Kolay Stampa damga Yapımı

Son güncelleme: 24.04.2009 01:00
  • noimage

    Stampaları dilediğiniz her yerde kullanabilirsiniz yapımı ise gerçekten çok basit. Çocuklarınızla beraber sizin gözetiminiz altında tabi yapabilir ve onların defterlerinde farklılıklar yaratabilirsiniz.
    Malzemeler:
    * Sert alüminyum folyo -Mutfaktaki folyolardan değil. Hani pastanelerden fırın sütlaç aldığımızda içine konuldukları kaplar var. Evde onlardan varsa düzleştirip onları da kullanabilirsiniz veya kırtasiyelerde satılan sert aliminyum plakalardan alabilirsiniz.-
    * Sivri uçlu olmayan bir kalem
    * Silikon tabancası & silikon
    * Sünger ve mürekkep (yine kırtasiyelerde bu işi gerçekleştiren malzemeler mevcut. Hani damgayı basarız ya adını hatırlamıyorum şu an) veya en olmadı renkli keçeli kalemler.
    * Stampamızı yapıştıracağımız ve kolay tutmamızı sağlayacak bir şey. Ben dekoratif amaçlı kullanılan cam taşlardan yararlandım. Altı düz taşlar da olabilir. Küçük tahta parçaları da olabilir.

    * Falçata (Maket bıçağı)
    Yapılışı:
    1-

    noimage

    Alimünyum folyoya hafif yumuşak bir zemin üzerinde -koltuk falan olabilir - sivri uçlu olmayan kalem vasıtasıyla şeklimizi çiziyoruz. Burada önemli olan kalemi çok fazla bastırmayacağız. Bastırdığımız zaman folyo delinir / yırtılır ve bu da bizim işimize yaramaz.

    noimage

    2-Bu işlemi tamamladıktan sonra çizim yaptığımız taraf bize bakan tarafına -üstteki resimde görülen taraf- bolca silikon sıkıyoruz. Folyoya dokunmamaya gayret edin çünkü çok sıcak! 3-

    noimage

    Silikonun üzerine stampamızı tutmaya yarayan objeyi yapıştırıyoruz. ( Yapıştırdığımız satıh düz formda olmalı. ) Çok baskı uygulamadan soğumasını bekliyoruz. Kenardan taşan silikonlar sizi endişelendirmesin nasıl olsa temizleyeceğiz onları
    4- Silikon tamamen soğuduktan sonra yavaşça folyoyu söküyoruz. Silikonun soğumasını beklemeden bu işlemi yaparsak desen bozulabiliyor.
    5-

    noimage

    Resimde çok net görünmese de ana desen kenarında kalan silikonları falçata yardımıyla keserek temizliyoruz. Bunu yapma amacımız desenimizin ortaya çıkması ve daha kaliteli bir baskı sağlamak. Fakat siz yine de bu işlemi yapmadan önce stampa deseninizi keçeli kalemle boyayarak yada mürekkep ve sünger vasıtasıyla deneyin. Eğer baskı işleminiz size göre kaliteliyse temizleme işlemini yapmanıza gerek yok.




    mürekkep tablasının yapılışı
    1-
    Bir parça bulaşık süngerini kaseye koyun. (yoğurt kabı vb. ) içine süngerin emeceği miktarda mürekkep dökün. Mürekkebin fazlasını kağıt peçete yardımıyla alın.




    2-




    Eski bir havlu yada havlu görünümlü mutfak bezini 4 'e katlayın. Aslında 4 kesin bir sayı değil tabiki de. Kabınızın içine sığacak kadar katlamanız yeterli. Yeterki tek kat yada iki kat olmasın. Kabınıza yerleştirin. Üzerine yetecek kadar mürekkep dökün. Mürekkebin fazlasını kağıt peçete vasıtasıyla alın.
    Not: Stampanızdan iyi verim alabilmek için baskı işlemini en başta 3 - 4 defa gerçekleştirin. İlk baskıda mükemmel sonucu beklemeyin
#24.04.2009 00:56 0 0 0
  • ellerine sağlık canım
#24.04.2009 01:00 0 0 0