Soyu tükenen maymun türü keşfedildi

Son güncelleme: 23.05.2005 09:28
  • noimage

    Tanzanya'nın güneyindeki dağlık ormanlarda yaşayan yeni bir maymun türü keşfedildi. Maymunun soyunun tükenmekte olduğu belirlendi.

    Yüksek ağaçlarda yaşayan maymun türüne dağlık bölge mangabeyi adı verildi. Soyu tükenen türden sadece bin adet hayvanın hayatta kaldığı düşünülüyor. Afrika'da en son yeni bir maymun türü keşfi, bundan 20 yıl önce gerçekleşmişti.

    Keşfi, Tanzanya'nın Ndundulu ormanında, yeni türün bir akrabası olan Sanje mangabey'leri üzerinde araştırmalar yapan Tom Butynski yaptı. Araştırma gezisi sırasında bilim insanları tesadüfen maymunun doğal habitatına girdiler. Maymun türünün bin yıllardır dağlar arasında kalan tet bir vadiyi terketmeden yaşadığı gözlemlendi.

    Geçen yıl bir başka ekip de aynı maymun türüne ulaşmıştı. Vahşi yaşam formlarını araştıran New York merkezli Wildlife Conservation Society üyeleri, yerlilerin Kipunji adını verdiği ve henüz literatüre geçmemiş bu maymunun izini sürmüşlerdi. Bu tip buluşlar, yeryüzünün çeşitliliğine ve hala keşfedilecek birçok yeni tür olduğuna işaret ediyor.

    KİPİNJİLERİN SOYU TÜKENİYOR

    Yeni türün bilimsel adı Lophocebus kipinji olarak belirlendi. Dağlık vadilerde deniz seviyesinden 2 bin 450 metre yükseklikte yaşayan maymun, soğuya karşı kürkle kaplı.

    noimage

    Bilim insanları kipinji'lerin soylarını devam ettirebilecekleri konusunda endişeli. Bölgedeki diğer vadilerde de benzer maymun türlerinin yaşıyor olduğu ve tümünün soylarının tükenmekte olduğu tahmin ediliyor. Kereste ticareti ağaçların kaçak olarak kesilmesine neden oluyor. Bu da maymunların sonunu getiriyor.
#21.05.2005 01:42 0 0 0
  • doğada halen varlığını devam ettiren keşfedilmemiş canlı türü olabileceği hiç aklıma gelmemişti..Paylaşımın için saol hemşerim.
#23.05.2005 09:23 0 0 0
  • haber için teşekkürler
#23.05.2005 09:28 0 0 0