NASA kara enerjinin sırrını çözecek

Son güncelleme: 08.07.2008 11:03
  • noimage


    Kara enerji olarak adlandırılan ve ne olduğu tam olarak bilinemeyen güç, 2025'ten sonra NASA'nın başlıca araştırma hedeflerinden biri

    NASAnın gelecek 30 yıldaki bilimsel gözlem hedefleri arasında kara deliklerin maddeyi yutarken görüntülenmesi, kara enerjinin sırrının çözülmesi gibi iddialı araştırmalar var.

    NASAnın üç yıldır süren gözlem hedeflerinin tartışıldığı bilim paneli sonuçlandı. Bilimsel hedeflerin masaya yatırıldığı panelde NASA uzmanları, gelecek 30 yıl içerisinde gerçekleştirmesi öngörülen 4 ana hedef belirledi.

    BIG BANGE GERİ DÖNÜŞ

    Birinci hedef zamanın başladığı an sayılan, Big Bang (Büyük Patlama)in araştırılması. Gelecek 10 yılda kozmik mikrodalga radyasyonu incelenecek ve ilk kozmik patlama ile ilgili kanıtlar aranacak. NASA 2015-2025 yılları arasında kütleçekim dalgalarını araştıracak.

    Özel geliştirilecek Big Bang Observer cihazıyla, Big Bangin yarattığı kütleçekim dalgaları incelenecek ve kuantum etkisi araştırılacak.

    KARA DELİKLER MADDEYİ YUTARKEN İZLENECEK

    Kara deliklerin uzay, zaman ve maddeyi nasıl değiştirdiğinin incelenmesi ikinci hedef olarak belirlendi. Gelecek on yılda Gamma-Ray Large Area Teleskobu kara delikleri inceleyecek, Webb teleskobu ise erken evrendeki kara delik oluşumlarını ve birleşmeleri gözlem altına alacak.

    Kütleçekim gözlemleri ve X-ışını teleskobu Constellation-X kara deliklerin niteliklerini değerlendirecek. Ölçümler, İzafiyet Teorisinin sınanmasında kullanılacak. 2025ten sonra ise kara deliklerin maddeyi yutuşu görüntülenecek.

    KARA ENERJİ AYDINLANACAK

    Kara enerji olarak adlandırılan ve ne olduğu tam olarak bilinemeyen güç, NASAnın üçüncü hedefi. 2025ten sonra Big Bang Observer, evrenin erken çağlarına ait uzak galaksilerdeki nötron yıldızları ve kara delikleri inceleyecek. NASA uzmanları uzayın geometrik yapısı ile kara enerji arasında bağı kullanarak bu esrarengiz gücü aydınlatmayı umuyor.

    TERSİNE EVREN: ATOM ÇEKİRDEĞİ

    Dördüncü ve son hedef de galaksilerin, yıldızların ve gezegenlerin oluşumunu açıklayan teorilerin gözden geçirilmesini içeriyor. İlk 10 yılda Webb Uzay Teleskobu erken evrende oluşmakta olan ilk galaksileri gözlemleyecek. Sonraki 10 yılda Constellation-X ağır elementlerin ortaya çıkışını araştıracak, üçüncü 10 yılda ise atom çekirdiğinin evrimi incelenecek.

    NASAnın bu iddialı hedeflerinin ne derecede gerçeğe dönüştüreceği önceden tahmin edilemiyor.
#04.06.2005 19:10 0 0 0
  • İlginç şeyler insanlık ilerlemeyi hiçbir zaman durdurmayacak gibi. Daha garibi bu yararımıza mı yoksa zararımıza mı oda belli değil
#04.06.2005 21:26 0 0 0
  • Kara Delikleri Her Zaman Merak Etmişimdir... Paylaşım için teşekkür Ederim
#04.06.2005 23:59 0 0 0
  • Çok ilginç.
    Paylaşım için sağol kardeş.
#12.06.2005 14:23 0 0 0
  • teşekkürler
#13.06.2005 16:09 0 0 0
  • Bilimsel çalışmalar , atılan adımların zamana dağılımı, herbir adımın sonuçlarının uzun zamanda ortaya çıkması, insana evrende bir kum tanesi bile olmadığını hatırlatıveriyor.
    Bilgi için teşekkürler.
#14.06.2005 01:17 0 0 0
  • payLa$ım iÇin saoL
#29.09.2005 18:05 0 0 0
  • tessekurler
#12.10.2005 01:09 0 0 0
  • bılgıler ıcın tesekkur ederım
#19.10.2005 21:50 0 0 0
  • sagol kardes
#25.10.2005 21:27 0 0 0
  • kara deliklerin enerjisinin sırrı.

