AKP İKTİDARI DÖNEMİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN 60 AK YOLSUZLUK DOSYASI‏

Son güncelleme: 15.02.2010 12:00
  • AKP İKTİDARI DÖNEMİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN, 60 AK YOLSUZLUK DOSYASI


    1-İZMİR TCDD LİMAN TAŞIMA İHALESİ

    TCDD İzmir Liman'ı için, yıllık 70 milyon $'lif yükleme-boşaltma isleri için ihale hazırlığı yapılıyor. Daha sonra ihaleden vazgeçiliyor. İhalesiz olarak 15 yıllığına Reha Denizcilik ve Raden Lojistik isimli 2 şirkete veriliyor. Şirketlerin, 15 yılın sonunda arzu ettikleri takdirde 15 yıl daha ise devam edebileceği sözleşmede yer alıyor. (Toplam 30 yıl süreli) Toplam 2 milyar 100 milyon $'lif is ihalesiz veriliyor. Bu firmalardan biri, sözleşme tarihinden 2 gün önce kuruluyor, diğeri de ayni gün kurulusu gerçekleşiyor. Bu şirketin büyük hisseli ortaklarından biri AKP'nin Bakırköy İlçe Başkanlığı'nı yapmış olan Rahmi Genç. Sözleşme imzalandıktan sonra bu kişi, hisselerini devredip, ayrılıyor. Olayın usulsüzlüğü dile getirilince, TCDD Reha Denizciliğin sözleşmesini iptal ediyor. Bu şirketin Genel Müdürü de, diyor ki; "TCDD'nin aleyhine dava açtık, davayı TCDD kaybederse 225 milyon $ tazminat ödeyecek, haberleri olsun. SONUÇ: TCDD yapılan islerin usulsüz olmadığını açıklıyor.

    2-İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ARAÇ SİGORTA İHALESİ

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ağır taşıtlar için, sigorta ihalesi açıyor. Bu ihale, 197 milyar lira ile AKP İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya'nin, önceden ortağı olduğu Büyükkaya Sigorta Aracılık A.S'ye veriliyor.SONUÇ: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ihalenin usule uygun olduğunu açıklıyor.

    3-TCDD İSTASYON YENİLEME İHALELERİ

    TCDD'den 10 istasyon yenileme ihalesi AKP Kadın Kolları MKYK Üyesi Emine Alioglu'na veriliyor. Bu AKP'li müteahhit hanim, ayni zamanda yeşil kart sahibi. Önce devletten yeşil kartı alıyor, sonra da 10 İstasyon yenileme ihalesini alıyor.SONUÇ: TCDD ihalelerin usule uygun olduğunu açıkladı.

    4-GEBZE AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞI OLAYI

    5 trilyonluk bir hadise. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Albayrak dahil, bir çok bürokrat halen yargıda. Kemal Albayrak, AKP Kurucular Kurulu üyesi ve AKP Kırıkkale eski Milletvekili. Türkiye'de, yılda 1,5 milyar $'lif akaryakıt kaçakçılığının olduğu açıklanıyor.SONUÇ: Halen dava yargıda devam ediyor. Olayı ortaya çıkartan Kocaeli Emniyet Müdürü bilahare görev yeri değiştirildi.

    5-TMSF OTEL İHALESİ

    TMSF, Ceylan Grubu'ndan, banka borcuna karşılık 52,5 milyon $'a Antalya'daki Deluxe Resort Otel'i alıyor. Devir öncesi otel fiyatı, ekspertif raporunda bu şekilde belirtiliyor. TMSF, ayni oteli bu sefer 25.3 milyon $'a satıyor. Ulu soy Grubu alıyor. 27 milyon $ devlet zarar ediyor.SONUÇ: TMSF, yapılan işlemin usule uygun olduğunu açıkladı.

    6-DERİNCE ARAZİ ALIMI OLAYI

    Özelleştirme İdaresi, Yarımca Porselen Arazisi'ni, 30.5 milyon $'a bir özel şirkete satıyor. Erdemir, 82 milyon $'a ayni araziyi, bu sefer söz konusu özel şirketten satın alıyor. Devlet, 52 milyon $ kendi arazisinden zarar ediyor. Ve Erdemir yönetimi, 2 yıldır bir liman için arazi aradıklarını ifade ediyor, 20 gün içinde en pahalısını seçiyor.SONUÇ: Erdemir, yapılan işlemin usule uygun olduğunu açıkladı.

