburt ırkımızda çember hareketi yoktur. Çember hareketi ülkemizde ve hatta dünya üzerinde sadece Trabzon ırkımıza özgü bir davranış biçimidir.

    Tip Güvercin
    noimage
    Dünyada "Tippler" adı ile tanılan bu güvercinlere, ülkemizde İngilizce'den kısaltılarak kısaca "Tip" adı verilmektedir. Ülkemizde yerli bir ırk olmayıp tamamen ithaldir. Son yıllarda yurdumuzda da yetiştirilmeye hatta kuş pazarlarında bile rastlanmaya başlanmıştır. Tippler kelimesi İngilizce'de "Akşamcı" anlamına gelmektedir. Bu kelime İngiltere'de olduğu gibi bizde de akşamdan akşama içkisini yudumlamayı adet haline getirmiş kişiler için kullanılan bir değimdir. Bu güvercinlere akşamcı denmesinin nedeni, bu kuşların gece de uçuşlarını sürdürebilmelerinden kaynaklanmaktadır.

#18.04.2009 11:29 0 0 0
  • Ellerine sağlık kardeşim güvercinleri çok severim güzel bir paylaşım
#27.05.2009 13:20 0 0 0
  • PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKÜRLER. YALNIZ BİŞEY SORABİLİRMİYİM ,EN FAZLE TAKLA ATAN HANGİ IRKTIR ,BENİ BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİM ŞİNDİDEN ÇOK TEŞEKÜR EDERİMMMMMM.
#08.08.2009 00:08 0 0 0
  • tam kapalı dönen döneği olan türkiyede varmı sayın abiler
#28.02.2010 00:46 0 0 0