En fanatik Kartal

Son güncelleme: 13.09.2005 11:08
  • En fanatik Kartal
    Neden takım tutuyoruz? sorusuna yanıt aranırken, taraftarların star oyuncu, nostaljik unsurlar ve arkadaş etkisinde kaldıkları görüldü.

    ESKİ milli tenisçi ve Bahçeşehir Üniversitesi İşletme Fakültesi Araştırma Görevlisi Gülberk Gültekin Salman, 2004-2005 sezonunda, 594 Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş taraftarı üzerinde yaptığı bir araştırmayla Neden takım tutuyoruz? sorusuna cevap aradı. Çalışmada, takıma olan sadakatin başarı, antrenör ve yönetimle ilgili olmadığı, taraftarların star oyuncu, stadyumun yapısı, nostaljik unsurlar, arkadaş ve ailenin etkisi sayesinde takımlarına bağlı olduğu ortaya çıktı.

    Varsa yoksa futbol

    Araştırmada, en sadık taraftar Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray olarak sıralandı. Üç kulübün taraftarları da tuttuğu kulübün futbol dışındaki karşılaşmalarıyla ilgilenmiyor. Araştırma kapsamında Digitürk gösterimi yapılan 13 kafede, stadyumlarda ve sanal ortamda, 15-61 yaş arası 108i kadın 594 taraftar değerlendirmeye alındı. Çalışmaya 203 F.Bahçe, 196 G.Saray, 195 Beşiktaş taraftarı katıldı. 7 aylık çalışmada takımın başarısı, antrenör ve yönetimin durumu ile takıma olan sadakat arasında hiçbir ilişki olmadığı ortaya çıktı.

    Markaya sadıklar

    Çalışmada ele alınan üç takımın da marka olduğunu belirten Salman, şunları söyledi: Taraftar bu markanın müşterisi ve markaya sadık. İnsanları takımlarına aşık eden etkenleri bulmaya çalıştım. Geçen yıl katıldığım Futbol taraftarı, aslında müşteridir başlıklı konferansta, futbol kulübü yöneticilerinin taraftarları hakkında bilgi sahibi olmadığını gördüm. Yöneticiler, başarıyla her şeyin çözüleceğini düşünüyor. Oysa, bu araştırma, taraftarın bağlılığının, başarıyla ilgisi olmadığını ispatlıyor.

    Taraftarı tanımıyorlar

    Taraftarlar takım tutmayı önemsiyor, takımlarına bağlılar ve takımları hakkında bilgileri var, takımı kaybetse de taraftarlıktan vazgeçmiyor. Ancak, yöneticiler taraftarını tanımıyor. Taraftar nasıl onları tanıyorsa, yöneticiler de taraftarı tanımalı. Taraftarı daha çok memnun etmenin yollarını aramalılar. Taraftara daha çok yaklaşmak için imza günleri, futbolcularla tanışma toplantıları, sanal alemde sohbet gibi etkinlikleri yapabilirler. Bu çalışmayı, kulüplerle paylaşmak isterim. Salman, çalışmanın bir sosyolog tarafından da incelenmesinin faydalı olacağını belirtti.

    G.Saraylı için başarı önemli

    En çok maça giden ve takımı hakkında en çok bilgiye sahip olan taraftar Beşiktaşta. Yönetimini en başarılı bulan taraftar % 78,3 ile F.Bahçeliler olurken, G.Saraylılar % 39,7 ile son sırada. Beşiktaş taraftarlarının % 73,8i, G.Saraylıların % 58,1i, F.Bahçelilerin ise % 41,6sı takımının teknik direktörünü beğeniyor. G.Saraylı taraftarlar takımın uluslararası başarısını önemserken, F.Bahçeliler takımlarında yıldız oyuncu izlemeyi seviyor.

    Şükrü Saraçoğlu göz kamaştırıyor

    En çok maça giden ve takımı hakkında en çok bilgiye sahip olan taraftar Beşiktaşta. Yönetimini en başarılı bulan taraftar % 78,3 ile F.Bahçeliler olurken, G.Saraylılar % 39,7 ile son sırada. Beşiktaş taraftarlarının % 73,8i, G.Saraylıların % 58,1i, F.Bahçelilerin ise % 41,6sı takımının teknik direktörünü beğeniyor. G.Saraylı taraftarlar takımın uluslararası başarısını önemserken, F.Bahçeliler takımlarında yıldız oyuncu izlemeyi seviyor.

    Sadakatte Kartal

    Davranışsal, tutumsal ve futbol takımı bazında yapılan genel sadakat değerlendirmesinde, takımına en sadık taraftar sıralaması Beşiktaş, F.Bahçe ve G.Saray şeklinde oldu. Araştırma, taraftarların takımlarını değiştirmeyi düşünmediklerini; arkadaşları, akrabaları ve çocuklarının da kendi takımlarını tutması için çalıştıklarını gösterirken, futbol dışı branşlarına ise ilgisiz kaldığını ortaya koydu.

    Hepsi de efsaneyiz diyor

    * Galibiyetten sonra Beşiktaş taraftarlarının % 56,7si, G.Saraylıların % 49,5i, F.Bahçelilerin % 44,6sı takımlarının bayrağını evlerine asıyor.

    * Takımımın kazandığı önemli maçlarından sonra araba ile dolaşırım sorusuna evet yanıtını verenlerin sıralaması: BJK: % 41.4; GS: % 36.8; FB: % 36.6

    * F.Bahçelilerin ve Beşiktaşlıların % 61,7si takımı kazandığı zaman haftaya çok iyi başladığını söyledi. G.Saraylıların ise % 56,4ü.

    * Beşiktaş taraftarlarının % 56,6sının eşyalarını takımının renklerinden seçiyor. F.Bahçelilerin % 44ü, G.Saraylıların % 291i eşyalarını takım renklerinden seçiyor.

    * G.Saraylı taraftarların % 81,5i, F.Bahçelilerin % 74,1i, Beşiktaşlıların % 73ü çocuklarını da tuttuğu takımın taraftarı yapacağını söyledi.

    * Takımının antrenörünü en çok beğenen Beşiktaş taraftarı. Bu klasmanda Fenerbahçe % 41,6 ile sonuncu oldu.

    * G.Saray taraftarlarının % 95,9u takımlarının efsanevi bir geçmişi olduğunu düşünüyor. Beşiktaşlıların % 88,7si; F.Bahçelilerin % 87,1i takımının efsanevi bir geçmişi olduğunu söyledi.
#13.09.2005 10:42 0 0 0
  • Bu güzel paylaşım için teşekkürler pascal kardeş..
#13.09.2005 11:08 0 0 0