azerice fikralar

Son güncelleme: 17.06.2009 09:23
  • GOCA ASLAN İLE PİŞİK

    Günlerin bir günü go ca aslan ormanın kenarında bir pişik gördü. Aslan:
    -Ay pişik, ahi sen de bizim cinstensin, bes niye bele balacasan? Pişik dedi:
    -Ona göre ki men insan eline düşmüşüm, sen düşmemişsin. Eğer sen de insan eline düşseydin belki menden de balaca olardım.
    Goca aslan dedi:
    Ay pişik, sen sahibini mene göster, senın onun elinden kurtardım.
    Pişik dedi:
    Sabah sahibim buraya cüt sürmeye gelecek,o zaman sen de gelersen.
    Sabah açıldı, pişiğin sahibi ormanın kenarına cüt sürmeğe geldi. Goca aslan da geldi. Biraz geçti pişik de geldi. Goca aslan dedi:
    Ay kişi niye bizim nesli bu hala salıpsan? Biz aslanlardan korhmursan mı?
    Kişi dedi:
    Ay aslan gardaş boş danişmahdan ne çıkar? Eğer senin pişiğe yazığım gelirse hiç olmazsa bir günlüğe işimize yarı.
    Ne işiniz var? De men hazıram.
    Kişi öküzün boynundan boyunduruğu çıkarıp aslanın baynuna geçirdi ve kirişle de iyice bağladı. Sonrada ham yere saldı. Eline de bir ağaç aldı aslana çek ki çekesen. Sonra kişi aslanın boynundan boyunduruğu aldı aslan hrpahp yere uzandı. Pişik miyovluya miyovluya aslanın yanına geldi ve dedi:
    Keyfin necedi ay lele? İnsanın elinin zerbini indi sen de gördün mü?
    Aslan inleye inleye dedi:
    He gardaş, hele sen yahşı galıpsan. Senin yerine men olsaydım indi lap sıçana dönmüştüm.
#26.05.2009 22:09 0 0 0
  • KİRPİ İLE DOVŞAN

    Kirpi ile tavşan koşmak için yarışa çıkarlar. Aralarında uzakta bir dağın eteğine kadar koşmaya anlaşırlar. Özünün büyük mahareti 0lduğuna inanan tavşan rahatça yola çıkarlar. Tavşan kendinden emin olduğu için keyfi isteyince yolda yatırdı. Kirpi ise kedine özgü yürüyüşü ile fasılasız ilerliyor ve dağın eteğine birinci olarak yetişir.

    TAZI İLE CEYLAN.

    Bir tazı ceylan govurdu. Ceyran deyir; hiç bir zaman mene çatmazsın. Tazı soruşur niye? Ceylan cevap verir: Men öz canımı götürüp gaçıram sense sahibini razı etmek için gaçırsan.

    EŞŞEK İLE BÜLBÜL
    Bir eşşek sabah erkenden bülbül sesi işitir. Ses eşşeğe lezzet verir. Bülbülden haber alır. Dostum de görüm sen seherde ne yeyirsen ki sesin bele güzel çıhır. Bü1bül deyir: Men _etıer yemeğim temiz havadır, bir de durdur şeyhtir. Eşşek de ister ki sesi bülbülün sesi gibi olsun. Ağzını aralayıp bolca hava ve şeyh alır. Böylece bir kaç gün sonra eşşeğin ömrü orada biter.

    GURD- TİLKİ-ASLAN

    Gurd, tilki ve aslan birlikte av avlamak kararına varırlar. işleri yahşı gider. Bir keçi, bir maral bir de bir tavşan avlarlar. Aslan gurda avlan sen böl ve insafla böl diye buyurur. Gurd razı olur. Meslhat görürem ki keçini sana verem, tavşanı verem tilkiye, maral da men alım Bunu işiten aslan sinirlenip gurdu parçalar. Tilkiye döner sen böl ama insafla böl der. Tilki başüste eder. Tilki söyler: Keçi senin seher yemeğin olsun, tavşan öğle yemeğin olsun, maral da akşam yemeğin olsun, Aslan döner tilkiye çok güzel paylaştın de görüm mene böyle insaflı paşlaşmayı kim sana öğretti. Tilki dedi: Ey hükümdarım bu elmi mene senin parçaladığın o gurd gardaşın akıbeti öğretti.
#26.05.2009 22:11 0 0 0
  • ŞEN GÜLÜM-ŞÜNGÜLÜM-MENGÜLÜM

