Hamster Bakımı İle İlgili Püf Noktlar

Son güncelleme: 12.08.2013 16:38
  • Hamster Hamster Bakımı Hamster Yemleri Hamster Üremesi Hamster Yavruları Hamster Kafesi Hamsterla İlgili Dikkat Etmeniz Gereken DetaylarHamsterlar üç gruba ayrılmaktadırlar bunlar:

    1- Syrian hamster: Ortalama ömürleri 2-3 sene arasında değişir.Yalnız yaşamalıdırlar. Yaklaşık olarak 100-120 gr ağırlığındadırlar. 3 ila 12 yavru doğururlar.
    2- Gonzales hamster: Ömürleri 1,5-2 senedir. Toplu halde yaşayabilmektedirler.50-60 gr ağırlığındadırlar.2-7 tane yavru doğururlar. Çok hareketlidirler.
    3- Robovski hamster: Ömürleri 3,5 ila 5 sene arası değişir. Çok hızlı ve hareketli oldukları için elde tutmak zordur.25-30 gr dırlar.

    Hamster beslenmesi:

    Hamsterlara özel olarak hazırlanmış ve petshoplarda satılmakta olan yemler vardır(tavsiyem witte molen)bu yemler hamsterların beslenmesini büyük oranda karşılar ama ek olarak vermeniz gereken besinler vardır bunlar:

    Tahıl ve tohumlar:
    Haşlanmış yada çiğ olarak verebilecekleriniz:makarna, pirinç, mercimek
    Yalnızca haşlanmış olarak verebilecekleriniz:fasulye, nohut, bakla
    Tuzsuz çekirdek, karpuz çekirdeği ve kabak çekirdeğini çok severek tüketirler soymadan verebilirsiniz.ayrıca fındık, fıstık, ceviz içi,leblebiyi çok severler.

    Sebze:
    Ispanak, haşlanmış bezelye, salatalık, havuç, mısır, taze fasulye, brokoli, haşlanmış patates.

    Meyve:
    Çilek, muz, erik, armut, ayva, elma, üzüm ve karpuza da asla hayır demezler.

    Ayrıca hamsterınızın her gün suyunu değiştirmenizi tavsiye ederim. Haftada bir de süt ve su karışımı verebilirsiniz.Yağsız peynir ve yağsız yoğurt bir de yumurta onlar için çok yararlı..



    Ama şunu da unutmamak gerekir ki hamsterlar
    neyi ne zaman yiyeceğine kendi karar verir.
    Bu yüzden verdiğiniz yiyecekleri yanaklarındaki
    keseciklere hapsedip güvenilir buldukları
    köşelerine yığıp üstünü talaşla örterler.
    Bu yüzden çabuk pörsen yiyeceklerden
    çok az verin (peynir elma gibi..)
    eğer çürümüş besinleri yerlerse zehirlenebilirler.


    Asla vermemeniz gerekenler!!!
    Acı, tuzlu ve yağlı besinler. Çok sulu besinlerin fazla verilmesi ( marul, karpuz vb..) ishale yol açabilir ve turunçgiller asla verilmemelidir!!!


    Hamsterlarda çiftleşme ve doğum:

    Dişi hamsterlar dört günde bir çiftleşmeye hazır olurlar. Hamilelikleri 16 ? 20 gün arasında değişir. Dişiler gebelik süresince sinirli olabilirler bu geçen sürede çok iyi beslenmeleri gerekir( sütü haftada ikiye çıkarın). İyi beslenmemiş bir hamsterın yavruları zayıf yada ölmek üzere bir durumda doğabilir bu durumda anne yavrusunun öleceğini anlar ve yaşamına son vermek isteyebilir. Yavrular doğduklarında gözleri kapalı doğarlar ve 10 gün sonra gözleri açılır, tüyleri çıkmaya başlar yumuşak yem yemeye başlarlar.Yaklaşık iki üç hafta sonra sütten kesilirler, dört hafta sonra kendilerine bakacak duruma gelirler ve annelerinin yanından ayırmak gerekir. Çünkü anne onlara sinirlenmeye başlayabilir
    Hamsterlarda görülen hastalıklar:
    Eğer gripseniz kesinlikle hamsterlara yaklaşmayın derim. Hamsterlar nezleyi kaparlar ve zor atarlar eğer hamsterınız nezle olmuşsa ona vitamin bakımından zengin olan havuç, çilek vb. verebilirsiniz. Ayrıca yaşlı hamsterlarda kalp krizi, kalp durması sorunu vardır eğer hamsterınızın kalp rahatsızlığı geçirdiğini fark ettiyseniz onu yavaşça elinize alın, kalbine hafif bir masaj uygulayın ve zaman kaybetmeden veterinerinize gidin.

    Hamsterların dişleri her kemirgende olduğu gibi uzamaktadır. Bu problemden diş taşı alarak kurtulabilirsiniz. Diş taşının içinde kalsiyum olduğu için hamsterınız için yararlıdır ayrıca kafesine bir dal parçası da koyabilirsiniz ama dikkatli olun dal parçası zehirli olabilir. Ayrıca havuç ve sert besinler dişlerinin törpülenmesinde yardımcı besinlerdir.


