Diş fırçalamak ağız sağlığına yetmiyor ...

Son güncelleme: 25.11.2009 09:53
  • Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel "ağız ve diş sağlığı için dişleri fırçalamanın yeterli olmadığını mutlaka diş ipi kullanılması ve gargara yapılması gerektiğini" bildirdi.

    Diş fırçalamak" ağız sağlığına yetmiyor Prof. Dr. Uzel yaptığı açıklamada ağız bakımının insan sağlığı için son derece önemli olduğunu doğru yapılmayan bakımın neden olduğu bakterilerin diş ve diş eti hastalıklarının yanı sıra kalp ve böbrek hastalıklarına hatta gebelerde düşüklere bile yol açabileceğini belirtti.
    Ağız sağlığı için diş fırçalamanın yeterli olmadığını bunun her gün mutlaka yapılması gereken rutin bir işlem olduğunu vurgulayan Uzel "diş fırçası ağızda her noktaya ulaşamayabiliyor. Özellikle çapraşık dişler ya da ağızda sabit protezler varsa ortodontik tedavi yapılıyorsa sorun daha büyük oluyor. Bu nedenle diş ipi ve gargara gibi yardımcı unsurlar kullanılmalı" dedi.
    Uzel özel şekil verilmiş diş kürdanları ve diş tozları ile özel diş fırçalarının da yardımcı unsurlar olabileceğini bunlardan hangisine karar verileceği konusunda hekime danışılması gerektiğini ifade etti.

    ABD gibi ağız sağlığı bilincinin çok geliştiği ülkelerde insanların diş ipini yolda giderken bile kullandıklarını hatta bunun için 'lozzing' diye bir isim bile bulduklarını vurgulayan Uzel "Türkiye'de ise diş ipi kullanımı yok denecek düzeyde. Çocukları bile ağız sağlığına alıştırırken 'fırçaya alışsın ondan sonra diş ipine bakarız' diyoruz. Ancak çok yararlı ve gerekli bir uygulama" dedi.
    Uzel diş ipinin diş aralarının temizlenmesinde önemli bir unsur olduğuna dikkati çekerek "diş ipi her gün son yemeğin ardından dişetlerine zarar vermemeye dikkat ederek uygulanmalıdır. İpekten yapıldığıiçin iki diş arasındaki gizli çürükler de diş ipi sayesinde ortaya çıkar. Eğer ipte tiftiklenme olursa çürük ve diş taşından (tartar) şüphe duyulmalıdır" diye konuştu.


    "GARGARAYI FIRÇALAMADAN SONRA KULLANIN"

    Ağız gargaralarının da su esaslı olduğu için fırça ve ipin giremediği yerlere girerek hijyen sağladığını kaydeden Uzel "gargaralar özellikle son yıllarda çok gelişti. Mikrop öldürücüler diş etlerindeki şişlikleri alanlar var. Gargaraların diş fırçalamadan sonra kullanılması gerekli"dedi.

    Diş protezi kullananların da özel bakım yapmaları gerektiğine değinen Uzel şöyle devam etti: "Kirli protezler ağız kokusu ve diş eti tahrişine sebep olur. Bu nedenle her gün özenle yıkanmalı. Diş macunu kullanımı önermiyoruz.
    Çünkü macun içindeki maddeler protezi çizer ve aşındırır. Ya sabunla ya da özel temizleyicilerle temizlenmelidir. Ayrıca protezler her gün yatarken çıkarılmalı ve özel solüsyonuna konmalıdır. Kancalı ise kancaların girdiği yerler de fırçalanmalıdır.


    alıntı
#21.11.2009 23:41 0 0 0
  • bilgi için tşk
#25.11.2009 09:53 0 0 0