    Biri varmış biri yohmuş, bir keçi varmış. Bu keçinin gözünün ağı garası. üç balası varmış. Çepişlerin birinin adı şenglüm, birinin adı şüngülüm birinin de adı mengülüm imiş. Keçi
    her gün gedip örüşe meşede otarmış. Geri gayıdan da balalarına ağzında su, boynuzunda ot, memelerinde süd getirirmiş. Bu şekilde kapım dövermiş. Şengülüm atıla atıla gapıya yaklaşıp soruşurlarmış;
    Şengülüm, Şüngülüm, Mengülüm
    Gapını açıp men geldim. Ağzımda su.getirmişem
    Boynuzumda ot getirmişem. Memelerimde süd getirmişem.
    Şengülüm, Şüngülüm, Mengülüm sevine sevine gapını açarlarmiş, keçi içeri girip onlara suyunu, südünü, otunu verer, yedirer, içirer, yatırar, rahlatırmış.Balalarım gutddan ihtiyatlı olun, Her kim gapıyı döyüp menim dediğim sözleri ohum'azsa gapını açmayın. Şengülüm, Şüngülüm Mengülüm de keçinin o taraf bu tarafına dolanıp deyilermiş!
    Yahşı yahşı lap arlıayın ol. Başkasına heç vaht gapı açmanık.
    Buralarda çohdan beridir ki, bir aç gurd dolaşırdı. bu gurd keçinin balalarını yemek için hemişe fırsat ahtarırdı. Bir gün gurd keçinin gapısının ağzına geldi yavaş yavaş gapınıdöğmeye başladı. Şengülüm, Şüngülüm, . Mengülüm dingildeye dingeldeye gapıya gaçıp seslendiler.
    Kimdir gapıyı döyen?
    Gurd kiçinin dediği sözleri bilmirdi. O ele bele dedi.

    Menem keçiyem, balalarım açın gapıyı. Şengülüm, Şüngülüm, Mengülüm analarının olmadığını gurt olduğunu hemen analdılar ve gaçıp gizlendiler. Gurd gördü ki keçi gelir, geçıp bir yere gizlendi ki keçi gapını balalarına nasıl açır...
    Keçi gapıyı vura vura deyindi: Şengülüm, Şüngülüm, Mengülüm Gapını açın men geldim. Ağzımda su getirmişem Boynuzumda ot getirmişem Memelerimde süd getirmişem
    Şengülüm, Şüngülüm, Mengülüm oynaya oynaya gelip gapını açdılar. Keçi içeri girdi herzamanki gibi onlara doyunca ot, su, süt verdi sonra balaları gapının çalınmasını analarına söylediler. Keçi dedi o gurddur. o ohumadığım sözleri ohumayana gapını açmayın. Keçinin ohuduğu sözleri gurd eşitmişdi. Biraz gizlendi, keçi kapını kapadıp çıktıktan sonra gidip gapını döğmeye başladı. Çepişler oynaya oynaya gapının dalına gelip soruştular.
    Kimdir gapını döyen
    Gurd sesini keçinin sesine benzedip dedi:
    Şengülüm, Şüngülüm, Mengülüm Gapını açın men gelim
    Ağzımda su getirmişem Boynuzumda ot getirmişem Memelerimde süd getimişem.
    Şengülüm, Şüngülüm, Mengülüm sevine sevine gapını açdılar. Gurd hemen Mengülümü tutup yedi. Şengülümle Şüngülüm gaçıp gizlendiler Gurd çıkıp gittikten sonra gizlendikleri yerden çıktılar gapını kilitlediler. Ağlamaya başladılar. Akşam oldu keçi gapının yanına geldi kapını ne kadar vurduysa, ohuduysa cevap veren olmadı. Çepişler elebilirdilerki gelen yine gurddur. Keçi geri çekilip gapıya boynuz vurdu. Şengülüm, Şüngülüm gapının dalına gelip kulak asdılar balaca deşikden bahtılar gördülerki analarıdır. Soruştular?
    Kimdir gapını döyen? Keçi cevap vedi.

    Şengülüm, Şüngülüm, Mengülüm Gapını açın men geldim.
    Ağzımda su getirmişem. Boynuzumda ot getirmişem.Memelerimde süd getirmişem.Çepişler gapını açdılar. Keçi onlardan soruştu bes mengülüm hani? Onlar başladılar ağlamağa, olup biteni analarına anlatlılar keçi herslendi dedi.

