Örümcek Adam gerçek olabilir

Son güncelleme: 06.11.2009 22:15
  • Nanoteknoloji gelecekte yaşamımızı değiştirecek.
    ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi, Nanobilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç.Dr. Nurettin Şahiner, nanoteknoloji sayesinde gelecekte insanların 'Örümcek Adam' gibi binalara tırmanabilmesi, bir arabanın iki rengi alabilmesi ve insanların nefesinden hastalıklarının teşhis edilebilmesi gibi pek çok inanılmaz olayın gerçekleşebileceğini söyledi.
    Doç.Dr. Nurettin Şahiner, Haziran ayında üniversite bünyesinde kurdukları Nanobilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak sağlık, çevre ve enerji konularında yeni gelişmelere imza atmayı hedeflediklerini açıkladı. Nanoteknoloji sayesinde, çok küçük bireysel atom ve molekül kullanılarak, nanometre veya daha büyük boyutta üstün özellikleri olan cihazlar yapılarak insanların hizmetine sunulabileceğini söyleyen Doç.Dr. Şahiner, "Nanoteknolojiyi şöyle açıklayabiliriz. Bilinen uzunluk ölçüsü birimi metre. Metreyi bine bölersek milimetreyi elde ederiz. Milimetrenin de binde biri mikrometre. Mikrometreyi de bine bölersek Nanometreyi elde etmiş oluyoruz. Yani o boyutta çok üstün özelliklere sahip partiküller veya cihazlar yaparak, hayal edemeyeceğimiz projeleri gerçekleştirmek mümkün olabilir" dedi.
    ÖRÜMCEK ADAM GERÇEK OLABİLİR
    Çocuklar kadar büyüklerin de ilgisini çeken film kahramanı Örümcek Adam'ın nanoteknoloji sayesinde gerçek olabileceğini belirten Doç.Dr. Şahiner, "Kertenkelelerin ayaklarında ince kıllar var. Bu kıllar sayesinde tavanlara, duvarlara, camlara tırmanabiliyorlar. İnsanlar bunu örnek alıp, nanoteknoloji sayesinde polimerik materyallerden veya karbon nanotüplerden faydalanarak kertenkeleden tam dört kat daha fazla yapışma gücü olan teknolojiyi ürettiler. Bundan sonra, insan vücuduna uygun eldiven, ayakkabı ve dizlik gibi bir kıyafetler dizayn edilerek, bu kıyafetlerin üzerine de karbon nanotüplerden uygulanarak duvarlara tırmanmak mümkün. Yani film kahramanı Örümcek Adam gerçek olabilir" dedi.
    İKİ RENGE DÖNÜŞEN ARABA
    Doç.Dr. Şahiner, nanoteknoloji kullanılarak, gözün dahi göremeyeceği küçüklüğe sahip partiküllerle çok değişik özelliği olan boyalar yapılabileceğini de ifade ederek, "Örneğin bir araba sabah başka bir renkte, akşam başka bir renkte olabilir. Çünkü partiküller farklı dalga boyundaki ışıklarla etkileşerek farklı renklere bürünmekteler. Renk ve ışık ayrılmaz bir parçadır. Eğer boyanın içine çeşitli partiküller katarsanız, sabahları bir dalga boyundaki ışığı saçarak bir renkte görünen araba, içindeki dalga boyu farklı olan akşamki ışığı farklı saçar. Dolayısıyla değişik renkte görünür. Yani bir arabayı iki farklı renkte üretmek mümkün" diye konuştu.
    İNSANIN NEFESİNDEN RAHATSIZLIĞI TEŞHİS EDİLEBİLİR



    İnsanın nefesinden hastalığının da teşhis edilebileceğini söyleyen Doç.Dr. Şahiner, "Ancak bu çok yüksek teknoloji gerektiren bir olay. Çünkü bir tane molekülü tanıyacak cihaz yapmanız gerekiyor. Bu da ancak Nanoteknoloji ile mümkün. Bu gerçekleştiğinde, hasta hiç muayene edilmeden, tahlil yapılmadan sadece nefesinden ne rahatsızlığı olduğunu teşhis etmek mümkün. Bunlar Nanoteknolojinin devrim diyebileceğim kullanım alanları" dedi.

#06.11.2009 22:15 0 0 0