Avrupa’dan Türkiye’ye otomobil götürebilme şartları

Son güncelleme: 10.02.2010 19:56
  • almanyadan türkiyeye araba götürmek - avrupadan turkiyeye araba goturmek - turkiyeye araba goturmek - türkiyeye araba götürmek - kesin dönüs araba - almanyadan türkiyeye araba götürme - türkiyeye araba ithali - avrupadan türkiyeye araba - türkiyeye arac götürme - Türkiyeye otomobil götürebilme şartları - Almanyadan otomobil götürebilme şartları



    Avrupa'dan Türkiye'ye otomobil götürebilme şartları

    Başta Almanya olmak üzere Avrupa'da otomobil fiyatları Türkiye'ye kıyasla çok daha ucuz. Türkiye'den bir süre önce Avrupa'ya herhangi bir amaçla gelmiş, ya da Avrupa'da doğup, büyümüş Türk vatandaşları, Türkiye'ye otomobil götürebilme şartlarını merak ediyorlar.



    İki hafta boyunca bu konuya açıklık getirmeye çalışacağız. Şu noktayı özellikle vurgulamak gerekiyor: Bedelsiz ithalat olarak adlandırılan Türkiye'ye otomobil götürme, otomobili hiçbir ücret ödemeden Türkiye'de kullanabilme hakkını vermiyor. Sadece gümrük vergisinden muaf tutuluyor. Tabii şartlar uyuyorsa. Ancak özellikle lüks araba modellerinde gümrük vergisinin çok yüksek olması göz önüne alındığında, bedelsiz ithalat ciddi oranda avantaj sağlayabiliyor.

    1. Bedelsiz İthalat nedir?

    Bedelsiz ithalat, bedeli için Türkiye'den döviz transferi yapılmadan, yurt dışında kazanılarak tasarruf edilen ve yurda getirilmesi mecburi olmayan kazançlar ve tasarruflarla satın alınan eşyanın Türkiye'ye ithal edilmesidir. "Bedelsiz İthalat" ifadesi "Vergisiz İthalat" anlamına gelmemektedir. Bedelsiz ithalat kapsamında Türkiye'ye otomobil ithali, aşağıda belirtilen şartların yerine getirilmesi halinde sadece gümrük vergilerinden muaftır. İthal edilen otomobilin motor hacmine göre değişen oranlarda özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisi (KDV) ödenmektedir. Gümrük Birliğine dahil ülkeler dışından otomobil ithalinde ayrıca gümrük vergisi de ödenmektedir.

    2. Kimler bedelsiz otomobil ithalatından yararlanabilir ?

    Türkiye dışında en az 24 ay ikamet ettikten sonra ikametgahlarını kesin olarak Türkiye'ye nakledenler,

    Türkiye dışında milli ve milletlerarası kadrolara atanıp bu görevlerinden dönen kamu görevlileri,

    Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle ikametgahlarını kesin olarak Türkiye'ye nakledenler,

    Türkiye dışında yerleşik bir kişinin ölümü nedeniyle Türkiye'de ikamet eden veya ikametgahını kesin olarak Türkiye'ye nakleden mirasçıları,

    Malul ve sakatlar.

    Bu şekilde otomobil ithal hakkı aile ünitesine (karı, koca ve reşit olmayan çocuklar) verilmiştir. Yani bir aile ancak bir otomobil ithal edebilir.

    Evlilik suretiyle ikametgahlarını Türkiye'ye nakledenler ile çifte vatandaşlık statüsüne haiz vatandaşlar otomobil ithal hakkından yararlanamazlar.

    3. İthal edilecek otomobilde aranan şartlar:

    İthal edilecek otomobil satın alındığı tarihte 3 yaşından büyük olmamalı, (malul ve sakatlar için bu şart aranmaz.)

    Otomobil, Türkiye'ye kesin dönüş yapan kişi adına dönüş tarihinden en az 6 ay öncesinden beri kayıtlı olmalı, (malul ve sakatlar için bu şart aranmaz.)

    Otomobilin, şoför dahil en fazla 8 oturma yeri olmalı,

    Malul ve sakatlar tarafından ithal edilecek otomobillerin özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunmalı, motor hacmi (Hubraum) 1600 cc'yi geçmemeli ve arazi taşıtı olmamalıdır. (Malul ve sakatlar yukarıda belirtilen vergileri ödemezler.)

    4. İthal sırasında ödenecek vergiler :

    (KDV, otomobilin değerine ÖTV. eklendikten sonra hesaplanmaktadır.)


#10.02.2010 19:56 0 0 0