Maydanoz Suyu ve faydaları

Son güncelleme: 06.04.2012 22:13
  • maydanoz ve faydaları - maydonuzun beslenmedeki yararları - maydonuz suyu
    Hem lezzetli, hem de son derece yararlı bir bitki maydanoz. Üstelik de çok bol. Her mevsim, pazar ve manav tezgahlarında bulmak mümkün. Biz kadınlar için en önemli özelliği içerdiği C vitamini ve demir. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılıyor. Maydanozda ayrıca, kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum ve klorin ile A ve K vitamini bulunuyor.
    . Maydanoz bir provitamin A (Beta karoten ) kaynağı olduğu için görme gücüne, kılcal damar sistemine, adrenal bezine ve troid bezine iyi geliyor.
    noimage
    Maydanoz suyundaki yüksek klorofil miktarı, kanı arttırarak oksijeni metabolize ediyor ve böbreklerin, karaciğerin, idrar yollarının temizlenmesine yardım ediyor. Sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını dindiriyor. Barsak solucanlarının düşürülmesine yardım ediyor. Gazın dışarı atılmasını sağlar.
    . Kanı temizliyor,kansızlığa, mesane iltihaplanmasına, karaciğer rahatsızlıklarına, damar sertliğine etkili. Kan şekerini normal seviyede tutuyor.
    .Tohumlarının idrar ve safra söktürücü, adet kanamalarını kolaylaştırıcı nitelikleri var. Adet sancılarına iyi geliyor.
    .Grip ve nezleye iyi geliyor. Kansere karşı koruyucu.
    .Yatmadan önce ağızda çiğnenen bir demet maydanoz rahat uyumayı sağlıyor, ağız kokusunu alıyor. Bulantılarda ve nefes darlığında bir tutam maydanozu iyice çiğneyerek yutmak kişiyi rahatlatabiliyor.
    .Yara, kesik ve morartıları iyileştiriyor.
    . Önemli bir afrodizyak.
    . Maydanoz folik asit içerdiği için de önemli bir bitki. Folik asit merkezi sinir sisteminin işlemesinde hayati bir rol oynuyor. Folik asit incebağırsağın ilk kesiminde emiliyor, sonra karaciğere giderek orada metabolize oluyor.
    . Maydanoz kozmetik malzemesi olarak da önemli. Cilde ve saç dökülmelerine iyi geliyor.
    Kullanılışı
    Maydonozu çiğ yemek son derece faydalı. Kaynatarak elde edilen maydanoz suyu da çeşitli biçimlerde kullanılır.
    Cilt için;2 bardak kaynatılmış suya, 1 demet yıkanmış maydanoz sapları ile beraber atılır. Üstü kapalı olarak kısık ateşte 5 dakika kaynatılır. 20 dakika demlenmeye bırakılır süzülür. Böylece etkili cilt losyonu ve lapası elde edilir.Temiz cilde lapası sürülüp 20 dakika bekletilir. Sonra cilt, süzülen maydanoz suyu ile yıkanır. Her gün günde birkaç kez uygulanır.
    Karaciğer yorgunluğunda, hafif ateşte, adet düzensizliğinde, hazım zorluklarında;20 gram maydanoz, 1 litre suda haşlanır ve bu çay ara sıra içilir.
    Egzama yaraları için; bir su bardağı dolusu maydanoz, bir su bardağı tuvalet ispirtosu ölçüsü ile uygun bir kapta bir hafta bekletilirse, elde edilen losyon çok faydalı bir pansuman ilacıdır.
    Bulantılarda ve nefes darlıklarında;bir tutam maydanozu iyice çiğneyerek yutmak kişiyi rahatlatır.
    Kaynatılan maydanozun suyu gözlere pansuman yapıldığında gözdeki iltihaplanmaları önlüyor ve yanmayı geçiriyor.
    Kaynatılıp suyu sirke ile karıştırarak saçlar yıkandığında saçların uzaması ve kuvvetlenmesini sağlıyor.
    Ergenlik sicilcileri için maydanoz losyonu:3 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış maydanoz ve 100 ml 70 derecelik etil alkol, 2 hafta boyunca ağzı kapalı kavanozda bekletildikten sonra süzülür, 300 ml arı su eklenir. Hazırlanan bu losyonla her gün bir parça pamuk nemlendirilir ve yüz temizlenir.
    Maydanozun faydaları...
    Maydanoz bir provitamin A (Beta karoten ) kaynağıdır. Bu özelliği ile görme gücüne, kılcal damar sistemine, adrenal bezine ve troid bezine iyi gelir. Ayrıca potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum ve klorin yönünden de zengindir. Maydanoz suyundaki yüksek klorofil miktarı kanı arttırarak oksijeni metabolize eder ve böbreklerin, karaciğerin, idrar yollarının temizlenmesine yardım eder. Sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını dindirir. İnce bağırsaktaki peristaltik hareketleri arttırır. Bir tutam maydanoz günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar.

