Özbekistan'da isyan yayılıyor...

Son güncelleme: 16.05.2005 11:50
  • Özbekistan'ın cuma günü ayaklanma çıkan Andican vilayetinde dün gece de çatışmalar çıktı. Associated Press ajansının haberine göre, Andican'da, dün gece boyunca devam eden çatışmaların ardından bugün kentte gerginlik devam ediyor. Görgü tanıkları da, Andican'ın merkeze uzak bölgesi Bogişonol'da askerlerle militanlar arasında çatışma olduğunu açıkladı.Ancak, bu bilgi resmi kaynaklarca henüz doğrulanmadı.

    Başka görgü tanıklarının da, ''militanların cezaevi yakınındaki bir apartmandan polislere ateş açtığı, polislerin saldırganları öldürdüğü'' şeklindeki ifadeleri aktarıldı.

    İnsan hakları örgütleri, Andican'daki olaylarda 500 kişinin öldüğünü öne sürerken, Paktabad'da da 200 kişinin öldürüldüğüne ilişkin ikinci bir iddia ortaya atıldı.

    Özbekistan'da ''Appeal'' adlı bir insan hakları kuruluşunun yöneticisi Saidcakon Zeynebitdinov, Özbek askerlerinin cumartesi günü Andican'ın 30 kilometre kuzeydoğusundaki Paktabad'da yaklaşık 200 göstericiyi öldürdüğünü öne sürdü.

    Zeynebitdinov'un bu iddiası, şu ana kadar bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı. Ancak bu iddiaların doğrulanması ve 700 kişinin öldüğünün belirlenmesi halinde Andican ayaklanması, 1989 yılındaki Tienanmen meydanı olaylarının ardından en büyük kanlı eylem baskını olarak yorumlanabilecek.
#16.05.2005 11:50 0 0 0