Robotların resmi geçidi

Son güncelleme: 12.06.2005 13:38
  • Japon Hükümeti tarafından desteklenen ve firmaların gövde gösterisi haline dönüşen Robot Teknolojileri Fuarı'nda birbirinden farklı 65 robot ziyaretçilerin karşısına çıktı.

    Dünyanın gözleri, Japonya'da yapılan Robot Teknolojileri Fuarı'na çevrildi. Japon Hükümeti tarafından desteklenen ve Japon firmalarının gövde gösterisi haline dönüşen fuarda, birbirinden farklı 65 robot, tüm özellikleriyle ziyaretçilerin karşısına çıktı.

    2020 yılının robotlarını göstermek için kurulan ve sanal şehir şeklinde tazarlanmış fuarın açılışını da Japon Hükümet yetkilileri yaptı. 2020 yılında ticari olarak üretilip satılmaya başlayacak robotların tanıtımını yapan Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanı Koichi Hirata, 'İnsan ve robotların birlikte yaşayacağı bir çağa giriyoruz. Ziyaretçilerden bu fuarda robotlarla ortak bir hayat sürmenin keyfini çıkarmalarını istiyoruz' dedi. Hükümetlerinin robot teknolojisine ekstra kaynak ayırdığının altını çizen Hirata, bu sayede global pazarın lideri olmayı amaçladıklarını vurguladı.

    En 'insani' robot

    Expo 2005'te en çok ilgiyi danışmada sekreterlik yapan Q1 adlı sekreter robot çekiyor. 20'li yaşlardaki Japon genç kız görünümlü robotun yüzlerce farklı mimiği var. Sese ve dokunuşa göre tavır alıyor. Japonca, Çince, Korece ve İngilizce olmak üzere 4 dil konuşabiliyor. Fuar alanında yolunu şaşıranlara ya da bilgi edinmek isteyenlere yardımcı olan bu genç kız, 10 yaşındaki bir çocuğun iletişim yeteneğine sahip.

    Ancak bu genç sekreterin en büyük özelliği canlı gibi görünmesi. Karnı inip kalktığı için nefes alıyor izlenimi veriyor. Osaka Üniversitesi'nden Profesör Hiroshi Ishiguro, özel olarak üretilmiş, insana çok benzeyen robotun izleyenleri tedirgin ettiğini, ancak iletişim kurmak için geliştirilen bu robotun insana benzemesinin şart olduğunu belirtti.

    Gurme robot

    Robotların tad alamadıkları tezi, gurme robot tarafından çürütüldü: Servis yaptığı yiyecek ve içecekleri optik dilindeki infrared ile inceleyen robot, hizmet ettiği kişilerin tıbbı geçmişlerini araştırarak örneğin bazı yiyecekleri şeker hastalarının yememesini önerebiliyor.

    Komedyen robot

    Fuarın en ilgi çekici robotlarından biri komedyenler oldu. Japonya'nın en büyük komedi ajanslarından biri tarafından desteklenen bu robot, diğer robot partneriyle birlikte espriler yapıyor, fıkralar anlatıyor ve halkı eğlendirmek için programlanmış.


    Golfçü robot

    Eğlence amaçlı tasarlanan robotların içinde golf için tasarlanan robot göze çarptı. Golf sahasının üç boyutlu bir haritasını hafızasında tutan, gol kulübüne üye olanların tüm bilgilerine sahip bu robot, GPS sistemiyle topun gittiği yeri bulabiliyor.

    Cerrah robot

    Tokyo Üniversitesi Mikrocerrahi ünitesinde hayata geçirilen MM-1 isimli robot, çok hassas operasyonların gerçekleştirilmesi gereken alanlarda kullanılıyor. Hatta bu robot kullanılarak uzaktan tedavinin de yakında mümkün olabileceği belirtiliyor.

    Davulcu robot

    Sadece iş yapmak için değil, eğlence için de kullanılan robotların arasında, Japonya'ya özgü davulları çalarak seyircilere neşeli anlar yaşatan 58 kilogram ağırlığındaki sanatçı robot izleyenlerin ilgi odağı haline geldi.
#10.06.2005 12:23 0 0 0
  • Hayatımızın vazgeçilmezi robotlar, Haber için teşekkürler arkadaşım
#10.06.2005 12:38 0 0 0
  • paylaşımın için sağol kardeş
#10.06.2005 14:13 0 0 0
  • Bu japonlara hayranım kardeş.Adamlar neler yapıyo.
#12.06.2005 13:38 0 0 0