Dullar

Son güncelleme: 05.04.2010 08:43
  • Dullar oyunu - tiyatro - Dullar oyunu tiyatrosu
    noimage

    Tarih: 24.03.2010
    25.03.2010
    26.03.2010
    28.03.2010
    31.03.2010
    01.04.2010
    02.04.2010
    03.04.2010
    04.04.2010


    Mekan: Haldun Taner Sahnesi

    Adres: Rıhtım Cad.

    İl/ilçe: İstanbul / Kadıköy

    Telefon: 0 216 349 04 63

    Fiyat: Tam: 7 TL
    İndirimli: 5,5 TL


    Yönetmen: Hülya Karakaş

    Oyuncular: Güzin Özyağcılar, Hale Akınlı, Süeda Çil, Neslihan Öztürk, Hülya Karakaş


    Dullar, tüm hüznü ve neşesiyle dulluk durumunu ele alan, farklı yaşlarda dul kalan kadınlar hakkında komik ve grotesk, ama aynı zamanda trajik sahnelerle dolu bir revü. Alman yazar Fitzgerald Kusz'un 2004 yılında kaleme aldığı oyun, yüzyıllardır dramatik biçimde ele alınan dulluk durumunu, farklı bir açıdan mizahi bir bakışla sahneye taşıyor. Gencinden yaşlısına kocasını yitiren kadınların yeni bir hayat kurma mücadelesindeki farklı tutumlarını hüzünlü ve komik biçimde sunuyor.
#17.03.2010 16:07 0 0 0
  • İstanbul Şehir Tiyatrosu

    Fitzgerald Kusz
    DULLAR


    Yönetmen: Hülya Karakaş
    Çeviren : Sibel Arslan Yeşilay
    Dramaturg : Hilmi Zafer ŞAHİN
    Dekor: Rıfkı Demirelli
    Kostüm: Eylül Gürcan
    Işık: Cengiz Özdemir
    Müzik: Selim Atakan
    Hareket: İbrahim Ulutaş
    Yönetmen Yardımcıları: Yonca İnal Eğilmezbaş- Burcu Çoban- İbrahim Ulutaş




    Oynayanlar:

    Güzin Özyağcılar,
    Hale Akınlı,
    Hülya Karakaş,
    Neslihan Öztürk,
    Süeda Çil






    DULLAR...
    Yoko Ono kimdir? Ya Jackie Onassis Margot Honecker şimdi nerdedir? Elfriede Blauensteiner bir cani miydi gerçekten? Onları birleştiren tek nokta ünlü dullar kategorisine dahil olmaları... Bir tiyatro oyununda, ünlü olmayan diğer dul kadınlarla buluşarak kah hüzünle kah neşeyle kendi hayat hikayelerini anlatıyorlar...
    Bizim dul kadın hikayelerimiz ise atasözlerimizde saklı...
    "Dul karı kendi sabunuyla yıkanır."
    "Boşanmış kadın sıralı eşek gibidir."
    "Kalkanın yeri ölenin karısı kalır..."
    Sözün özü; Fitzgerald Kusz'un yazdığı, Sibel Arslan Yeşilay'ın türkçeleştirdiği DULLAR keyifli bir revü.

    DULLAR
    "Dullar", gencinden yaşlısına farklı yaşlarda beş dul kadın hakkında komik ve grotesk, ama aynı zamanda trajik sahnelerle dolu bir revü; tüm neşe ve üzüntüsüyle dulluk durumu. Fitzgerald Kusz'un 2004 yılında kaleme aldığı oyun, yüzyıllardır dramatik biçimde ele alınan dulluk durumunu, komedi öğeleriyle besliyor. Gencinden yaşlısına kocasını yitiren kadınların, yeni bir hayat kurma mücadelesindeki farklı tutumları hüzünlü ve komik biçimde sunuyor. Kocasının ölümünden bir yıl geçtikten sonra bile gardırobu açamayan, köpeğini hayatının merkezine koyan, gazetede kendi ölüm ilanını okuyan, ölen kocasını kahraman ya da düşman ilan eden dul portreleri çiziyor. Helene Weigel, Cosima Wagner ve Yoko Ono gibi ünlü dulların yanı sıra skeçler ve ölüm ilanları da oyunda kendine yer buluyor.

    Fitzgerald Kusz
    1944 Nürnberg doğumlu yazar Fitzgerald Kusz günümüzde oyunları en çok sahnelenen Alman yazarlar arasında yer alır. Oyun yazarlığının yanısıra şiir yazan, televizyon ve sinema senaryoları kaleme alan Kusz, Karl Valentin, Ödon von Horvath, Marieluise Fleisser ve Bertolt Brecht'in izinden giderek çağdaş Alman halk tiyatrosu geleneğinden beslenir.Liseden sonra İngiliz ve Alman Dili ve Edebiyatı öğrenimi gören Kusz, bir yıl İngiltere'de stajyer öğretmen olarak çalıştı. 1982 yılına dek Nürnberg'te öğretmenlik yapan Kusz, daha sonra serbest yazarlık yapmaya başladı. PEN kulübü ve Alman Yazarlar Derneği üyesi olan Kusz, Nürnberg'te yaşamaktadır.

    Yapıtlarında doğduğu yer olan Franken bölgesinin şivesini büyük bir başarıyla kullanır. Edebiyat alanında ilk çıkışını 1967 yılında Peter Handke'yle birlikte Erlangen'de katıldığı bir toplantıda okuduğu ve büyük bir coşkuyla karşılanarak ödül aldığı kısa şiirleriyle yaptı.

    1976yılında ilk oyunu "Schweig, Bub!" ile bir anda bütün Almanya'da tanındı. Oyun bugüne kadar Almanya'nın çeşitli şehirlerinde 64 kez sahnelendi ve 700 kez izleyici karşısına çıktı. Kusz, ekonomik kullandığı dil, kısa sahneli ve şiirsel oyunlarıyla ustalığını kanıtladı. Şiirlerinde ve oyunlarında kullandığı şive ve günlük sokak diliyle ironik biçimde çizdiği Alman küçük burjuva portrelerini sık sık yaptığı tren ve tramvay yolculuklarına borçlu olduğunu söyler.
#05.04.2010 08:43 0 0 0