Dijital Fotoğraf Makinası Menü Açıklamaları

Son güncelleme: 22.12.2009 08:49
  • Fotoğraf makinesi kullanım kılavuzu - fotoğraf makinesi kullanımı
    CCD (Charge Couple Device) Sensor : Dijital kameralarda film yerine geçen elektronik sensöre verilen isimdir. Görüntü lenslerden geçerek bu sensör üzerine düşer ve elektronik olarak kaydedilir.
    CMOS (Complimentary Metal-Oxide Semiconductor) Sensor : CCD sensörlerine ucuz bir alternatif olarak yaratılmışlardır. Elektronik işleyiş tarzları farklıdır. Görüntü kalitesi daha düşüktür ancak 100 katı daha az elektrik harcadığı ve üretimi çok daha kolay olduğu için gittikçe yaygınlaşmaktadır.(Ustalar öyle diyo)
    CCD Pixels : Sensör üzerindeki toplam pixel sayısını ifade eder. Birimi MegaPixel 'dir (Milyon Pixel).
    CCD Effective Pixels : Sensörün kullanabildiği efektif pixel sayısını verir ve asıl önemli olan budur. Maksimum çözünürlük değerlerini birbiri ile çarparak bu değeri hesaplayabilirsiniz.
    Max Resolution - Image Dimensions : Dijital kameranın çekebildiği maksimum çözünürlüğü ifade eder. Büyük olması kalitenin artması anlamına gelir.
    Lower Resolutions : Maksimumun dışında kamera ile çekilebilecek diğer çözünürlükleri ifade eder. Bazı kameralarda 800x600 gibi çok kullanılan çözünürlükler desteklenmez. Sizin ayrıca resmi bilgisayarda küçültmeniz gerekir.
    Color Depth : Her ne kadar gözün gördüğü tüm renklerin fotoğrafını çektiğinizi düşünseniz de aslında bu renk sayısının elektronik bir sınırı vardır. Renk derinliği adı verilen bu değer ne kadar yüksek olursa çekilen fotoğrafın gerçekçiliği de o kadar yüksek olur. 24bit, 30bit gibi değerleri vardır.
    Image Ratio : Resim boyunun enine olan oranını ifade eder. 4:3 şeklinde gösterilir. 4:3 ekran için, 3:2 baskı için idealdir. Algılayıcı sensörü çipte an boy yerleşimi yukarıda anlatmıştık.
    Image (Recording) Formats : Bir fotoğrafın hafızada hangi formatta saklanabileceğini ifade eder. JPEG en az yer kaplayan resim formatıdır ve gözle kolay tespit edilemeyecek görüntü kayıplarına neden olur. Bu yüzden bilgisayarda kullanmak için en uygun formattır. TIFF ise kayıpsız bir resim formatıdır, daha çok profesyonel matbaa baskıları için kullanılır ve aşırı hafıza harcar.
    Quality Levels : Fotoğraf hafızada saklanırken kabul edilebilir görüntü kayıplarıyla saklanabilir böylece 2 ila 3 katı daha fazla fotoğraf çekme imkanı sağlanır. Bu seçenek ile bu oranı belirlersiniz.
    Sensivity Equivalent- Exposure Rating - ISO Rating : Dijital kameranızın sensörünün ISO bir film ile karşılaştırıldığında ne kadar hassas olabileceğinin ölçüsüdür. ISO değeri arttıkça kameranın net görüntü çekmek için ihtiyacı olan ışık miktarı azalır. Böylece daha karanlık ortamlarda daha kaliteli fotoğraflar çekebilirsiniz. ISO 200 normal şartlarda iyi sonuç verir. Daha büyükleri ise ışığın azaldığı durumlarda kullanılır.
