Bebekleri leylekler mi getirir?

Son güncelleme: 26.11.2005 03:08
  • Anne babalar, küçük çocuklarının cinsellikle ilgili soruları karşısında çoğu zaman ne cevap vereceklerini bilemezler.

    Memorial Hastanesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlarından Uzm. Dr. Ayten Erdoğan çocukların cinsellikle ilgili soruları karşısında ailelerin nasıl bir tutum sergilemesi gerektiğini anlattı.

    Çocukların cinsellikle ilgili sorularına nasıl yanıt vermelisiniz?

    Anne babalar küçük çocukların cinsellikle ilgili soruları karşısında çoğu zaman ne cevap verecekleri bilemezler. Cinsellikle ilgili sorular genellikle beklenen yaştan önce ve istenmeyen ortamlarda gelir. Uzmanlara göre cinselliğin biyolojik temelleri hakkında çocuk küçükken konuşmaya başlamak, ileride cinsel konular hakkında anne ve babanın bu konuyu çocukla rahatça konuşup paylaşmasını sağlıyor.
    Uzmanlara göre cinselliğin biyolojik temelleri hakkında çocuk küçükken konuşmaya başlamak, ileride cinsel konular hakkında anne ve babanın bu konuyu çocukla rahatça konuşup paylaşmasını sağlıyor.


    Memorial Hastanesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlarından Uzm.Dr. Ayten Erdoğan ailelerin çocuklar soru sormaya başladıklarında, yaşları küçük diye onları duymazlıktan gelmemelerini, kısa ve net yanıtlar vermelerini öneriyor.

    Çocuğunuzu bilgilendirmemeniz tehlikeli sonuçlar doğurabilir

    3 yaşından önce çocuk cinselliği ya da bebeğin nasıl oluştuğunu merak etmiyorsa, ailelerin bu konulardan bahsetmesine gerek olmadığını belirten Uzm.Dr. Erdoğan şöyle devam etti:

    "Ancak çocuğunuz bazı sorular sormaya başladıysa, bunları duymazlıktan gelmeyip, soruları yanıtlamalısınız. Çocuğunuz 4-5 yaşında olduğu halde bu konuyu merak etmiyor ya da konuyla ilgili sorular sormuyorsa, onu siz yönlendirin. İlkokul dönemindeki bir çocuğun, cinsel organları, kız erkek farklılığını çoktan öğrenmiş olması gereklidir, bebeğin göbekten çıktığı, leyleklerin getirdiği şeklinde düşünmesi yaşına uygun değildir. Çocuğu bu konularda bilgilendirmezseniz, arkadaşlarından yanlış ve tehlikeli bilgiler edinebilir, fantezilerinde yanlış şeyler oluşabilir ve cinselliğin utanılacak bir konu olduğunu düşünebilir."

    Cinsel organları anlatırken nasıl bir dil kullanmalısınız

    Anne ve babaların genellikle erkek cinsel organı için pipi, kadın cinsel organı için ise kuku gibi sözcükleri tercih ettiklerini belirten Erdoğan şunları söyledi:

    'Ancak doğru olan çocuğunuza bu organların gerçek isimlerini de açıklamak. Diğer isimlerin kullanılması durumunda vücut organları hakkında bilgilenme ve anlamada yanılmalar olabilir. Çocuklar arkadaşlarından değişik isimler duyup size sorabilirler, bu yüzden bu isimleri söylerken kullanmadığınızı, uygun olmadığını, yakışıksız olduğunu da belirtmelisiniz.

    Çocuğunuz toplum içinde uygunsuz cinsel sorular sorarsa

    Market gibi bir yerde çocuğunuz anne senin pipin nerede gibi uygunsuz bir soru sorarsa bunun sadece çocukların aklına gelen bir şeyi hemen ifade etme özelliklerinden kaynaklandığını unutmayın. Bu durumda kızgınlık ya da utanç tepkisi vermeyin, önemli olan bilgisini doğrulamak ve durumları anlamaları için gerekli yetenekleri kazandırmaktır. Çocuğa bu tür konuşmalar için hangi ortamların uygun olduğunu anlatın. Çocuğa biz nerede vücudumuz hakkında konuşuruz , biz ne zaman vücudumuz hakkında konuşuruz, kimlerle bu konu hakkında konuşabiliriz gibi sorular sorup evde veya doktorların ofisinde anne-baba ve doktorlarla gibi cevaplamasını öğretebilirsiniz.

    Bebekler nereden gelir sorusunu nasıl cevaplayabilirsiniz?

    Uzmanlar, buna benzer sorular geldiğinde çocuğun bu konuyu neden merak ettiğini anlamak için, gerekirse bazı sorular sorarak, onları dikkatle dinlemeyi öneriyor. Biz genellikle çocukların bu sorularla cinsellikle ilgili mekanik ve grafik detayları bilmek istediğini düşünürüz, ancak belki sadece hangi hastanede doğduğu gibi çok basit bir şeyi merak ediyor olabilirler. Bazen, bebekler annelerinden doğar gibi bir cevap merakını gidermeye yeterli olabilir diyen Erdoğan şöyle devam etti:

    Çocuğun sorularına göre cevaplarınızı yönlendirebilirsiniz. Örneğin 4 yaşında bir çocuğa gereğinden fazla bilgi vermek şaşırmasına neden olabilir. Örneğin 4 yaşındaki çocuğa hamilelerin kişilerin çocukları karnında taşıdığı söylendiği zaman, bazı çocuklar hamile kişinin çocuğu yemiş gibi düşüncelere kapılıp şaşırabilir.

    Konudan bahsetmek için nasıl bir ortam ve zaman seçmelisiniz?

    Öncelikle kendinizi bu konu hakkında konuşmak için kendinizi hazır hissetmelisiniz. Ayrıca çocuğunuz da bu konuyla ilgili olmalı, cinsellik hakkında konuştuğunuzda çocuğunuz ilgili görünmezse, bir süre daha beklemelisiniz
#25.11.2005 23:04 0 0 0
  • Cok önem gösterilmesi gereken bir konu sagol cadikizcim
#26.11.2005 03:08 0 0 0