Hollanda'da vaka, Türkiyede insan..

Son güncelleme: 12.09.2005 10:46
  • AÜ Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Profesör Haluk Dedanın Türkiyede ilk kez gerçekleştirdiği beyne kök hücre nakli ile yürütmeyi başardığı Martin Bouma adlı felçli Hollandalı, Ülkemde bir vaka Türkiyede ise insan olarak görüldüğüm için yürüyor, konuşuyor, tat alabiliyorum dedi.

    55 yaşındaki Bouma, ülkesindeki hastanelerin Çok para gider düşüncesiyle yardım eli uzatmadıklarını, Ankaraya yolculuğunun da bir faydası olmaz, felçli yaşamaya alışmalısın yaklaşımıyla engellenmeye çalışıldığını söyledi. 2001 yılında beyin damarlarındaki tıkanıklık nedeniyle felç olan ekonomi öğretmeni, yaşadığı sıkıntıları şöyle ifade etti:

    Başlangıçta konuşamıyor, her şeyi çift görüyordum. Yutkunmakta zorluk çekiyordum. Doktorlar Böyle yaşamaya alışacaksın diyerek rehabilitasyon merkezine gönderdiler. Rehabilitasyon merkezinde yatmakta olan küçük yaştaki Faslı çocuğun kol ve bacağındaki hızlı düzelmeye Küçük olduğu için çalışmayan hücrelerin görevini üstlenen hücreleri var yanıtı aldığını anlatan üç çocuk babası Martin Bouma, Bu sözlerin ardından kök hücrelerle ilgili seyrettiğim televizyon programı kararan dünyamıza umut ışığı oldu dedi.

    Bouma, Belki bu hastanededir diyerek sarıldığı telefonu Şu an mümkün değil, Araştırma aşamasındayız, Belki on yıl sonra yanıtları alarak kapatmasının üzüntüsüne Cells4Health Vakfından (Sağlık için Hücreler) Dr. Cornelis Kleinbloesemun Türkiye bu alanda ileri sözlerinin nokta koyduğunu söyledi. Tükenen umutların bir anda tekrar yeşerdiğini ifade eden Martin Bouma, şöyle devam etti: Yapılan görüşmeler sonrası Prof. Haluk Deda ameliyatı kabul etti. Bir an olsun başarısız geçebileceğini düşünmedim. Hiç korkmadım. Ameliyat sonrası kendime geldiğimde eşim başucumda idi ve ilk sözlerim sol omzum üşüyor örtebilir misin oldu. Tat alma duygusunu tekrar yaşamaya başladım. Nörolojik ağrılar durdu. Sol elim ve ayağım artık soğuk değil. Kalbimdeki ritim bozukluğu ortadan kalktı. Değnek bir parçam olmuştu, şimdi ise onsuz ayakta durabiliyor, çok kısa mesafeyi yürüyebiliyorum. Verilen beyin hücreleri geliştikçe daha da düzeleceğim.

    Paraların boşa gitmesin demişler

    Martin Bouma, Hollandaya ilişkin şunları söyledi: Hastaneler kendi bütçelerini düşünerek yardım eli uzatmadılar. Çabalarımı yapma, bir faydası olmaz, ne gereği var diyerek engellemeye çalıştılar. Türkiyedeki hastane ve ameliyat masraflarını sigortam karşılamadığı için kendim ödedim. Aile doktorumdan 6 ay geçmesine rağmen ne bir telefon, ne bir ziyaret. Engelli olarak görülüyorsun, kimse işe almak istemiyor. yeniden beyin kanaması geçirebilirler diye düşünüyorlar. Önyargılı yaklaşım var.
#12.09.2005 09:17 0 0 0
  • Ellerine sağlık kardeşi bu haberi bende duydum çok güzel bi gelişme
#12.09.2005 10:46 0 0 0