Dedeköy Köyü Dicle Diyarbakır

Son güncelleme: 25.02.2010 23:37
  • Dicle Dedeköy Köyü - Dedeköy Köyü Hakkında - Dedeköy Köyü Tanıtımı - Dedeköy Köyü Resimleri


    Dedeköy, Diyarbakır ilinin Dicle ilçesine bağlı bir köydür.

    Tarih

    Kesin olarak bilinmemekle beraber, daha önce ermenilerin yaşadığı sanılmaktadır. Bunun en büyük ispatı köyün kurulu olduğu tepenin altında bulunan ve şu an mezarlık olarak kullanılan kaledir. ayrıca köyün yakınlarında bulunan tarih öncesi çağlara ait mağaralar ve yapı kalıntıları tarihinin ne kadar eski olduğunun göstergesidir. ancak köyün yakınlarında bulunan ve tarihte önemli bir olabilecek tamamen kayanın oymasıyla yapılan ve yere yapışık olarak bulunan bir evdir. ayrıca ebn önemli mağarası 2 odadan oluşan mağarave ondan daha büyük bir mağaradır. büyük mağaranın gizli geçitleri ve ev şeklinde yapıları vardır. araştırılması durumunda bir çok tarihi belgenin bulunabileceşi bir yerdir.


    Kültürü

    İslam, Türk ve Kürt kültürü etkisindedir. Köyde konuşulan dili zazacadır. köyün en önemli kültür simgesi bahar aylarında yapılan ve tüm yöre kalkı tarafından ilgi gören kamçı şenlikleridir.

    Coğrafya

    Diyarbakır iline 55 km, Dicle ilçesine 35 km uzaklıktadır.

    İklim

    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

    2007 verilerine göre 1217. ancak köy üstüne olmayıp çevre köylerin üstünde olan nüfus miktarı oldukça fazladır.1217 sayısı sadece dedeköy üstüne kayıtlı olan nüfus miktarıdır.

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.


    Altyapı bilgileri

    Köyde ilköğretim okulu vardır. İçme suyu şebekesi 2009 yılında hizmete girecektir. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


    noimage


    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

    Kaynak : Yerel Net


    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#25.02.2010 23:37 0 0 0