Di Canio'ya tepkiler büyüyor

Son güncelleme: 27.12.2005 22:05
  • noimage
    İtalya 1. Futbol Ligi Seri A'da geçen pazar günü oynanan Livorno-Lazio maçı sırasında attığı golden sonra "neo-faşist" selamı veren Lazio'lu futbolcu di Canio'ya tepkiler sürüyor.

    Livorno-Lazio maçında attığı golden sonra Livorno taraftarlarının bulunduğu tribününe giderek, eski diktatör Benito Mussolini dönemindeki faşizmi simgeleyen 'neo-faşist' Roma selamı veren di Canio'ya, gerek ülke gerekse dünya basınından tepkiler devam ederken, Lazio'lu taraftarlar di Canio'yu protesto etmek için imza kampanyası başlattı.

    Yaptığı hareketi savunarak pişmanlık duymadığını ifade eden di Canio ise, Roma selamını vermeye devam edeceğini dile getirdi. Kolunda Duce dövmesi bulunan ve faşist diktatör Benito Mussolini'ye olan hayranlığını her zaman ifade eden di Canio, geçtiğimiz yıl da aynı hareketle gündeme gelmiş ve büyük tepkiler almıştı. İtalyan futbolcu, yine yaptığı hareketi savunmuş ve Mussoli'nin torununun kendisini arayarak bu hareketinden dolayı tebrik ettiğini belirtmişti.

    İtalya'da günlük yaşamın içinde de hissedilmeye başlanan 'ırkçılık' ve 'din' ayrımı kendini yeşil sahalarda da her geçen gün biraz daha güçlü şekilde hissettirmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde yine Seri A takımlarından Messina'da taraftarlar, takımın Fildişi sahilli siyahi oyuncusu Zoro'ya sahaya girdiği andan itibaren goril taklidi yapmış ve ırkçı tezahüratlarda bulunmuştu.

#14.12.2005 14:18 0 0 0
  • Bunlar bence birşeyin habercisi avrupa'yı çok kötü olaylar bekliyor gibime geliyor..
#14.12.2005 21:57 0 0 0
  • Di Canio kendini savundu
    İtalya 1. Futbol Ligi Seria A takımlarından Lazio'da forma giyen ve maçlarda attığı golden sonra neo-faşist Mussolini selamı verdiği için büyük tepki toplanan İtalyan futbolcu Paolo Di Canio kendisini çok ilginç ifadelerle savundu.

    Son aylarda, dünya futbolunda artan ırkçı eylemlerle mücadele edilmeye çalışılırken İtalya'da ise bu tür eylemler giderek artıyor. Bu eylemlerin göbeğinde yatan isim ise Seria A'nın güçlü takımlarından Lazio'da forma giyen 37 yaşındaki tecrübeli İtalyan futbolcu Paolo Di Canio oldu. Di Canio geçtiğimiz haftalarda oynanan Lazio-Livorno lig maçından sonra attığı golden sonra Nazi selamına benzer neo-faşist Mussolini selamı vererek bir anda bütün şimşekleri üzerine çekmişti. Dünya basını, İtalyan basını ve futbol otoriteleri tarafından ağır bir dille eleştirilen di Canio ise yaptığı açıklama ile kendisini savundu. Verdiği 'selamın' tahrik edici olmadığını ve ırkçılıkla alakası olmadığını iddia eden Di Canio, "Ben bir faşistim ama ırkçı değilim" diyerek ilginç bir tanım kullandı. Ancak yaptığı hareketlerin kışkırtıcı olmadığını ileri süren Di Canio'nun açıklamasında, "Faşistim ama ırkçı değilim. Verdiğim selamın amacı fikirlerimi taraftarlarımla paylaşmaktı. Kolumu yükselterek şiddeti yada ırkçılığı teşvik etmiyorum" demesi ise kafaları karıştıran başka bir açıklama oldu.
    Di Canio yaptığı hareketin ardından İtalya Futbol Federasyonu tarafından 1 maç müsabakalardan men ve 10 bin dolar para cezasına çarptırılmıştı. FIFA Başkanı Sepp Blatter'de İtalyan futbolcuyu ağır bir dille eleştirmiş ve daha ağır cezalar verilmesini talep etmişti. Blatter'in bu açıklamalarının ardından da FIFA, Di Canio hakkında soruşturma açmıştı.
#25.12.2005 19:35 0 0 0
  • Bu adamın sorunu ne acaba
#27.12.2005 22:05 0 0 0