Korkuyu Beklerken - Oguz Atay

Son güncelleme: 25.03.2010 11:18
  • Korkuyu Beklerken oyunu - 2009 tiyatro oyunları
    noimage

    "Korkuyu Beklerken Öteki Tiyatro etkinlikleri kapsamında sizlerle..."

    Tür: Tiyatro

    9.LIONS TİYATRO ÖDÜLLERİ en iyi erkek oyuncu FATİH AL

    SANAT KURUMU övgüye değer oyuncu NURKUT İLHAN

    Bizim ilk günahımız belki de budur. Kapalı sistem yaratıklarının dış dünyaya karşı beslediği korkudur. Yaşama korkusudur. Fütuhat da, herkese ve her şeye boyun eğdirerek bu korkudan kurtulma çabasıdır. Dünyayı bir savaş alanına çevirdikten sonra, her yandan düşman saldırısı bekleyenlerin korkusudur. Bir şehire kapanıp, bütün ülkenin saldırısını bekleyen sarayın korkusudur bu. Sarayı kaleye çevirenlerin korkusudur. Kardeşleri tarafından öldürülmeyi bekleyen sarayın korkusudur. Her davranışın devlete yöneldiğini sanan paranoyak yöneticilerin korkusudur. Kültür korkusudur. Matbaadan, şiirden, resimden, felsefeden, hatta dinden korkmaktır bu. Halk Partisinin Köy Enstitülerinden korkmasıdır, Demokrat Partinin modern resimden korkmasıdır. Bazı solcuların modern edebiyattan, modern sanattan korkmasıdır. Halkın içinde sivrilen esnafın, eşrafın, mollanın halktan korkmasıdır. Korkunun sonu yabancılaşmadır. Yeni yazarların kelimeler icad ederek azınlık olma telaşıdır, toplumsal sorunlara eğilerek kendini tanıma korkusudur. Kavram kargaşası yaratarak temel kavramlardan uzaklaşma çabasıdır.

    Temel kavramların onu bir hiçe indireceği korkusudur. Korku ortadan kalkarsa postunu kaybedeceğinden korkan tekke şeyhinin korkusudur. Bunun için müeyyideler gevşektir. Herkes korkmalıdır ama ceza da uygulanmamalıdır.Müeyyideler hayatı zehir edecek kadar korkutmalıdır ama isyan ettirecek kadar kesin olmamalıdır. Neyin ne olduğu, hangi suçun cezası ne kadar olduğu bilinmemelidir. Fakat herkes her an, suç işlediği halde kendisine taviz verildiğini hissettiği için başı önünde dolaşır insanımız. Bizim ilk günahımız budur cezalandırılmayan küçük günahların toplamı Hoşgörümüz de budur. Ayrıca devlet de aynı suçluluk duygusu içinde müeyyideleri uygulamaz. Bu bakımdan bağışlayıcıdır. Karşılıklı bir oyundur bu. Bağışlanmayan tek suç, bu oyunu fark etmek, bu oyuna karşı çıkmaktır. Gerçeği aramaktır. Bilim bunun için tehlikelidir, felsefe bunun için tehlikelidir, deneme bunun için tehlikelidir, roman ve hikaye bunun için tehlikelidir. Belirli kalıplar içinde kalan şiir bunun için tehlikesizdir. Taklitçi olmayan Batıcılık bunun için tehlikelidir. Gerçeği arayan Doğu bunun için tehlikelidir.

    OĞUZ ATAY-Günlük-25 mart 1974

    Sorun bulma , yazma ve özellikle de yaratma sorunu değildi, sorun olanı fark etme , olanda derinleşme sorunuydu.. yeni bir şey değildi aradığım.. yeni bir şey de yoktu sanırım.. bu noktada oyunlaştırma ve yeniden anlatma nın benim algıma, beklentilerime daha uygun olduğunu düşünmeye başladım.. daha ne kaldı diyerek kendi içime döndüğümü hatırlıyorum.. bilebildiğim kadarıyla işte her şey bitmişti.. karahüseyinoğlu,murat

    ÖYKÜSÜ : O yalnız yaşayan biridir.. Bir gün, anlaşılmayan bir dilde yazılmış bir mektup alır. Üniversite de ölü diller üzerinde uzman olan arkadaşına götürdüğü/okuttuğu mektup size bildirine kadar evinizden çıkmayın anlamında bir uyarıdır... O, eve kapanır...Korkuyla, Korkuyu Beklemeye başlar...

    KORKUYU BEKLERKEN...

    Türel Ezici

    Karahüseyinoğlu nun Korkuyu Beklerken i oyunlaştırması, giderek yoksullaşan tiyatro yazınımıza yaptığı katkı düşünülürse, hiç kuşkusuz çok önemli, kutlanası bir çaba. Murat Karahüseyinoğlu yaklaşık 20-25 yıl önce oyunlaştırdığı Korkuyu Beklerken ile ilgili şöyle diyor: Sahnede bir kişi vardı sözde ama birden 2 kişi oluyordu, bazen 3, 4 kişi oluyor ya da bölünüyorlardı. Bunun sahnedeki karşılığı neydi. Dış ses bir yere kadar çözerdi sorunu. Ve pek bildik ve de iyi bir çözüm olmazdı. Ayrıca iki kişi gibi duran bir kişiyi oynayabilecek oyuncu kapasitesi nereden bulunacaktı. Bilindiği kadarıyla ne ülke belliydi, ne de milliyet. Bir gecekondu, yalnız bir adam. Anlattıkları hepsi gerçek olabilirdi ama olmayabilirdi de. Olanların tamamı aslında olmayabilirdi. Sadece kelimeler.. kelimeler.. kelimeler.. Buradan yola çıkarak sözün önemli olduğu kararına vardım ve hemen hiç budama yapmadım. Oynanırken sözcükler, çıkardığı sesler bir gürültüye dönüşecek, alınabilen alınacak, üzerinde çok da düşünülmeyecekti. Etki önemliydi ama bildik çerçeve sahnede bu mümkün değildi. Değil de.

