Vücutta Kaşıntı Nedenleri

Son güncelleme: 26.01.2010 13:52
  • Kaşıntı ve Sebepleri - Ayak kaşınması -apış arası kaşıntı
    Geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetli kaşıntınız var ya da tatlı tatlı kaşınıyorsunuz. Rahatsızlık veren, hatta bazen şiddetiyle yaşam kalitenizi dahi etkileyebilen bu durumun ciddi rahatsızların belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz?

    Kaşıntı, kişilerin çoğunda zaman zaman rastlanan bir durumdur. Vücudun pek çok sistemiyle ilgisi bulunabilir. Kronik böbrek yetmezliğinden karaciğer hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlığın belirtilerinden biri de kaşıntı olabilmektedir.

    Kaşıntıya neden olan hastalıklar:
    • Deri Hastalıkları
    • Kronik Böbrek Hastalıkları
    • Karaciğer ve Safra Yolları Hastalıkları
    • Lenfomalar
    • Özellikle yaşlı kişilerde cilt kuruluğu
    •Makat bölgesinde inatçı kaşıntı ( Pruritus Ani)

    Mide-barsak ve karaciğer hastalıklarında kaşıntı ile ortaya çıkabilen iki önemli rahatsızlık "safra akımının bozulması (kolestaz)" ve "makat bölgesindeki kaşıntı (Pruritus Ani)"dır.

    İnatçı Kaşıntılara Dikkat:

    Safra akımındaki bozulma karaciğer ve safra yollarının pek çok hastalığına bağlı olarak oluşabilir. Bu durumda normalde safra ile atılan maddeler kan ve diğer dokularda birikir ve kaşıntı gelişir. İyileşmeyen veya tekrar eden inatçı kaşıntı veya kaşıntı ile birlikte sarılık, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma, halsizlik, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, karında şişlik, ateş gibi bulguların bir kısmı varsa mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurulmalıdır. Tedavi altta yatan nedene göre değişmektedir.

    Aşırı Temizlik kaşıntı Nedeni Olabilir:

    Makat çevresinde ciddi kaşıntılar özellikle geceleri ortaya çıkmaktadır. Genellikle nedeni belli değildir. Bazı hastalarda makat çevresi ve genital bölgenin kötü hijyeni veya sabun, deterjan ve parfümlerle aşırı temizlik kaşıntının nedeni olabilir.

    Çocuklarda makat çevresinde kaşıntının en sık sebebi halk arasında kıl kurdu olarak bilinen barsak parazitidir (oksiüriazis). Makat çevresinde kaşıntı ile birlikte kızarıklık, ödem, ileri dönemde ciltte beyazlaşma ve kalınlaşma görülebilir. Çocuklarda geceleri şiddetli kaşıntı (parazitin makat çevresindeki cilde yumurtalarını bırakması nedeni ile) olabilir.

    Makat bölgesindeki kaşıntının diğer nedenleri ise:
    • Hemoroid, fissür, fistül, tümör, geçirilmiş cerrahi veya radyoterapi
    • Primer dermatolojik hastalıklar (liken planus, atopik egzema, psoriasis, seboreik dermatit)
    • Mantar infeksiyonları (dermatofitozis, kandidiyazis)
    • Parazitler (kıl kurdu, uyuz hastalığı)
    • Kontakt dermatit (sabunlar, kremler ve antibiyotik kullanımına bağlı)

    Ayrıca dar giysiler, obezite, şeker hastalığı, sıcak hava ve beslenme biçimi de bu tür yakınmaları tetikleyebilmektedir.

    Tedavi:

    • Sabun ve deterjanlar ile aşırı ovmadan kaçınılmalı. Makat çevresi kuru tutulmalı.
    • Dar ve naylon giysilerden uzak durulmalı. Pamuklu çamaşır tercih edilmeli.
    • Kahve, çay, kola, bira, çikolata, domates, baharatlar perianal kaşıntıya neden olabilmektedir. Bu gıdalar diyetten 2 hafta süre ile çıkarılmalı ve semptomlar düzeldikten sonra birer birer diyete eklenmelidir.
    • Dirençli vakalarda dermatoloji ve psikiyatri muayeneleri yararlı olabilir.
    • Hemoroid, mantar infeksiyonları, parazitler gibi tespit edilebilir nedenleri tedavi etmek gerekir.
    Kaşıntı kaşınma arzusu uyaran bir duygudur. Kaşıntı kişiyi oldukça rahatsız edebilir. Şiddetli olduğunda uykusuzluğa, gerginliğe ve depresyona neden olabilir. Kaşıntının gerçek nedeni bilinmemektedir. Derideki sinirler etkilenerek, histamin adlı bir kimyasal salgılanınca, beyinde kaşıntı duyusunu oluşturur. Kaşıntı bazen bir cilt hastalığı ile birlikte olabilirken, bazen de bir iç hastalığının belirtisi olabilir. İç organ hastalığı bulunmayan diğer kaşıntılı hastalarda kaşıntının nedeni psikolojik olabilir.