    Yahşı o gurdla menimki galsın... Siz gapını kitleyin, evde oturun men gedirem tez gayıdacağam. Keçi düştü yola az geldi çoh geldi ahırda gedip bir demirci dükkünına getişdi. Dedi:
    Demirci gardaş menim boynuzlarımı kılınç kimi ili ele uçlarını da nize kimi biz ele sene bir gazan gaymağ, bir gaz an da süd verecem. Demirci razı oldu. Keçinin boynuzlarını kılınçtan ili nizeden keserli eledi. Keçi onun kaymağını, südünü verdi. Düz gedip gurdun damının üs
    tüne çıkıp, ayaklarını yere döğmeye başladı. Gurd bir gazan aş asmıştı, ocağın üstünde pişirirdi. Keçi ayağını damın üstünde döğende onun aşının içine torpağ töküldü. Gurd çığıp dedi.
    Damıma çıhan kimdir o
    Evimi yıkan kimdir o Aşıma töküp toprağı Öldürecem sarsağı. Keçi ona cevap verdi.
    Hem sultanam hem paşa Boynuzum goşa goşa Balalarımızı sen yemişşen İndi buyur savaşa.
    Keçi geri çekildi ileri geldi. Gurda ele bir boynuz ele bir boynuz ilişdirdi ki boynuzlar iki garış gurdun canına işledi. Gurd berkden ulayıp yere yıkıldı. Keçi hemen onun garnını yırttı mengülümü çıhardı, bağrına basdı. Gurd kışkınp dedi.
    Vay garnım:
    Keçi dedi:
    Balamı yemeseydin vay garnım demeseydin.
    Keçi Mengülümü götürüp sevine sevine evine gayıtdı. Şengülüm, Şüngülüm Mengülümü görende çoh sevindiler. Allah sizlere de sevinç payı versin.
#26.05.2009 22:11 0 0 0
  • İTLE PİŞİK
    İt dedi: - Men gocalmazdım meni pişiğin derdi gocatdı.
    Dediler niye?
    Dedi: Çöllerde canımı ayaza veren men olaram, geceler sabaha kimi yatmayan evi eşiyi goruyan men olaram. Ama ne zaman ki isteyirem ki başımı içeri uzadam o pişik veledi zina ele bir vay şıvan çekir goparır ki az galıram dünyadan baş götürüp gidem.

    GURD
    Gurdu dediler:
    Gel seni goyuna yolluyak.
    Başladı ağlamağa Dediler niye ağlayırsan Dedi gorxuram yalan ola.
    Gurddan soruşdular;
    Aranda galacaksan yohsa yaylağa gideceksen?
    Gurd dedi menimki, ellendi. El harda men orada.

    TOYUK
    Bir gün toyuğu bir lığ tahılın içine saldılar. Toyuk tahılı ayakları ile eşe eşe dennemeye başladı.
    Dediler: Bunca buğdayı niye eşirsen?
    Toyuk:
    Neyleyim dedi ayaklarım bele öğrenmiş.

    TİLKİ İLE KEKLİK

    Bir keklik dağ başında gakıldayırdı.. Onun sesini eşiden tilki yakınına gelip dedi: Ay keklik sen ki bela güzel sesle hemişe oxuyursan be heç yuhulayıp yatmırsan mı?
    Keklik dedi: Niye yatmıram elbette yatıram. Tilki dedi onda bir göster görüm sen yatanda nasıl yatırsan? Keklik nasıl yatmağım tilkiye göstermek için gözlerini yumdu. Tilki sıçrayıp onu tuttu. Keklik aldandığını bilip dedi. Ay tilki sen ki öz avını bele asan tutabilirsen de görüm onu yiyende bari Allah'a şükür edirsen mi? Tilki cevap verdi. Beli, Allah'a şükür etmeyene rızkımızı kim yetirer. Onda keklik dede indi tutalım ki sen meni yeyipsen bir Allah'a şükür ele görüm nasıl edirsen. Tilki ağzını açtı ki şükür elesin bu anda keklik uçup bir uca gayanın üstüne kondu. Tilki veziyeti bele görüp dedi. Keklik kardeş sen menim elimden kurtuldun git hoştbahht 0l ama lanet olsun ki o kimseye ki avını yemeden Allah'a şükür ede. Keklik dedi; yahşı deyirsen tilki baba. Ancak o kimseye de lanet gelsin ki yuhusu gelmeden gözlerini yumup özünü yuhulu göstere..
#26.05.2009 22:12 0 0 0
  • Payaşıma Teşekkürler.
#04.06.2009 03:46 0 0 0
  • emeğine sağlık :)
#09.06.2009 19:35 0 0 0
  • pek anlamadım ama sıcacık yani çok iyi ellerine sağlık
#09.06.2009 21:13 0 0 0
  • Okuyup anlamaya çalışmak eğlenceli oluyor.. :) Teşekkürler..
#11.06.2009 16:17 0 0 0
  • saoL emeğine
    sağLıK
#11.06.2009 16:20 0 0 0
  • çok güzel olmuş
#12.06.2009 16:09 0 0 0
  • iyice okudunmu anlarsin aslinda,gerci banada bazi kelmeler zor geliyo ama guzeldir azerice
#12.06.2009 18:06 0 0 0
  • sen sag olasaag cok gozel oluptu
#12.06.2009 18:21 0 0 0
  • tşk emegine saglık
#17.06.2009 09:23 0 0 0