Üst Gastrointestinal Endoskopi

Son güncelleme: 29.12.2009 12:15
  • Endoskopi nedir - Endoskopi nasıl yapılır - Endoskopi neden yapılır - Endoskopi Çeşitleri

    Üst gastrointestinal endoskopi nedir?

    Üst gastrointestinal endoskopi; yemek borusu (özefagus), mide ve ince bağırsağınızın bir bölümünün (duodenum) direkt olarak gözle incelemesi işlemidir. Bu muayene ağzınızdan küçük çaplı, ucunda parlak ışığı olan, uzun ve bükülebilir bir tüpün yutturulması ile geçekleştirilir. Doktorunuz tüpten aşağıya doğru bakarak, herhangi bir hastalık olup olmadığını araştırır. Gerek gördüğü durumlarda daha detaylı laboratuvar analizleri için küçük doku örnekleri (biyopsi) alabilir. Doku örnekleri forsepsler yardımıyla ağrısız bir şekilde endoskopla alınır.

    Endoskop ile bazı tedavilerde yapılabilmektedir. Örneğin darlıkların genişletilmesi, polip denilen tümörlerin ve yabancı cisimlerin çıkarılması, kanayan damarların ve ülserlerin yakılarak ya da doku sertleştirici madde enjekte edilerek durdurulması gibi.

    Endoskopiye Hazırlık:
    Net bir görüntü elde etmek için mideniz boş olmalıdır. Bu yüzden sizden testten en az 6 saat önce herhangi bir şey yiyip içmemeniz istenecektir. Şeker hastası iseniz ilacınızı muayene sonrasına erteleyiniz. Endoskopiye geldiğiniz zaman doktor size işlemi anlatacak ve genellikle sizden işlemi kabul ettiğinize dair onay formunu imzalamanızı isteyecektir. Bu onay formu işlemi ve işlemin sonuçlarını anladığınızı teyit etmek içindir. Eğer ilaçlara karşı herhangi bir allerjiniz varsa veya sarılık gibi bulaşıcı herhangi bir hastalığınız varsa lütfen doktora veya hemşireye söylemekten çekinmeyiniz. Doktorlar daha önceden yapılmış endoskopilerinizin sonucunu da öğrenmek isteyeceklerdir. Eğer bu safhada herhangi bir endişeniz veya sorunuz varsa sormaktan korkmayınız. Personel sizin işlem için gevşemenizi isteyecek ve soru sormanızdan rahatsız olmayacaktır.

    Sizden gömleğinizi veya askılı elbisenizi çıkarmanız ve hastane önlüğü giymeniz istenebilir. Ayrıca gözlük, kontakt lens ve takma dişlerinizi önceden çıkartınız.


    İşlem sırasında:
    Muayene odasında endoskopi masasında sol yanınıza yatacaksınız. Hemşire işlem boyunca sizinle birlikte olacaktır. Boğazınıza uyuşturmak için lokal anestezik bir ilaç püskürtülecektir. Bazen sizi sakinleştirmek ve hafif uyku halinde tutmak için kolundan iğne yapılabilir, ancak günümüzde endoskopi işlemi herhangi bir sedasyona gerek kalmadan uygulanabilmektedir. Zira endoskoplar incelmiş olup, daha kolay yutulabilmektedir. Ağzınızı hafif açık tutmak ve dişlerinizi korumak için plastik bir ağızlık dişlerinizin arasına yerleştirilecektir.

    Doktor endoskopu ağzınız ve boğazınızdan geçirerek, aşağıya doğru midenize yönlendirecektir. Bu sırada endoskop herhangi bir ağrıya sebep olmaz ve nefes almanızı engellemez. Midenin tamamının muayene edilmesi 15 dakikayı bulabilir. Uyum sağladığınız oranda muayene süresi kısalacaktır. İşlem esnasında doktorun daha iyi görebilmesi için midenize hava verilebilir. Hava işlemin sonunda geri alınacaktır. Eğer ağzınızın içinde aşırı tükrük birikirse, hemşire onu temizleyecektir. Muayene tamamlandığı zaman, endoskop hızlı bir şekilde ve kolayca uzaklaştırılır.


    İşlemden sonra:
    İşlem sonrası dinlenme odasında en az 30 dakika istirahat edeceksiniz. Boğazınıza lokal anestezi yapıldığından yutma refleksiniz normale dönene kadar (genellikle yarım saat süre ile) katı ve sıvı gıda almayınız. Bu süre sonunda normal yemeğinizi yiyebilirsiniz. Muayene sonrasında boğazınızda uyuşma ve ağrı olabilir. Ayrıca midenizde hava kalmışsa biraz şişkinlik hissedebilirsiniz. Bu rahatsızlıkların hepsi geçicidir ve tedavi gerektirmez.



    Eğer sakinleştirici ilaç uygulandıysa, sizi eve götürmek için bir yardımcıya ihtiyacınız olacaktır. Eve gidince günün geri kalan kısmını istirahatte geçirmeniz önemlidir. Sedasyon sizin düşündüğünüzden uzun sürebilir. Ayrıca araba sürmemeli, iş makinası kullanmamalı, önemli kararlar almamalı ve alkol kullanmamalısınız. Çünkü işlemin ve enjeksiyonun etkileri ertesi güne kadar devam edebilir. Ancak çoğu hasta ertesi gün normal aktivitelerine geri dönebilmektedir.


    Sonuç:
    Çoğu vakada doktor sonuçlarınızı işlem sonrası veya eğer baygınsanız uyanır uyanmaz hemen söyleyecektir. Ancak inceleme için biyopsi alınmışsa sonuçların çıkması birkaç gün alabilir. Eğer sedasyon yapılmışsa, işlem sonrası doktorla konuşurken yanınızda birisinin olması faydalı olacaktır. Zira hastalar sıklıkla bu söyleşi sırasında kendilerine söylenen herşeyi unutmaktadırlar ve işleme dair hiçbir şey akıllarında kalmamaktadır.(gata)
#29.12.2009 10:14 0 0 0
  • saol tşkrlr :)
#29.12.2009 12:15 0 0 0