    (...)Tiyatroyu / sinemayı kuramsal, sanatsal, teknik bakımdan iyi bilen bir yönetmen olan Karahüseyinoğlu, sinevizyonla desteklediği incelikli çevre/ışık düzeniyle başarılı bir sahneleme gerçekleştirmişti. Gerçekçi tiyatroyla modern sonrası tiyatronun uylaşımlarını birlikte kullanarak Atay ın düşünsel evrenine yaraşan deneysel bir performans ortaya koymuş(...) Tavizsiz, ciddi çalışılmış bir Oğuz Atay sahnelemesi izlemek isteyenler 2009-2010 sezonunda da Öteki Tiyatro da Korkuyu Beklerken i seyredebilirler.

    Yaratılmak istenen korku imparatorluğu na sahneden tepki:

    KORKUYU BEKLERKEN

    Cumhuriyet Gazetesi-Ankara Eki- 2009

    ANKARA(Cumhuriyet Bürosu) Öteki Tiyatro nun yeni eseri Korkuyu Beklerken , günümüz Türkiye sinde iktidarca yaratılmaya çalışılan korku imparatorluğu na bir tepki olarak sahneleniyor.

    Öteki Tiyatro Oğuz Atay dan Korkuyu Beklerken i sunuyor

    SAHNEDEN-Ayşegül Yüksel- Cumhuriyet (7 temmuz Salı)

    Gizli mezhep ten Ergenekon a

    Öteki Tiyatro dayım. Korkuyu Beklerkenin sahnedeki sunumunu izliyorum. Oğuz Atay ın 1970 li yılların başında gün yüzüne çıkan bu 60 sayfalık-uzun öykü/kısa roman kıvamındaki- metni bir iç monolog niteliği taşır. Tek başına konuşma / yüksek sesle düşünme , tiyatronun bilinen tekneklerindendir. Tek kişilik oyun olgusu ise çağdaş tiyatronun vazgeçilmezlerinden.. Ne ki metni tiyatrolaştıran Murat Karahüseyinoğlu, tek kişilik olması beklenebilecek sahne olayına başka kişiler, bu kişilerin sunduğu görsel işitsel özellikler yoluyla da farklı göstergeler katmış. Böylece öyküyü okumakla, sahnedeki performans metni ni okumak arasındaki benzerlikler korunurken, yapıtın bütününe ters düşmeyen farklı algılama boyutları da oluşmuş. Korkuyu Beklerken , gizli mezhep olarak yorumlanan varlığı / yokluğu kanıtlanmamış- bir örgütün yarattığı korku üstünedir.

    Duyarlı bir yorum

    (...) yarı karanlıkta devindirdiği kısa ve kesik konuşan siyah elbiseli / resmi görevli kişilerin varlığıyla, bireyin egemen güçlerce kuşatılmışlığının getirdiği korku yu, suç/yargı/ceza olguları karşısındaki endişe durumunu ön düzeye alarak, Atay ın metninin dışına çıkmaksızın Ergenekon soruşturmaları na dek uzanan bir çağrışımlar zinciri oluşturmaktadır. Atay ın kişisini bağıntılı olduğu tüm çağrışım alanları içinde duyarlı bir yorumla canlandıran Fatih Al iki saati aşan soluklu performansını, bireyin kendisine yönelttiği kara alay ı da buruk bir yaklaşımla kotararak bütünlüyor. Ankara nın unutulmuş bir tiyatro salonunu yeniden yaşama geçirdikten sonra varlığını sıradan olmayan işlere adayan Murat Karahüseyinoğlu nun Öteki Tiyatro su 11 yaşını sürüyor . Korkuyu Beklerken algılama yoğunluğu gerektiren bir oyun. Bu nedenle, en az yarım saat daha kısa olması gerekir. Ne çare, uyarlamacılar, yazarlara kıyamıyorlar.

    27 Aralık 2009 Pazar . 18:00

    http://www.otekitiyatro.com.tr/
#18.12.2009 11:18 0 0 0

  • Korkuyu Beklerken
    25.03.2010
    Duru Tiyatro
    İstanbul/Moda
    Caferağa Mah. Dr. Esat Işık Cad. No: 84 Kadıköy İstanbul
    0216 338 56 36 - 46

    -------------------------------------------
    Korkuyu Beklerken
    26.03.2010
    Tiyatro Maan Performans Sahnesi
    İstanbul/Elmadağ
    Süzer Plaza Asker Ocağı Cad. No: 9 Dolmabahçe
    0212 245 25 06
#25.03.2010 11:18 0 0 0