    Kaşıntıya Neden Olan Durumlar

    Sabun, çamaşır tozları ve bazı boyaların neden olduğu kaşıntılar.
    - Yün veya naylon iyeceklerin neden olduğu kaşıntılar.
    - Bazı kimyasal maddelerin neden olduğu kaşıntılar.
    - İstiridye, yumurta, süt, çilek, soğan gibi bazı besinlerin neden olduğu kaşıntılar.
    - Bazı ilaçların neden olduğu kaşıntılar.
    - Şeker, karaciğer, böbrek hastalıkları veya löseminin neden olduğu kaşıntılar.
    - Kurdeşen, egzama, su çiçeği, kızamık, kızıl, kızamıkçık veya deri iltihabının neden olduğu kaşıntılar.
    - Mantarın neden olduğu kaşıntılar.
    - Kıl kurdunun neden olduğu kaşıntılar.
    - İshal veya kabızlığın neden olduğu kaşıntılar.
    - Sinirlilik ve ruhi sıkıntıların neden olduğu kaşıntılar.

    Kaşıntı Tedavisi

    Doktorunuz öncelikle kaşıntının nedenini araştırır. Dikkatli bir cilt muayenesi, kan testleri, gerekirse biyopsi yapar. Eğer kaşıntı egzema veya kurdeşen denen bir cilt hastalığından kaynaklanıyorsa bu hastalıkların tedavisi kaşıntıyı giderir. Eğer hastalık bir iç hastalığından kaynaklanıyorsa kaşıntı giderici haplar ve ultraviyole tedavisi kullanılır. Kaşıntının bir çok nedeni olmasına rağmen bir çok tedavisinde temel bir kaç uygulama vardır. İlk olarak sıcak banyo ve duş yasaklanmalıdır. Hafif ve ince kıyafetler ve serin bir ortam kaşıntınıyı azaltır. Sabunlar derinizi kuruturlar, bu nedenle hassas ciltler için olan uygun sabunları kullanınız. Banyoda iyi durulanınız, sabun artığı kalmamasına dikkat ediniz. Banyodan çıktıktan 2-3 dakika içinde nemlendirici uygulayınız. Su çiçeği ve böcek ısırıklarına bağlı su kabarcıklı hastalıklarda kalamin içeren losyonlar iyi gelebilir. Kaşıntı oldukça rahatsızlık verebilen bir durum olabilmekle beraber genelde tedaviye iyi cevap verir

    Bacaklarda Kaşıntı

    Birçok hastalığın belirtisi olabilir.Doktorunuza başvurmanız gerekir

    Kasıkta Kaşıntı

    Mantar enfeksiyonu : Sık sık spor salonuna gitmekten veya başka nedenlerle ıslak kalmaktan kasıklarınız kaşınıyor. Kasığınızda kırmızı, kaşıntı yapan pul pul bir döküntü oldu. Haya bağlarınızın kaşınmasına yol açan mantar ılık, nemli ve karanlık yerlerde ürer. Kendi kendine tedavi yöntemleri ve önleyici yöntemler genellikle işe yarar.

    Kasık biti : Bu tür bitler insandan insana cinsel ilişki veya bitlenmiş tuvalet, yatak çarşafı ya da havludan geçer. Kasık biti küçük pullar veya kepek gibi görünür.

    Uyuz : Küçük, çok kaşınan kırmızı kabarcıklarınız var.

    Kaşınma geceleri veya sıcak banyodan sonra artabilir.

    Uyuzun nedeni cildinize yuva yapan küçük kurtlardır.

    Bilekler, koltuk altları, dirsekler, ayak bilekleri, topuklar, memelerin ve cinsel organların etrafı ve kaba etler en çok etkilenen bölgelerdir. Küçücük yuvalara benzeyen izler görebilirsiniz. Kabarcıklar kurdun cildinize girmesinden iki hafta sonra ortaya çıkar. Tırnaklarınızın içine giren kurtlar ve yumurtaları kaşımayla vücudun öteki kısımlarına yayılır. Uyuz enfekte olmuş birisiyle yakın temas veya bulaşmış yatak ya da giysi kullanma yoluyla bulaşır. Hem reçeteli, hemde reçetesiz ilaçlar vardr. Belirtileri olmasa bile, bütün aile fertleri de tedavi edilmelidir.

    İlacın yan etkisi : Yeni bir ilaç içmeye başladınız ve kasık bölgeniz kaşınıyor. Reçeteli ve reçetesiz bazı ilaçlar kaşıntı yapabilir. İlacı değiştirmek için doktora danışın.

    Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?

    Kasığınızı hafifçe yıkayın ve kurulayın. (havlu sonra kaynatılmalıdır) ya da en düşük ısıya ayarlanmış kaç kurutmak makinesiyle kurutun.

    Mantara karşı reçetesiz satılan bir ilacı deneyin.

    Çıplak veya bol bir şortla uyuyun.

    Uyuz ve kasık biti için reçetesiz satılan %5'lik permetrin kremi kullanın. Talimatlara tümüyle uyun.

    Kremi kullanmadan önce yıkanın ve hasta bölgeyi ovun. Yüzünüze değdirmeyin. Bir uygulama daha yapmanız gerekebilir. Giysiler ve yatak çarşafları sıcak suda yıkanmalıdır. Belirtileri olmasa da, bütün ev halkı tedavi edilmelidir.
#26.01.2010 13:52 0 0 0