    7-BALIKESİR SEKA KAĞIT FABRİKASI İHALESİ

    Fabrika, 30 Haziran 2003′te 1.1 milyon $'a Albayraklar A.S'ye satılıyor. Özelleştirme İdaresi, piyasa değerini 51 milyon $ olarak belirliyor. Sonra Selüloz-Iş Sendikası, mahkemeden satışı iptal ettiriyor. Bu arada ihale iptal edildiği için, bu parayı Özelleştirme İdaresi talep ediyor. Şirket bununla ilgili henüz ödemede bulunmuyor. 12.7 trilyonluk bir varlık kaybı tespit ediliyor. ( Yaklaşık 10 milyon $'lif ) Bu rakam stoktaki malların satılmasından ve alacakları tahsil etmesinden kaynaklanıyor. Mahkemenin iptal kararı Nisan 2004′te. Yani 10 ay sonra.SONUÇ: Maliye Bakanı, gerekenin yapılacağını açıkladı.

    8-HALKBANKASI'NDA 30 MİLYON $'LIK KREDİ ZARARI OLAYI

    Devlet Bakanı Ali Babacan'a, Net Holding'in 30 Milyon $'lif kredisinin geri alınamayacağı ve hemen müfettiş görevlendirilerek olaya el konulması, aksi takdirde zaman asımına uğratılacağı, TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nca ve resmi yazılarla uyarıldığı halde, bir işlem yapılmamış ve30 milyon $ gibi bir alacak zaman asımına uğruyor. Benzeri bir iddia ile, 57. Hükümet'in Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve Devlet Bakanı Recep Önal'ın, Yüce Divan'da yargılanmakta oldukları bilinmektedir.SONUÇ: Bakan ile ilgili herhangi bir işlem yapılmadı. Müfettişle ilgili, görevi ihmalden dava açıldı.

    9-TEKSTİLDE 1 KATRİLYONLUK HAYALİ İHRACAAT OLAYI

    2004 yılında, 915.3 trilyonluk Katma Değer Vergisi tahsil edildi. Buna karşılık, 2 katrilyon 83 trilyonluk vergi iadesi yapıldı. Yaklaşık 1 katrilyonluk hayali ihracata yapıldığı iddiası var. Bu konu ile ilgili Maliye Bakanı Unakitan; "Denizli'de 50 milyon $ ihraca ati olan bir firma, inceleme görmüş. 100 bin $'lif Rusya'ya yaptığı ihracaatlarin alicisi bulunamıyor. Yahu Rusya'da kimi buluyorsun ki? Arasan Rusya'da Başbakan'ı bile bulamazsın. Bu adamın adi olmuş hayalici. İnceleme yapılmış. İnceleme elemanı böyle demiş. İnceleme elemanı kim Allah askına? Maliye Bakanı adına inceleme yapıyor. Maliye Bakanı kim? Yahu Bakan benim ya!" diye konuşabilmiştir.SONUÇ: Bu konu ile ilgili bugüne kadar resmi bir soruşturma açılmamıştır.

    10-MAVİ AKIM DOGALGAZDA EK PROTOKOL OLAYI

    19 Kasım 2003 tarihinde, Ruslarla ek protokol imzalanıyor. Türkiye, "F1 Formülü" nden vazgeçip, Rusların istediği Fo'i kabul ediyor. Ve 1 Nisan 2005 tarihi itibariyle 8,5 milyar dolar fazladan ödemeye Türkiye razı oluyor. Ana Muhalefet Partisi, konuyla ilgili gensoru verdi. Sayın Başbakan bizzat oylamaya katılıp, gensorunun reddedilmesini sağladı.SONUÇ: Konu ile ilgili yapılan açıklamalar kamuoyunu tatmin etmemiştir. Ayni ve benzeri konudan, geçen dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in, formül değişikliği yaptı diye ve sonucunda devleti 257 milyon $ zarara uğratılmasına sebep olduğu iddiasıyla, Yüce Divan'da yargılanmakta olduğu biliniyor.

