Kedilerde Kan Grubu

Son güncelleme: 21.05.2009 11:13
  • Kedilerde Kan Grubu - Kedilerin Kan Grubu

    Eskiler kan grubunu pek bilmezdi. Orta yaşlarda olsam da ben bile kan grubumu üniversite bittikten sonra öğrenmiştim. Ama biyoloji dersinde öğrendiğimiz genetik kan grubu problemlerinde benden iyisi yoktu. Bugün bile rahatlıkla eşlerin kan grubunu öğrenmem halinde doğacak çocukların kan grubu olasılıklarını bir çırpıda hesaplayabilirim. Kan grubunu bilmek önemlidir. "Bir hasta için kan aranıyor." anonsları her daim olacaktır ve bu sebeple sağlıklı herkes kan bağışında bulunmalıdır. Çünkü bağışlanan kanlar ihtiyacı karşılamaktan çok uzak olup karşılasa bile kan belli bir süre stoklanabilen bir maddedir. Belli bir süre sonra kullanılmadıysa imha edilmek durumundadır.

    Evet, kedilerin de kan grubu vardır. Kedilerde iki temel kan grubu bulunur; A ve B, ayrıca çok az olmakla birlikte hem A, hem de B değerlerini taşıyan yani AB grubu da üçüncü bir grup olarak kabul edilebilir. Araştırmalar A kan grubunda olan kedilerin daha çok olduğunu göstermektedir. Örneğin İran kedilerinde A kan grubunun görülme olasılığı % 80 ile % 90 arasındadır.


    Kedilerde A kan grubu, B kan grubu üzerinde baskındır. Yani AB değerlerinin birlikte taşınması halinde dahi A değer öne çıkmaktadır. Kedilerde insanlarda olduğu gibi O kan grubu yoktur. Kedilerde kan nakliyle ilgili olarak iki temel hayati sorun söz konusudur. B kan grubundaki bir kediye A kan grubundan kan verilirse nakil ölümle sonuçlanabilir. Aynı şekilde B kan grubundaki bir anne kedinin A kan grubundan bir yavrusu olması halinde kan zehirlemesi denen öldürücü komplikasyonla karşı karşıya kalınabilir. Ama buna rağmen B kan grubundan olan anne kedilerin sağlıklı ve A kan grubunu taşıyan yavrularının olduğu da bilinmektedir. Bunun nedeni tam olarak hala çözülememiştir.

    ABD'de ve Batı Avrupa ülkelerinde kedilerin kan grubu 20 dolar civarındaki bir ücret karşılığında öğrenilebilmektedir. Ayrıca kedi dostlarının evde kedilerinin kan grubunu kendi kendilerine tespit edebilecekleri basit test kitleri de yakın bir zamanda Amerika'da satışa sunulacaktır.


    Kediler de kan bağışında bulunabilir. Bunun için sağlıklı olmaları ve aşılarının tam olması gerekir. Verilen kan FeLV, FIV ve FIP virüsü taşıyıp taşımadığının tespiti için teste tabi tutulur. Bu virüslerin taşıması halinde kan bağışı kabul edilmez. Her sağlıklı kedi bir kilo ağırlığının karşılığında 10-12 ml kan bağışında bulunabilir. Ortalama 5-6 kilogram ağırlığında bir kedi 50 ila 75 ml ölçüsünde kan verebilir.

    Ülkemizde de bazı veteriner kliniklerinde kedilerin kan grubu tespit edilebilmektedir. Kan grubunun öğrenilmesi önemlidir. Özellikle kan nakli gerektiren hastalıklara yakalan kediler için kan grubu stoku önemlidir. Ülkemizde kedi dostlarının bu konuda daha bilinçli olması gerekmektedir. Sadece kendimiz değil, kedimizin de kan bağışı yapması esasından hareketle acil durumlar için hem insanlar hem de kediler için yeterince kan stoğunu hep birlikte oluşturmalıyız.

    alıntıdır...
#21.05.2009 11:13 0 0 0