Medal of Honor Spearhead

Son güncelleme: 05.10.2009 14:45
  • Dünya Savaşı fanatikleri ve FPS tutkunları için edinilmesi gereken bir yapıt.


    Çıktığı ilk günden piyasaya damgasını vuran Medal of Honor: Allied Assault, 2. Dünya Savaşı konulu oyunlar ve FPS tutkunları için adeta altın değerindeydi. Oyunun başındaki demodan, ta en sonuna kadar aynı zevkle oynadığım ender FPS'lardan biriydi MoH. Müzikleri, brifing'lerde gösterilen resimleri, grafikleri, sesleri, kısaca herşeyi ile beni ve benim gibi birçok kişiyi etkilemişti. Oyunda canlandırdığımız Lt.Powell ile girmediğimiz çatışma, patlatmadığımız tank ve gizlice sızmadığımız Alman üssü kalmamıştı. Hele o Omaha Çıkartması bölümü yok muydu, ilk defa orada savaşın ne kadar vahşi ve acımasız birşey olduğunu anladım. Daha yeni gazi olmuş, silahlarımızı bırakmıştık ki kumanda üssünden bize yeni bir görev geldi. Bu görevin adı ise Medal of Honor: Allied Assault Spearhead.
    Bu sefer oyun savaşın sıcak yıllarında değil, aksine bitmesine 1 yıl kala başlıyor. Bunu duyunca bölümlerin sıkıcı olduğunu düşünmüş olabilirsiniz, ancak tam tersine tarihe altın harflerle yazılmış savaşlara katılacağınızı unutmayın. Operation Overlord'un arka hatlarından, Battle of the Bulge'a kadar tam 9 adet yeni görev mevcut. Bunların içinde Almanların başkenti olan Berlin için yapılan savaşta var. Kulağa çok hoş geliyor. Oyunda sadece Amerikalılar ve Almanların olması biraz sade gelmiş olmalı ki, yapımcılar İngiliz ve Rus askerleride oyuna eklemişler. Bu yeni birlikler ile beraber yeni silahların gelmesi de kaçınılmaz bir durum. Bu silahlar ise İngiliz Enfield MK1, Sten Submachine gun, duman bombaları ve Rus PPSh-41 SMG'lar gibi savaşın kazanılmasında büyük emekleri olan silahlar.
    Oyuna yine takım ruhu hakim. Yani MoH:AA'da olduğu gibi yine takım olarak savaşacağız ama bu sefer İngiliz ve Ruslarla kafa kafaya vererek. Herşeyi ile güzel olan Medal of Honor'ın tek eksik yanı multiplayer kısmı idi. Bunu fark eden yapımcılar kolları sıvamış ve tam 12 adet yeni harita, yeni oyuncu modelleri ve yeni bir oyun tarzı eklemişler. Bu sefer multiplayer oynamak çok daha zevkli olmuş.
    Spearhead MoH için bir eklenti olduğu için grafiklerde hiç bir değişiklik yok. Oyunda kullanılan Quake III motoru zaten bu tip bir oyun için fazlasıyla güçlü bir motor. Yeni oyuncu ve silah modelleri kendinden söz ettirmeyi beceriyor. Yanlız bu söz ettirmeden kastım pek iyi anlamda değil. Yeni modelleri güzel olmasına güzel de, öncekilere göre çok karışık olmuş. Yüzlerdeki siyah boyalar ve kıyafetlerindeki kamulfaj yaprakları ne yazık ki göz yoruyor. Hele bir de en düşük konfigürasyonda oynuyorsanız işiniz zor. Silah modellerine gelince, kimisi güzel olmuş, kimisi ise biraz kaba ama olsun. Siz hiç kusursuz oyun gördünüz mü? Haritalar ise tek kelime ile şahane. Gerçeğini görmüş gibi oluyorsunuz yani.


    Seslerden pek fazla söz etmeye gerek yok. MoH'da olduğu gibi gene kusursuz ve gerçekçiler. Zaten oyunun ses efeklerini hazırlayan EALA (eski ismi ile 2015) da kiler yine işlerini iyi yapmış. Bir öncekinde olduğu gibi, Sperhead'de de ödül alacakları kesin. Müzikler ise yine bir başka güzel. PSX'de çıkan ilk oyunun müziklerinde ki melodiler çok güzel bir şekilde derlenmiş ve tekrar hazırlanmış. Olaylara göre değişen müzikler, savaşın havasına girmenize büyük bir ölçüde yardımcı oluyorlar. Diyaloglar, patlama ve silah sesleri ve doğal sesleri yine mükemmel olmuş. Ben bile yapsam bu kadar iyi olmaz :P . Anlayacağınız seslerinde grafiklerden alt kalır bir yanı yok.
    Gelelim atmosfere ve oynanabilirliğe. Medal of Honor'da ki atmosfere şarlayan olmayacağından bu kısım üzerinde pek fazla durmayacağım. Askerlerin yüz ifadeleri, savaş sırasındaki hareketleri ve gerçek anlamda gerçekleştirdikleri takım oyunu sizi 2. Dünya savaşı havasına sokuyor bile. Unutmadan söyleleyim, Spearhead'de yine Lt.Powell ile oynamıyorsunuz. Bu sefer Powell yerini Sgt. Jack Barnes'a bırakmış. Bu tip minik değişiklikler bile insanın tüylerini diken diken ediyor (Mesela Tomb Radier'da bu tür değişikliklerden zerre kadar yok. Üst üste koysan Eyfel Kulesini geçecek Tomb Radier CD'leri, Lara hala ölmüş değil. Neyse konudan fazla sapmayalım. Şahsen bir Anti-Lara üyesi olduğumdan bu konulara girersem bir daha çıkamam).
    Oyunu pek fazla oynama şansım olmadı ancak önceki oyundan yola çıkarak Spearhead'in gerçekten eğlenceli ve gerçekçi olduğunu söyleyebilirim. Hatırlıyorumda, MoH'ın ilk bölümünü oynarken gözlerim yaşarmıştı. Bir yerde Almanların pususuna yakalanıyorsunuz ve lideriniz sizi kurtarmak için mermilerin önüne atlıyor. Ühü ühü ağlayacağım şimdi. Umarım demek istediğimi analmışsınızdır; bir oyunda ultra grafiklerin, 9.7 THX Dolby Molby desteğinin olması önemli değil, oyunu oynadığınızda ne kadar zevk aldığınız ya da etkilendiğiniz önemlidir. Medal of Honor'da bunu başarıyor. Ne de olsa işin içinde Steven Spielberg'ün parmağı var. Oynanabilirlik ise gene aynı. Menülerde hiç bir değişiklik yok. Kontroller de aynı. O yüzden hoop burayı atlıyorum (kaytardığım belli oluyor mu? hehe).
    Medal of Honor: Allied Assault Spearhead oyunu uzatmak için değil de, bir öncekinde olan eksikleri gidermek için yapılmış bir eklenti bence. Sadece bu eksikleri tamamlamakla kalmamış, oyuna bir çok yenilikte getirmiş Spearhead. Takım olarak uçaktan Fransaya atlamak inanın çok zevkli. Medal of Honor'ı almış olanlar bu eklentiyi kesinlikle almak zorundalar. Zamanında MoH:AA'ı almamış olan zavallılar da çok geç olmadan Spearhead ile beraber Allied Assault'ı da alsınlar ki, böyle bir şaheserden mahrum kalmasınlar. Şimdi gitmem lazım, Berlin'i işgal etmem lazım.
#05.10.2009 14:45 0 0 0