Beyninizi Zorlayan Paradokslar

Son güncelleme: 20.01.2010 17:17

  • Zenon'un Akhilleus Paradoksu

    İ.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunanlı düşünür Zenon'un şu hikayesi meşhurdur:Bir gün, antik Yunan'ın meşhur savaşçısı Akhilleus, bir kaplumbağayla koşu yarışı yapmaya karar vermiş. Akhilleus, kaplumbağadan tam 10 kat daha hızlı olduğu için kaplumbağanın yarışa 100 m önden başlamasına izin vermiş. Yarış başladıktan birkaç saniye sonra, Akhilleus aradaki 100 metreyi hemen aşmışi ama bu arada onunkinin onda biri hızla hareket eden kaplumbağa 10 m ilerlemiş. Yani aralarındaki mesafe, artık 10 metreymiş. Akhilleus, bu 10 metreyi de geçerken kaplumbağa da 1 metre ilerlemiş yani artık aralarında 1 metre varmış. Akhilleus, bu 1 metreyi geçerken kaplumbağa 1/10 metre, yani 10 cm ilerlemiş. Akhilleus bu 10cm'yi geçerken, aralarındaki uzaklık 1 mm 'ye düşmüş Yani fark sürekli onda birine düşüyor ama asla kapanamıyormuş! Kaplumbağadan 10 kat hızlı olan Akhilleus, kaplumbağayı hiç geçememiş.

    Giritliler Yalancı mı Doğrucu mu?

    Giritli olan Epimenides, "Bütün Giritliler yalancıdır!" diyerek bizi çelişkiye götürür.Nasıl mı? Şöyle ki: Eğer gerçekten Giritliler yalancı ise kendiside Giritli olduğuna göre o da yalancıdır. Yani söyledikleri yalandır. Bu cümle yalan olduğuna göre doğrusu şu olmalı: "Bütün Giritliler doğrucudur, doğru söyler." O halde söylediği doğrudur. Yani bütün giritliler yalancıdır.


    Nasreddin Hoca'nın Paradoksu

    Nasreddin Hoca bir gün heybe almak için pazara gider. Güzel bir heybe görüp pazarcı ile pazarlık yapar ve 1 akçeye anlaşılırllar.
    Tam oradan ayrıcaktır ki daha güzel bir heybe dikkatini çeker:
    -Kaç akçe şu heybe muhterem?
    -2 akçe hocam.
    -Aldım gitti, diyen hoca elindekini bırakır ve onu alıp tam gidecekken pazarcı seslenir.
    -Hocam.Bu heybe 2 akçe. Sen 1 akçe verdin.
    Hoca sinirlenir:
    -Bre cahil adam! Sana önce 1 akçe verdim. Sonra da 1 akçelik heybe bıraktım! İkiside eder 2 akçe. Daha benden neyin parasını istersin.
#20.01.2010 17:17 0 0 0