B12 Vitamini Ve Kaynakları

Son güncelleme: 22.05.2009 08:03

  • b vitamini eksikliğinin kaynakları - b vitamini nelerde bulunur
    noimagenoimage

    Vitamin B12 hakkında o kadar çok şey yazılıp çizilmekteki hangi birine inanacağımızı şaşırmaktayız. Ekmekte bulunur diyenden sebzelerede bulunur diyenlere yok yok sadece kırmızı sebzelerde bulunur diyenlerden meyvelerden bulunur diyenlere kadar fakat unutmayınki hiç bir diyetisyen böyle yanlış bilgilendirme de bulunmaz :)

    Gelelim asıl kaynakları neler?

    Hayvnasal ürünlerin tamamında (bal hariç :) ) bulunur.

    Yani bunlar neler oluyor: et ve çeşitleri, süt ve ürünleri, yumurta. Sadece bunlarda bulunur diğer giç bir besinde bulunmaz bu yüzden de vejeteryanlarda özellikle vegan dediğimiz hiç bir hayvansal ürün tüketmeyenlerde eksikliği fazlasıyla hissedilir.

    Peki eksikliğinde vücutta ne gibi durumlar ortaya çıkar?

    Petek Dinçözden de bileceğimiz gibi (kendisi hep derdi tvlerde) unutkanlık en belirgin özelliğidir. Daha sonra sinirlilik, halsizlik, ileri derecede olanlara B12 ya bağlı kansızlık da görülebilir.

    Eksikliğinde mutlaka takviye almak şarttır. Preperat olarak alınacağı gibi enjeksiyon yolu ile alınabilmektedir. Özellikle veganların ve yetersizliği olanların enjeksiyon yöntemini tercih etmelerinde yarar vardır.

    Birde B12 vitamininde ilginç bir durum daha vardır. B12 vitaminin biyokimyasal olayı mide de gerçekleşir ve intirinsik faktör denen bir madde sayesinde vücutta kullanılabilir. Bazı kişilerde intirinsik faktör salgısı genetik olarak eksik veya hiç olmamaktadır. Bu nedenle bu kişiler her ne kadar yüksek düzeyde B12 vitamini yüksek besinleri yeselerde faktör olmadığı veya eksik olduğu için vücut vitamini kullanmayacaktır. Yine bu kişilerde yetersizliğin önlenmesi için B12 enjeksiyon yöntemi kullanılmaktadır.
#22.05.2009 08:03 0 0 0