    Zoom Wide (W) - Focal Lenght : Odak uzunluğunu belirtir ve fotoğrafın görme açısını da ifade eder. Lenslerin gelen görüntüyü odakladığı uzaklıktan tespit edilen bu değer ile makinenin ne kadar geniş açıda çekim yapabildiğini de anlayabilirsiniz. Büyüdükçe çekebileceğiniz alan daralır ancak görüntü daha fazla yaklaşır (perspektif efekti azalır). 24mm-35mm arası genel olarak geniş açı olarak kabul edilir. 35mm en çok kullanılan tiptir. 24mm den küçük olanlar süper geniş açı olarak kabul edilir. 50mm insan gözünün görebildiği açıyı ifade eder (yaklaşık). 80mm ve yukarısı sırayla telephoto, süper telephoto olarak adlandırılır.
    Zoom Tele (T) - Focal Lenght : Açıklaması yukarıdakiyle aynıdır ancak kamera ile zoom yapıldığı zaman erişilen değeri belirtir. Zoom özelliği olan her kamerada, her iki değer de verilir. Rakam büyüdükçe fotoğraf makinesinin görebildiği alan daralır ancak daha çok yaklaştırır. Bu değeri Zoom Wide değerine bölerseniz kameranın optik zoom değerini elde edersiniz.
    Optic Zoom : Yukarıda bahsettiğimiz ayrıntıları unutursak basitçe gerçek zoom anlamına gelir. Hiçbir görüntü kaybı olmadan cisimleri daha yakından çekebilmenizi sağlar. Ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.
    Digital Zoom : Görüntüyü kalitesini bozarak büyütür. Neredeyse hiçbir faydası yoktur. Bilgisayara kopyaladığınız bir resmi de rahatlıkla bu şekilde büyütebilirsiniz.
    Aperture (Diyafram) : Gözümüzdeki irise benzeyen bir yapısı vardır ve fokuslanabilen alan miktarını değiştirmenizi sağlar. Aynı anda hem yakın hem de uzak cisimleri net çekmek istiyorsanız değeri yüksek olmalıdır. Ancak bu makine içine giren ışık miktarını azaltacağı için resim daha karanlık çıkacaktır. Bu yüzden bu ortalamayı çok iyi tutturmanız gerekir. f/4, 1/4, F4 şeklinde gösterilebilir ve hepsi aynı şeyi ifade eder.
    Auto Focus : Fokuslama yani netleştirme işlemini kameranın kendisinin yaptığını ifade eder. Bazı kameralar bunu iyi yapamazlar bu yüzden basit fotoğrafların bile bulanık çıktığı görülmüştür.
    AF Assist (Illumination) Lamp : Karanlık ortamlarda kameralar AF (Auto Focus) yapamazlar. Kamerada bulunan ufak bir ışık kaynağı (çoğunlukla kırmızıdır) çekim anında cisme ışık verir ve fokuslama gerçekleştirilir.
    Focus Range (Normal) : Kameranın net olarak çekebildiği uzaklık aralığıdır. Mercekten olan uzaklığı ifade eder ve birkaç santimden sonsuza kadar olabilir.
    Focus Range (Makro) : Çok yakın cisimlerin çekilmeleri için makro moda sahip olan kameralarda merceğe olan uzaklık aralığını ifade eder. 1cm ile birkaç santim arasında değişebilir.
    Shutter Speed : Poz süresini belirten bir değerdir. Birkaç saniyeden saniyenin birkaç binde birine kadar ayarlanabilir. Değer ufaldıkça (Ör: 1/1000 sn) hareketli görüntülerin bulanıklaşması engellenir ancak daha karanlık çıkar.
    White Balance : Ortam ışığı, çekilen fotoğrafı en çok etkileyen unsurlardan biridir. Güneş ışığında, bulutlu bir havada, fluoresan veya sarı ışık altında tüm renkler olduklarından farklı görünürler.Soğuk ışıkların spectrumu kesik kesiktir. Gözümüz bu farklılıkları bize çok fazla aksettirmez ancak fotoğraflarda bu etki daha fazla göze batar. Çoğu durumda tüm fotoğraf tek bir rengin (yeşil, sarı gibi) egemenliğinde çıkar. White Balance, o anda bulunduğunuz ortamı kameranıza bildirmenizi ve renkleri buna göre düzenlemesini belirttiğiniz ayardır. Ortam değişikliğinden en çok etkilenen renk beyaz olduğu için ayarlama bu renge göre yapılır. Bazı kameralar bu işi kendileri yapar ancak elle ayarlanması daha iyidir.