    * Kanı temizler, kansızlığa, mesane iltihaplanmasına, kum, böbrek taşı ile tansiyona, şişmanlığa, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına, damar sertliğine etkilidir. Maydanoz suyuna bal ve limon ilave edilerek günde 1-2 bardak içilir. Böbrek rahatsızlıklarında; 4 bardak suya 1 demet maydanoz yıkanır konur, 5 dakika kaynatılır, süzülür. Günde 3 kere 1'er çay bardağı içilir.
    * Tohumları idrar ve safra söktürücü, adet kanamalarını kolaylaştırıcı nitelikleri vardır. Maydanoz, aybaşı sancılarını keser, adetleri düzenler, ağrıları giderir, akıntıları keser. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Gazın dışarı atılmasını sağlar.
    * Grip ve nezleyi geçirir, balgam söktürür, terletir, ateş düşürür. Kan şekerini normal seviyede tutar, kansere karşı koruyucudur, vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar, romatizma hastalığına ve sarılığa iyi gelir.
    * Yatmadan önce ağızda çiğnenen bir demet maydanoz rahat uyumayı sağlar. Bulantılarda ve nefes darlığında bir tutam maydanozu iyice çiğneyerek yutmak kişiyi rahatlatır.
    * Anne sütünü azaltır. Emzikli kadınların süt kanalı tıkanmalarında maydanoz lapası uygulanır. Yara, kesik ve morartıları iyileştirir. Kulak ve diş ağrısına iyi gelir.
    * Afrodizyaktır
    * Sivilceli, lekeli, pürüzlü ve kırışık ciltlerde parlaklılık ve pürüzsüzlük verir. 2 bardak kaynatılmış suda, 1 demet yıkanmış maydanoz sapları ile beraber üstü kapalı olarak kısık ateşte 5 dk. Kaynatılır.20 dk. Demlenmeye bırakılır süzülür. Böylece etkili cilt losyonu ve lapası elde edilir.Temiz cilde lapası sürülüp 20 dk bekletilir, sonra süzülen maydanoz suyu ile cildi yıkanır. Her gün günde birkaç kez uygulanır.
    * Saçları besler, parlatır, dökülmeyi yavaşlatır. Saçlar maydanoz suyu ile yıkanır.
    * Arı ve haşarat sokmalarında sokulan yere sürülürse ağrıyı giderir.

    KULLANILIŞI: Birkaç taze yaprak, bir litre suda kaynatılarak günde iki fincan içilir. Kuru yapraklardan elde edilen toz, günde iki tutam içilebilir. Kompres ve gözler için losyon ve şampuanı yapılır. Astım, menopoz, ağrılı adet görme ve öksürük için yukarıdaki kaynamaya birkaç kök ve yarım avuç tohum atılarak el ayak banyoları yapılır. Lapası kıyılmış yapraklardan yapılır.
    * Şeker hastalığında: 3 demet maydanoz ezilir, 6 bardak suya konulur, üstü kapatılır, 30 dakika demlemeye bırakılır, sonra süzülür, üzerine 1,5 su bardağı taze sıkılmış limon suyu ilave edilir. Her gün sabahları aç karnına 1 bardak içilir.
#08.05.2009 15:32 0 0 0
  • Eline sağlık ayışıkım
#27.02.2011 03:54 0 0 0
  • Ellerine sağlık çok güzel bir konu olmuş teşekkürler
#27.02.2011 12:37 0 0 0
  • Aferin.Güzel çalışma.
#22.03.2011 13:54 0 0 0
  • Salatalara, yemeklere tat vermek için ilave ettiğimiz, bazen sabah kahvaltılarında tek başına tükettiğimiz maydanozun faydaları; vücut, cilt ve saç sağlığı için olumlu etkiler yaratıyor.

    Maydanozun faydalarını öğrendikten sonra daha fazla maydanoz yiyeceğinize emin olabilirsiniz!

    Kilo Vermeye Yardımcı Olur
    Maydanoz kaynatılıp, limon ve çam balıyla ılık olarak sabahları aç karına içilirse, zayıflamaya yardımcı olur. On günden fazla kullanılmamalıdır.

    Saç Uzamasını Hızlandırır
    Maydanoz kaynatılır, sirke ile beraber saçlar yıkanırsa saçları kuvvetlendirir, uzamasını sağlar.

    Sivilce ve Akneleri İyileştirir
    Maydanoz kaynatılır suyu içilir ve cilt bu suyla pansuman yapılırsa, ciltte oluşan akneleri yok edici özelliğe sahiptir.

    Cilt Lekelerini Yok Eder
    Maydanoz kaynatıp, cilt lekeleri üzerine pansuman yapabilirsiniz. Ayrıca yara, bere, morartı gibi vücutta meydana gelen durumlarda yaralı bölgeye maydanoz lapası bağlanırsa iyileşmeyi hızlandırır.

    Göz Sağlığını Korur
    A vitaminini içeren maydanoz, gözün görme gücünü arttırır. Pansuman yapılırsa gözdeki iltihapları önler, yanmayı geçirir. Havuç rendesi, maydanoz salata yapılıp, sirke dökülerek yenirse göze kuvvet verir.

    Sivrisineklere Karşı Korur
    Gece yatarken ayaklara, ellere maydanoz yağı sürülür veya maydanoz yakınınıza konulursa sivrisinekleri kovucu etkisi vardır.

    İştah Açıcıdır
    Maydanoz yemeklerde ve salatada yenirse veya kaynatılıp suyu içilirse iştah açıcı özelliğe sahiptir.

    Mideyi Rahatlatır
    Maydanoz salata olarak yenir veya kaynatılıp yemekten sonra içilirse hazmı kolaylaştırır.

    Vücudu Temizler
    Vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar, terletir, idrar söktürür.

    Böbrek Taşlarına Karşı Etkilidir
    Maydanoz kaynatılıp süzülür üzerine limon sıkılıp aç karına içilirse, böbrek taşlarının düşmesinde oldukça etkilidir.

    Karaciğeri Korur
    Maydanoz rezene ile kaynatılıp içilirse, kanı temizler, artıkları(toksinleri) dışarı atar. Ayrıca karaciğer ve dalak rahatsızlıklarına da iyi gelir. Maydanoz kaynatılıp limonla içilirse tıkanıklıkları açar.
#06.04.2012 22:13 0 0 0