Çinli erkekler neden tırnak uzatır?

Son güncelleme: 22.09.2009 21:21


  • Çine gittiğinizde görmüşsünüzdür (yada giderseniz göreceksiniz), birçok taksi sürücüsünün serçe parmak tırnağı oldukça uzundur. Bu durum tabiki de sadece taksi sürücüleri için geçerli değil. Market, ofis, banka vb çalışanları için de aynı şey geçerli.

    Peki Çinli erkekler neden bu şekilde serçe parmak tırnaklarını uzun bırakıyorlar? Aslında bunun birçok nedeni var. Sorduklarım içerisinde herkesin nedeni farklı olmakla birlikte çoğu zaman tek bir nedenin ağır bastığını gördüm. Bu nedenlerden hangisi daha mantıklı okurken siz tahmin etmeye çalışın.

    1 Çinliler her nekadar bizim gibi dini açıdan cennet ve cehenneme inanmasalar da, şeytanın varlığına inanıyorlar. Ve genelde orta yaş üzeri erkekler (tabiki eskiden kalma bir gelenekle) eğer şeytanla karşılaşırlarsa, onları bıraktıkları uzun tırnaklarla boğazlayabileceklerine inanıyorlar.

    2 Sadece erkekler değil bazı kadınlar da kendilerine çok yakıştığını, güzel durduğunu düşündükleri için küçük parmak tırnaklarını uzun bırakıyorlar. Hatta bazıları abartıp 5 parmağın hepsini birden uzun bırakıyor.

    3 Tırnağı uzun bırakma Konfüçyüs felsefelerinin ürünü olan bir gelenek. Bu felesefeye göre beden anne ve babamızdan çocuğa miras olarak kalıyor ve çocuğun da bu mirası kendinden olan soylara aktarabilmesi için vücudunu kendisine emanet edildiği gibi bırakması gerekiyor. Bunun için de vücudun saç ve tırnak gibi belli bölümlerine doğumlarından itibaren hiçbir şekilde dokunmuyor, kesmiyorlar. Çin hanedanlığında birçok erkeğin uzun saçlı olmasının nedeni de budur.

    4 Uzun tırnak özellikle de Qing hanedanlığı döneminde bir statü sembolu sayılıyordu. Buna göre eğer birisi tırnağını uzun bırakmış ise bu o kişinin ellerini kullanması gerekecek herhangi bir fiziksel bir işte çalışmadığını, soylu ve zengin olduğunu gösteriyordu. Günümüzde de özellikle kırsal kesimden şehire gelen ve şöförlük, memurluk gibi fiziksel efor gerektirmeyen bir işe sahip erkeklerin bunu yapmalarının nedeni budur.

    Bu cevapların hepsi aslında doğru ancak burada bir neden diğerlerine göre çok daha ağır basıyor. O da dördüncü yazdığım. Sanırım çinliler de bunu neden yaptıklarını zamanla unutmuş olacaklar ki kesin cevabı kendileri de bilmiyorlar. Belki de ilk çinliler uzun tırnaklarla şeytanı boğabileceklerine, zaman geçtikçe Konfüçyüs felsefesi için bunu yaptıklarına, daha sonraki Çinlilerse statü sembolu olduğuna inandıkları için bıraktılar. Şimdikiler ise eski nedenleri unutup sadece güzel göründüğünü düşündükleri için bırakıyorlar.
#21.09.2009 20:08 0 0 0
  • Batıl bir inanç yüzünden yanii



    yemek yapıyorsa kişi erkek yada kadın

    tırnaklarını çok uzatmamalı bence :)
#22.09.2009 19:40 0 0 0
  • hurafe bunlar azizim
#22.09.2009 21:21 0 0 0