    Karadelik birbirinden bağımsız ve farklı kutuplu enerji yüklü atomların bir araya gelerek oluşturduğu yapıdır.Bu yapı belli yörüngede kalır ve zıt kutuplu aktifler hareket ederek tıpkı elektrikli süpürge gibi önüne geleni içine çeker ve saniyenin milyonda bir hızla yok eder.İşte bu karadeliğin bilinen düzeneği.

    Karadelik denilen yapı atomlardan oluşmaktadır ve bu yüzden çok güçlü enerji açığa çıkarmaktadır.Bu enerjisini kendisi oluşturmaktadır yani hiçbir şeyden yardım almayarak.Bu oluşturduğu enerji manyetik alanda toplanır yani atom haraketlerinin yoğunlaştığı yerde (Merkezde).Böylece önüne ne geliyorsa içine çekerek onu saniyenin milyonda biri hızla atomlarına bölerek yok etmektedir.Karadeliğin içine girmiş ve görünürde yok olmuş bir yapı olduğunu sanmayın.Bilakis karadeliğin içine girerek bizim yok oldu dediğimiz herhangi bir şey (meteor taşı gibi) yok olmuyor.Atomlara bölünerek karadeliğin yapısına karışıyor.Böylece karadelik her an yeniden büyüyor ve güçleniyor.Bu bilgileri başka bilim ile uğraşan arkadaşlarımızla araştırarak elde ettik.BU belki bugüne kadar karadelik ile ilgili bilinmeyenlerdi.Ama ben idda etmiyorum doğrudur diye.Sadece araştırdık ve bunları elde ettik diyorum.

    Karadeliklerin bir sonu asla yoktur.Şöyle ki; karadelik yıldızların patlamasından sontra oluşur.Bu yüksek hacimli patlamada yıldız atomlara bölünür ve bu atomlar birbirlerini çemeye başlar.Böylece birbirleriyle etkileşime geçer.Etkileşim içindeki atomlar büyü,k enerjiler ortaya tekrar çıkarır.Bu enerji o kadar büyüktür ki saniyede 300.000 km hızla giden ışık hızını emerler ve geçirmezler.Aynı şekilde bu gücün yörüngesine giren herhangi bir cismi büyük bir hızla kendisine doğru çeker.Zaten bu hız o kadar çoktur ki atmosferi geçen bir meteor taşının yok olmasının saniyenin milyonda biridir.Yani karadeliğin yörüngesine giren bir cisim o kadar ısınır ki enerjinin yoğunlaştığı yere gelince saniyenin milyonda bir hızla yok olur ve cisim patlayarak x ışını çıkardığında atomlara bölünerek karadeliğin yapısına katılır.Yani Hawking'in yeni teorisi gibi karadelik yuttuklarını geri püskürtmez.Atomlarına bölünerek karadeliğin yapısına katılır.Karadeliğin yapısına katılan bu cisim karadeliği büyütür.Yani ölen bir yıldız tekrar büyüyor.KIsacası bir cisim karadeliğin yapısına katıldığında karadeliğin enerjisini ve gücünü artırır.Bu sayede karadelikler uzun yıllar tekrar yaşar.Fakat karadelik bir süre sonra o kadar büyür ki yapsındaki ısı yavaş yavaş soğur.Böylece bir süre sonra karadelik buharlaşarak tüm yuttukları ve esrarengizlikleriyle yok olur.Bu da Hawking teorisini çürütecek başka bir hipotez.
#08.07.2008 11:03 0 0 0