Kendine Güven Ve Kendine Saygı

Son güncelleme: 04.02.2010 20:39
  • Hemen herkes zaman zaman kendisinden şüpheye düşme şeklinde duyguları tecrübe eder. Çoğumuz olumlu yanlarımızdan çok olumsuz yanlarımız üzerinde durarak kendimizi eleştirme yoluna gideriz. Eğer kendi yetenekleriniz üzerinde düşüncelerinizin olumsuz olmasına izin verirseniz, bu sizin kendiniz hakkında olumsuz duygular, tutumlar ve inançlara sahip olmanıza sebep olacaktır.
    varbak.com - Kendine Güven Ve Kendine Saygı
    O halde kendimize ait olan yetenekleri kendi değerimizi artı ve eksi yanlarımızı tespit ederek kendimizle ilgili mümkün olduğunca olumlu duygu ve düşünceler besleyerek kendimizi desteklemeli, özgüven artırıcı tutum ve davranışlar sergilemeliyiz. Eğer bunlar yapılmazsa insan kendine olan güveni kaybeder, kendine saygısı kalmaz, değersizlik duygusuna kapılarak kendisini yalnız hisseder ve kendisini toplumdan soyutlama yoluna gider.

    Bu yüzden de kendinizi düşüncelerinizde olumlu bir şekilde desteklemenin faydası vardır. Kendinizin en iyi arkadaşı olun. Tıpkı başkalarıyla konuştuğunuz gibi kendinizle de saygılı bir şekilde, kendinize yardımcı olacak şekilde konuşmaya karar verin.

    Kendinize güvenin! Sahip olduğunuz yeteneklere inanın! Kendi gücünüze inanmadıkça başarılı ve mutlu olamazsınız. Gücünüze inanır ve kendinize güvenirseniz daima başarılı olursunuz. Oysa aşağılık ve yetersizlik duygusu ümitlerinizin kırılmasına yol açar, fakat kendinize güvenirseniz başarıya ulaşırsınız.

    Günümüzde kendini gerçekleştiremeyen insanlarımızın temel sorunlarından bir tanesi aşağılık duygusudur. Oysa ki Allah'a olan inanç, insanlardaki aşağılık duygusunun ortadan kalkmasını sağlar. Allah'a olan inancımızı artırırsak, bunun kendimize olan güveni ve saygıyı artırdığını görürüz. Allah'a olan inancın en kolay yolu dua etmektir. Dualarınızı gerçekten içinizdeki şüpheleri, korkuları ve aşağılık duygusunu kaldırma amacıyla yapın. O zaman göreceksiniz ki, içinizdeki olumsuz duygular bu dualar tarafından emilip yok edilecektir. Onun için bu duaları edince kendinizi daha zinde ve rahatlamış hissedeceksiniz.

    Kendinize olan güven duygusu kaybolunca bunu tekrar kazanmanın en kısa yolu Allah'ın sizinle olduğunu yüce yaratıcının size yardım edeceğini bilmek ve halis düşüncelerle doğru yoldan sapmamak olduğunu bilmektir.

    Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın bizimle olduğu, sürekli bizi gördüğü, bize şah damarımızdan daha yakın olduğu belirtilmektedir. Bu yüzden başka hiçbir söz kendinize güven duygusu kazanmanızda, kendinize saygı duymanızda, yaşama ve sevdiklerinize sımsıkı bağlanmanızda, yaşadığınız anın değerini bilmenizde, yaşamanın, dünyanın ahiretin değerini öğrenmenizde bu söz kadar etkili olmayacaktır.

    Hayatta başarılı olmak, mutlu ve üretken olmak için zaman zaman şu sözleri kendi kedinize söyleyin "Allah benimle beraber. Bana yardım ediyor. Bana yol gösteriyor" Bu sözleri gün içerisinde en az üç defada sesli olarak söyleyin ve kendi sesinizi kendiniz duyun bu sesin verdiği güveni, huzuru, mutluluğu yaşamaya çalışın.

    Kendine güven duygusunun kafanızdaki düşüncelerle çok yakından ilgisi vardır. Çünkü insan davranışlarına yön veren tek bir değer vardır oda insanın kendi düşünceleridir.
#04.02.2010 20:39 0 0 0