Karbonhidrat Sindirimi

Son güncelleme: 24.05.2009 22:08
  • Karbonhidrat Sindirimi genis bilgi - Karbonhidrat Sindirimi AOF aciklama

    Vücut hücreleri enerji gereksinimini büyük oranda ve öncelikle karbonhidratlardan sağlar. Ancak yeterli karbonhidrat alınmadığı zaman yağlar ve proteinler enerji
    kaynağı olarak kullanılırlar. Karbonhidratlar karaciğerda glikojen halinde depo
    edilir ve gerek duyuldukça glukoz halinde kana verilir, kan dolaşımıyla vücut hücrelerine
    taşınır. Karbonhidratların yeterli alınmaması durumunda ise karaciğer yağ
    depoları enerji kaynağı olarak kullanılırlar.
    Enerji üretimi sırasında glukoz, amino asit ve yağ asitleri yıkımının bir ara ürünü
    olarak Asetil KoA (Asetil koenzim A) meydana gelmekte bu da "Oksalo asetik asit"
    le birleşerek "sitrik asit" döngüsüne girmekte ve en sonunda CO2 veH2O ya kadar
    yıkılarak yüksek enerjili ATP molekülleri üretilmektedir. Bu döngünün çalışması
    için hücrede "oksalo asetik asit" bulunmasa gerekmekte, bunun kaynağını ise
    karbonhidratlar oluşturmaktadır.
    Bu durumda sürekli yağlarla beslenme enerji gereksinimini sağlar mı?
    3. Yeterli ve Dengeli Beslenme
    Buraya kadar öğrendiklerimizden anlaşılacağı üzere değişik besin gruplarının her
    birisinin hücre ve dokularda ayrı bir işlevi bulunmaktadır. Beslenmek sadece yeterli
    kaloriyi almak değildir. Karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerden oluşan üç ana besin
    grubunun her birinin enerji oluşturmaları yanında farklı işlevleri de bulunmaktadır.
    Bunlardan birinin eksiği diğerinin fazlalığı ile telafi edilemez. Buna göre günlük
    aldığımız besinler:

    • Günlük kalori gereksinmemizi sağlamalıdır.
    • Hücresel yapıları oluşturan makromoleküllerin öncül moleküllerini içermelidir.
    • Metabolik olayların devamını sağlayacak olan su, vitamin ve mineral maddeler
    içermelidir.
    Karbonhidrat, yağ, protein, su, mineral maddeler ve vitaminlerden oluşan besinlerin
    herbirinden yukarıda sözü edilen işlevleri gerçekleştirecek şekilde alınması
    "yeterli ve dengeli beslenme" olarak tanımlanabilir.
    4. Sindirim
    Besin maddelerini oluşturan karbonhidratlar, yağlar ve proteinler insan ve
    diğer canlıların hücrelerinde yapı malzemesi ve enerji kaynağı olarak kullanılırlar.
    Yukarıda da değindiğimiz gibi bu organik besin maddeleri küçük molekül birimi
    olan halkaların birleşmesiyle meydana gelmiş zincir halinde büyük moleküllerdir.
    Karbonhidratlar glukoz halkalarından, yağlar yağ asidi ve gliserolden, proteinler
    ise amino asit halkalarından oluşmuşlardır. Bu büyük moleküller hücre zarlarından
    geçemezler.
    Şu halde bu moleküllerin hücreye alınabilmesi için önce kendilerini meydana getiren
    halkalara (birim moleküllere) parçalanmaları gerekir.
    İşte besin maddelerinin kendilerini meydana getiren birim moleküllere kadar
    parçalanıp kana geçebilecek hale gelmesi olayına sindirim diyoruz.
#24.05.2009 22:08 0 0 0