Bayram lokması

Son güncelleme: 30.05.2021 15:19
  • MALZEMELER:


    HAMUR İÇİN
    250 ml süt
    100 gr margarin
    Bir tutam tuz
    1 tatlı kaşığı tozşeker
    250 gr un
    7 yumurta
    Yağlı kağıt veya fırın pişirme kağıdı
    Bir miktar margarin
    Kızartmalık yağ

    ŞERBET İÇİN
    200 gr tozşeker
    400 ml su
    Yarım limonun suyu


    HAZIRLANISI:

    1. Bir tencerede süt, margarin, tuz ve şekeri sürekli
    karıştırarak kaynatın. Unu ekleyip iyice karıştırarak
    pişirmeye devam edin. Tenceredeki karışım bir topak
    halini alıncaya kadar pişirmeye devam edin.
    Karışımı bir kaseye alıp ılınmasını bekleyin.
    1 yumurta ekleyip iyice karıştırın. Diğer yumurtaları
    tek tek karışıma ekleyin. Yumurtaları tamamıyla karışıma
    yedirip yumuşak bir hamur elde edin.

    2. Yağlı kağıdı 15 X 15 santimetre büyüklüğünde kesip
    üzerine margarin sürün. Buzdolabında bekletip yağın
    katılaşmasını sağlayın. Hamuru bir sıkma torbasına doldurup
    karışımı yağlı kağıtların üzerine eşit büyüklükte halkalar halinde sıkın.

    3. Kızartmalık yağı kızdırın. Lokmaları yağlı kağıt
    eşliğinde yağa atın. Kağıdı lokmalardan ayırıp yağın içinden alın.
    Lokmaları 6 dakika kadar pişirin. Pişme süresini son 3 dakikasında
    yağın içindeki lokmaları ters çevirin. Lokmaları yağdan alıp kağıttan
    bir mutfak havlusunun üzerinde yağını çektirin.

    4. Şerbet için şeker ve suyu, limon suyu eşliğinde
    kısık ateşte kaynatın. Şerbet kıvamına gelince ocaktan alın.
    Soğumuş olan lokmaları sıcak şerbete batırın. Veya şerbeti
    lokmaların üzerinde gezdirin. Malzemelerden biri mutlaka soğuk
    diğeri sıcak olmalı. Aksi halde lokma şerbetini çekmez veya şerbeti
    çok çektiği için parçalanır.

    ***
    Öneri: Bayram lokmalarına şerbet hazırlamak
    yerine üzerlerine sürülmek üzere glasür de hazırlayabilirsiniz.
    Bunun için 200 gr pudra şekerini yarım limonun suyu ile karıştırın.
    Pişmiş ve ılık olanl okmaların üzerine pudra şekerini sürün ve
    katılaşmasını bekleyin. Ayrıca lokmaların üzerine çikolatalı sos da
    sürebilirsiniz. 200 gr çikolatayı eritip soğumuş olan lokmaların
    üzerlerine sürün ve çikolatanın katılaşmasını bekleyin.

    afiyet olsun ve iyi bayramlar
#11.01.2006 13:02 0 0 0
  • teşekkürler arkadaşım yapıp tadına bakmak lazım, iyi bayramlar
#11.01.2006 13:51 0 0 0
  • teşekkürler arkadaşım eline sağlık
#11.01.2006 19:09 0 0 0
  • Ellerine saglik paylasimin icin cok tesekkurler
#15.01.2006 09:12 0 0 0
  • ellerine sağlık arkadaşım
#17.01.2006 23:27 0 0 0
  • ellerine sağlık arkadasım
#21.01.2006 20:40 0 0 0
  • paylaşımın için sağol, ellerine sağlık
#19.02.2006 01:20 0 0 0
#30.05.2021 15:19 0 0 0