Çikolatanın Tarihçesi

Son güncelleme: 18.01.2010 16:40
  • Çikolatanın Tarihi - Çikolata Hakkinda
    Kakao ve çikolatanın tarihçesinin nerdeyse 4 bin yıl önceye vardığını biliyor muydunuz? Peki, kakaonun Maya ve Aztek uygarlıklarında alışveriş birimi olarak önemli bir rol oynadığını ?

    Kakao ve çikolata kadar zengin ve merak uyandıran bir geçmişe sahip az sayıda gıda maddesi bulunur. Hernando Cortes kakaoyu Avrupa'ya ilk ithal ettiğinde ve kakaodan çikolata meşrubatı yapmayı öğrendiğinde büyük bir heyecan yarattı; bu içecek kimileri için tanrının bir lütfu, kimileri için de şeytanın işiydi. Kakao ve çikolata bugün bile gizem, ve keyfin sembolü olan bir gıda maddesidir. Çikolatanın tarihsel kökenini incelemek, bize bu severek tükettiğimiz ürünü yakından tanımakta katkı sağlayacaktır.

    > M.Ö. 2000
    > 200 - 900
    > 900 - 1500
    > 1500 - 1700
    > 1700 - 1900
    > 1900'den Günümüze

    M.Ö. 2000

    Arkeologlar ve araştırmacılar, kakaonun önemli bir rol oynadığı küçük bir köyün izlerini Honduras'ın Ulua vadisinde bulmuşlardır. Latin Amerika'da şimdiye kadar keşfedilmiş olan en eski kap kacakları bu köyde bulmuşlardır. Araştırmacıların aktardığına göre; bu kap ve kacaklar özel olarak ilk özgün çikolata meşrubatı olan "Xocoatl" içeceğinin yapımı ve tüketimi için kullanılmaktaydı. Tarihçiler bu küçük köyün çikolatanın doğuşunun sembolü olduğuna inanmaktadırlar.

    200 - 900

    Kakao, Maya tarım ve dininin temel unsurlarından biridir. Kakao, toplumun önde gelen kişilerinin cenaze törenlerinde onlara hediye olarak sunulan lüks ürün sınıfındaydı . Bilim adamları bu kişilerin mezarlarında pişmiş topraktan yapılmış kulplu ve kapaklı haznelerin içinde koyu kahverengi tozlar keşfettiler; bunlar ölenlere sunulan çikolata içeceğinin kalıntılarıydı.

    Eski Maya efsanevi dini kitaplarından biri olan Popl Vuh, Mayaların yaratılışı, destanları ve zaferleri ile ilgili hikayelerden bahsetmekte ve sıklıkla kakaoya değinmektedir. Dünyayı şeytanların dehşetinden kurtaran ilahi ikizlerin hikayesini anlatmaktadır. Bu efsaneleri ve ikiz erkek kardeşleri gösteren resimler bulunmuştur; resimlerde ikizlerin "D" adındaki tanrıya kakao dolu kaplar sundukları görülmektedir.

    Ayrıca Mayalıların kutsal kitabı Chilam Balam kakao ağacına değinmektedir; "Kara Günler"de dikilen kutsal ağacı simgelemekte ve Işığın doğuşundan önce, rüzgarın dört yönünü göstermektedir.

    Kakao, Maya toplumunda bir alışveriş birimi olarak vazgeçilmez bir rol oynadı. Kakaonun ismi aynı zamanda onun parasal değerini belirtmektedir. Cacau fiili, özgün olarak "Yürüyenler, çalışanlar, ya da mahsul toplayanlardan gelen" anlamına gelmekteydi. Burada "gelen", değiş-tokuş eden, ödeyen ya da yapan olarak yorumlanabilir. Bu kakaonun parasal takastaki kullanımını göstermektedir.

    Aynı zamanda Maya ve daha sonra Aztek uygarlıklarında, "nocacau" (benim param) ve "mocacau" (senin paran) gibi bileşik kelimelerde de kullanılmıştır. İspanyollar cacau kelimesini kullanmaya başladılar çünkü takası yapılan kakao çekirdeği ile olan ilişkisi açıkca belliydi. Bu nedenle İspanyollar cacau isminin kakao bitki türü ile ilgisi olduğu konusunda ikna olmuşlardı.

    900 - 1500

    M.S. 900 yılı ile başlayan çağ, Maya uygarlığının çöküşünün başlangıcı olan süreçtir; 1300'de Maya uygarlığı neredeyse tamamen yok olmuştur. Sadece Meksika'daki Yucatan bölgesi, bu bir zamanların görkemli krallığına son bir tanıklık yapmak üzere 15 inci yüzyıla dek varolmuştur. Bu bölge tamamen eski Maya kültür ve geleneklerini temel almıştı; kakao halen çok önemli bir rol oynamakla birlikte sadece takas usulü olmakla da kalmadı. Hatta ayakta kalan Maya şehirleri Maya hanedanına olan vergilerini kakao çekirdeği olarak ödemeye başladılar. Fakat Maya uygarlığı tamamen yok olduktan sonra kakao daha da önem kazandı.

    Tolteclerden sonra Aztekler, 1300 yıllarında Meksika'da ilk yerleşimlerini kurdular. Kendilerini Tolteclerin soyu olarak tanıtarak ve akıllı bir politika izleyerek, eskiden Mayalılara ait olan bölgeyi de kapsayan çok büyük bir bölgeyi fethettiler. Eski Toltec gelenekleri ve dini, Aztek uygarlığında çok önemli bir rol oynadı. Aztekler de eski Toltec tanrısı Quetzalcoatl'a tapıyorlardı; bu da Aztekler ve kakao arasında bir bağ daha oluşturmaktadır.

    Efsaneye göre Quetzalcoatl, kakaoyu tanrılardan bir hediye olarak aldı. Kakaoyu cennetten insanlara getirmek ve onlara değişik ürünleri yetiştirmeyi öğretmek onun göreviydi. Quetzalcoatl işini başarıyla yaptı. Krallığı Tula, kullarının yetenekleri üzerine kurulmuştu; gümüşü eritiyorlar, değerli yeşil taşları işliyorlar ve yeteneklerini Quetzalcoatl'un ilahi gücüne bağlıyorlardı. Toltec uygarlığı yeşerdi ve evleri, gümüşleri, yeşil taşları, beyaz kabukları ile çok büyük servete erişti. Bereketli topraklarda yetişenler arasında mısır ve pamuk yanında bir başka bitki vardı...Tabii ki Kakao.


#29.12.2009 17:34 0 0 0
  • tatlı bir paylaşım olmuş emeğine sağlık kardeşim :)
#29.12.2009 22:41 0 0 0
  • paylaşım için tşkrlr
#01.01.2010 10:04 0 0 0
  • güzel paylaşimin için tskler:)=)))
#02.01.2010 15:52 0 0 0
  • çok sevdiğim yiyeceklerden birisi olan çikolatanın tarihçesini
    öğrenmiş oldum ,bilmiyordum teşekkürler MaRaBoGLu61
#02.01.2010 20:44 0 0 0
  • saolun
#18.01.2010 16:40 0 0 0