    Exposure Compensation : Otomatik makinenin ayarladığı fokus ve ışık ayarlarına, kendi görüşünüze göre bir düzeltme değeri vermenizi sağlar. Böylece çekilen cismin arkasından gelen ve kameranın tespit edemeyeceği yüksek ışık gibi etkilerin fotoğrafınızı bozmasını engelleyebilirsiniz.
    Burst (Continuous) Mode : Kameranın içsel hafızasının (buffer) boyutuna göre değişen sayıda fotoğraf arka arkaya çekilebilir. Bunun hız ve sayısını belirten bir terimdir.
    Movie Clip : Kameranın video görüntüsü çekip çekmediğini ve bunun maksimum çözünürlük değeri ile süresini belirten bir terimdir.
    Built-in Flash : Kameranın kendinden flaşlı olup olmadığını belirtir.
    Flash Range : Flaşın minimum ve maksimum etkili olduğu uzaklığı belirtir. Genelde 2-3m 'yi aşmaz.
    Flash Modes : Flaşın ayarlanabilirliğini ifade eder. Açık (On), Kapalı (Off), Kırmızı Göz Önleyicisi (Anti Red Eye), Otomatik (Auto), Yüksek (High), Düşük (Low) ,yavaş (slov) gibi ayarları olabilir.
    Hot Shoe : Bu modu etkin kılarsanız harici flaş çalışır, dahili flaş çakmaz.
    External Flash : Harici flaş takılıp takılamadığını ifade eder.
    Tripod Mount : Kameranızı sabitlemek amacıyla kullandığınız tirpod için vida deliğinin olup olmadığını ifade eder.
    Self Timer : Zamanlayıcı olup olmadığını ve bunun süresini ifade eder.
    Remote Control : Uzaktan kumanda olup olmadığını ve bunun tipini ifade eder.
    Video Out : Çektiğiniz görüntüleri televizyondan izlemeniz için gerekli olan çıkışın olup olmadığını ifade eder.
    Storage Media-Memory Card Compatibility : Depolama için kullanılacak hafızanın tipini belirtir.
    Memory (Storage) Included : Satın aldığınız anda kamerayla beraber verilen hafızanın miktarını ifade eder.
    Viewfinder : Vizörün tipini ifade eder.
    LCD : Kamera üzerindeki LCD ekranın tip ve boyutunu ifade eder. Inch birimi ile verilir. 1 inch = 2.54 cm dir yani 1.8" lik bir LCD ekran 1.8 x 2.54 = 4.57 cm dir (diagonal olarak).
    Playback Zoom : LCD ekrandan çektiğiniz görüntüleri izlerken kendi içinde zoom yapıp yapamayacağınızı ve bunun miktarını ifade eder.
    Connectivity : Kameranın bilgisayar ile hangi tür bağlantıyı kullanarak iletişim kurduğunu ifade eder. Seri, USB, Firewire gibi.
    Battery : Kullanılması gereken pil tipini ve/veya yanında verilip verilmediğini ifade eder.
    Battery Charger : Kamerada kullanılan pilleri şarj edebilmeniz için gerekli olan cihazın yanında verilip verilmediğini ifade eder.
    Weight : Ağırlık. Inc. Batteries yazıyorsa piller dahil ağırlık anlamına gelir.
    Size - Dimensions : Boyutlar.
    Optional Accesories : Kamerayla beraber verilmeyen, ancak ekstra ücretini ödeyerek
    alabileceğiniz aksesuarları ifade eder.
#22.12.2009 08:49 0 0 0