Qedim Azerbaycan Edebiyyati

Son güncelleme: 03.03.2012 17:16
  • Qedim Azerbaycan Edebiyyati - Azerbaycan Edebiyyatı
    (en qedim zamanlardan xııı esre qeder)
    Dövrün mühüm hadiseleri
    -"Avesta" e.a I miniliyin ortalarına aid olan büyük bir abidedir. E.a III-V esrlerde Zerdüşt bir peyğemberdi.,"Avesta " ise ateşperestliyin müqaddes kitabı kimi şöhret tapmışdır.
    -Bir kökden geldiklerine ,eyni bir dilde yarandıglarına göre türk edebiyyatları yeni dövre (XVI-XVII ESRLERDE) qeder bütöv bir sistem teşkil etmiş ,ideaya-mazmun ,ifade-forma baxımlarından sıx qarşılıklı elaqede olmuşlar.
    -I minlliyin ikinci yarısında türklerin müteşekkil axınları Azerbaycanda türklüyün mövqeyını daha da güclendırır.
    -I minilliyin sonu,II minilliyin evvellerınde fars dili,ümumen, müselman şerqinde edebiyyatın esas dili olaraq tarixi bir nüfuz qazanır.
    -QETRAN TEBRİZİ,MEHSETİ GENCEVİ,EFZALEDDIN XEQANİ,NİZAMİ kimi şairlerimiz farsca yazsalar da,tebliğ etdıkleri ideyalarda ifade-üslub baxımından türk-Azerbaycan edebıyyatının hadıselerini ardıcıl şekilde nümayiş etdırırdıler.
    -II minilliyin evvellerinde DEDE QORQUD eposunun yazıya alınması,edebıyyatımızın yalnız ereb,fars dillerinde yox,doğma dilimizde de inkişaf etmesi demekdir.
    -EBU ELİ İBN SİNA,EBU NESR EL-FERABİ,İBN RÜŞD kimi müselman mütefekkirleri qedim dünyanın en müxtelif xalqlarına mexsus ideyaları,felsefi-ictimai görüşleri tehlil ederek islamın menevi cebbexanasına çevirirler.
    -bu dövrün en geniş yayılmış janrı MEDHIYYE idi.
    -saraylara tabe olmayan,humanist fıkırler tebliğ eden şairler:QETRAN TEBRİZİ,MEHSETİ GENCEVİVE EFZALEDDİN XEQANİ.........
#27.06.2009 18:12 0 0 0
  • marhaba nehir
#03.03.2012 17:16 0 0 0