    11-281 MILYARLIK "HUZURLU ORTAM BULMA" OLAYI

    Atilla Basoglu'nun Adana'da şirketi var. Şirketinde Maliye vergi incelemesi başlatıyor. Atilla Basoglu'nun ailesine ait Adana-Yüregir'deki "Yüksel Tekstil" de, vergi kaçırdığı gerekçesiyle, bir süre önce baskın yapılıyor. Ve usulsüzlük dolayısıyla şirkete, 600 milyarlık ceza kesiliyor. Atilla Başoğlu CHP Adana Milletvekili. Bir müddet sonra CHP'den istifa edip, AKP' ye geçiyor. Ve AKP' ye geçtiginde " huzurlu bir ortam buldum" diye bir açıklama yapıyor. AKP Adana Milletvekili Atilla Basoglu'nun aile şirketiyle ilgili 600 milyarlık cezasının, 319 milyara indirildiği ifade ediliyor.SONUÇ: Bu olay kamuoyuna "281 milyarlık huzur ortamı" diye yansıyor.

    12-İZMİR HALKAPINAR KAPALI SPOR İNŞAATI İHALESİ

    İzmir'de yapılacak Kapalı Spor inşaatı ihalesi için, ilan verilmemiş. 30 trilyonluk bir is. AKP Çankaya Belediye Başkan Adayı'nın sahibi olduğu şirkete, usulsüz olarak verildiği ileri sürülüyor. Hatta 2004 yılı Yatırım Programı'nda, söz konusu salon için, ödeneğin bulunmadığı da ifade ediliyor.SONUÇ: İhalenin usule uygun yapıldığı açıklandı.

    13-ULUSAL MARKER TEMİN İHALESİ

    Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) 2002-2004′te ihale sürecini başlattı. EPDK önce Ekim 2004′te bir yeterlilik ilanına çıktı ve denildi ki; "ben bu ihaleyi 1 Ocak 2005′te bitireceğim ve marker kullanımına başlayacağım". Bu ilandan sonra, 3 defa yeni teknik ve idari şartlar getirildi. Ve 2 ayda 200 adet detektör temin etme zorunlulugu getirildi. Tek firmaya yönlendirildi. O da "John Hogg" adli İngiliz firması. 100 trilyonluk iş.SONUÇ: İhale bitirildi. Onaylanma safhasında.

    14-SSK'DA İLAÇ YOLSUZLUĞU OLAYI

    Roche'un, SSK'ya piyasaya sattiginin 2-3 misli fazla fiyatla ilaç verdigi tespit edildi. Bu konuyla ilgili dava açıldı. Dava sürecinde, SSK'nin 2 üst düzey yöneticisi tutuklandi. 16 sanikli dava, Istanbul 10 Agir ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Savcilik iddianamesinde, SSK'nin nasil batirilmaya çalisildigina yer verildi. Ve Türkiye'nin, ilaç sirketlerine fazladan 6 milyar $ ödedigi ifade edildi.SONUÇ: Yargilama devam ediyor.

    15-AYCELL-ARIA BİRLEŞMESİ KONUSU

    İtalya Basbakani Silvio Berlusconi'nin ricasi üzerine, AYCEEL-ARIA birlesmesinden dogan AVEA'nin yaklasik 3 milyar $'lif zarari, Hazine'ye yüklendi. Ileri sürüldügüne göre; " Başbakan Recep Tayyip Erdogan, Basbakanlik Teftis Kurulu'nun, kamuyu zarara ugratan ve "hizmet nedeniyle emniyeti suiistimal suçu" isledigini öne sürülen Aycell yöneticilerinin, Savciligin soruşturma istemine onay vermedi. Erdogan eski yöneticilerin uyarilmasina, haksiz edinildigi düsünüle
#15.02.2010 09:05 0 0 0
  • uzun bir yazı okumak isterseniz buyrun :)
#15.02.2010 09:05 0 0 0
  • Doğru söze ne denir,Emeğine sağlık kardeşim
#15.02.2010 12:00 0 0 0