    Öneriler:
    *Hamsterınız uykudayken onu uyandırmamaya çalışın eğer uyandıracaksanız da sesinize alışıksa ona önce seslenmeyi deneyin yada bir dilim havucu burnuna doğru uzatın o zaman uyanacaktır eğer hala uyanmadıysa çok nazik ve hafif bir şekilde okşayarak uyandırabilirsiniz ama bu yapacağınız son seçenek olsun çünkü uyandırıldıklarında çok sinirlenirler?

    *Talaşını haftada bir muhakkak değiştirin.

    *Hamsterınızı birebir güneşe maruz bırakmayın! Ölümüne sebep olabilir.

    *Hamsterınızı stresten uzak tutun!onu korkutmayın.

    *İshal durumunda 1-2 hafta sadece yemini verin sulu yiyeceklerden uzak tutun.

    *Dişinin yavruları doğduğunda iki hafta yem vermek haricinde kafese elinizi sürmeyin anne sinirlenip yavrularını atabilir.

    *Hamsterınız hamile olmadığı halde çok mu kilo aldı? Makarna ve pirinci çok az verin yada yerine kepekli galeta verebilirsiniz asla hayır demez,ayrıca aktivitelerini gerçekleştirmesi için olanak sağlayın.

    *Kafesinin ne kadar çok katı olursa hamsterınız o kadar çok mutlu olur. Asla akvaryum kullanmayın hem tırmanma olayı olmaz hemde hava teneffüsü olmadığı için daha sağlıksız bir ortam oluşur.

    *Tünelleri çok severler kesinlikle tavsiye ederim?

    *Hamsterınızı yıkamayın! Ölümle sonuçlanma riski vardır sabun yutabilir. İhtiyacı da yoktur kendini temizler..
#18.04.2009 21:54 0 0 0
  • çok iyi değil

    mesela yıkanır mı? yıkanmaz mı?
#10.02.2010 20:32 0 0 0
  • benim gonzalesim öldü:( daha önceki cok yemekten öldüğü için buna 2-3 günde bi yem veriyordum çok hareketliydi ama akşam ölü buldum . kafasine camdan biraz güneş geliyodu ondanmı acaba
#07.11.2010 12:23 0 0 0
  • hamsterım dogum yaptıı 4 tane yawrum olduuu yuppiii
#16.09.2011 11:28 0 0 0
  • benim hayvanım yok malseef :)
#16.09.2011 12:57 0 0 0
  • iyi olmuş
#16.07.2012 14:18 0 0 0
  • captain board asla hamsterını yıkamamalısın eğer yıkarsan ölür.
    dumbabe hamsterına günde iki defa az az yem vermelisin mesela sabah 1 üzüm ve bir tüm ceviz(merak etme cevizi o kırar ama çok sertrse küçük bir delik aç o devamını halleder)akşam ise bir dilim havuç,çok az peynir ve 1,2 leblebi onlar geceleri daha çok yerler
#14.11.2012 15:54 0 0 0
  • benim bir sorum olacakti.hamster dogduktan kac ay sonra uremeye baslar?
#28.05.2013 17:13 0 0 0
  • Hamster ve Üreme Dönemleri




    Gebelik dönemi 16 gün kadar süren dişiler yılda birkaç kez doğurabilir.




    Yavrular bir aylıkken annelerinden ayrılabilir.




    Çok azı iki yaşına kadar yaşayabilen bu hayvanlar iki aylıkken cinsel olgunluğa erişir ve üremeye başlar.




    Eğer hamsteriniz iki taneyse ana ve yavruyu başka bir yuvaya alınız. Çünkü diğer hamsterler yavruları yiyebilir.




    Hamsterinizi doğum yaptıktan sonraki ilk bir ay rahat bırakın.




    Ayrıca sakın yavruları sevmeye kalkışmayın.Elinizin kokusu yavrulara bulaşır ve anne yavruları yabancı sanarak yiyebilir

    alıntı..
#28.05.2013 17:25 0 0 0
  • Merhaba,
    3 tane gonzalesimiz var (sanırım gonzales :) hamster'dan küçük ve kırmızı gözlüler) 2 dişi 1 erkek.
    Bayram tatili için yola çıktığımız esnada 4 günlüğüne minnoşlarımızı bıraktığımız arkadaşımız panik halinde bizi aradı ve bir tanesinin yavruladığını söyledi.
    Talaşları kafeste tek bir tarafa toplamışlardı biz de niye böyle yapıyolar acaba diye düşünürken, talaşları topladıkları yere dişilerden biri kendini gömmüş ve sesler çıkarmaya başlamış.
    Arkadaşımız 3-4 tane küçücük kırmızı el ve ayakları olan ama gözleri olmayan et parçası gördüğünü söylüyor.
    Daha sonra doğum yaptığını sandığımız yeri talaşla örtmüşler ve günün bazı saatlerinde oraya gidip oturmaya başlamışlar.
    Yalnız talaşların altında ne bir kımıldama ne de başka bir şey var şu an.
    kan vs de gözükmüyor hiçbir yerde, yani yavruların akıbetinden emin değiliz.
    Dokunamadığımız için bakamıyoruz da.
    Biri bize ne olduğunu anlatsın lütfen :)
#12.08.2013 16:38 0 0 0