Birden Birak...

Son güncelleme: 22.09.2022 23:29
  • Sigara bağımlılığının çok az fiziksel yönünün yanı sıra, asıl beynimizde oluşan alışkanlık yönü vardır. Sık sık tekrar edilen her eylem zamanla, beynimizde alışkanlık yapar. Genelde alışkanlıklar hayatımızı sürdürmemiz için çok önemlidir. Yürümek, okumak, yazmak, yüzmek, araba kullanmak; tekrar yapa yapa kazandığımız faydalı alışkanlıklardır. Bir de sigara gibi kötü alışkanlıklar vardır ki; bunlar da tekrar edilerek alışkanlık kazanılır. Bu alışkanlığınızı hatırlatacak bütün nesneler ve eylemler ile otomatik olarak alışkanlığın gereğini yerine getirmeniz için, beyin emir verir. Bu otomatik şartlanmalarda, bu şartlanmanın sebebini bilirsek daha rahat karşı koyabiliriz. O nedenle size bu alışkanlığımızı körükleyecek bu şartlandıran nesne ve eylemlere ÇIN lamalar adını vereceğiz. Asla unutmamalısınız; siz sigara içmek istemiyorsunuz seçiminiz budur. Fakat uzun yıllar sürdürdüğünüz sigara içme alışkanlığınız, bulunduğunuz çevre ile bağlantılar yapmış durumdadır. Bazı eşyalar (çakmak, küllük, çay, kahve gibi) ya da durumlar (yemek sonrası, televizyon seyrederken, arkadaş sohbetleri, araba kullanırken vs.) size çağrı yapacaktır.

    Sigarayı bıraktıktan sonra bu ÇIN lamalar olacaktır. Canınız asla sigara içmeyi istemediği halde bu ÇIN lamalar neticesi, sizde daha önceki alışkanlığınıza dönük, otomatik tepki verme hali oluşmaktadır. Bu ÇINlamaları tanımlayıp, sigara içmeme yönündeki seçiminizi ve kararlılığınızı devam ettirin. Buna karşılık gittikçe azalacak şekilde sigara içme yönünde ÇIN lamalar olacaktır. Bu çınların olması normal bir gelişmedir. Artık anlamını biliyorsunuz. Herhangi bir şekilde vücudunuzun tütüne/nikotine ve sigaranın içerdiği diğer zehirlere ihtiyacı yok. Bu ÇIN lamalar bir alışkanlığın terk edilmesi ile ortaya çıkan arayışlardan başka bir şey değildir. Çınlamaların zamanla çok azaldığını seyrekleştiğini göreceksiniz.

    Çınlamaların Ardı Kesilir mi?

    Evet. Çınlamaların ardı kesilir. Fakat, unutmamalısınız ki;ÇIN lamalar tam anlamı ile hiçbir zaman yok olmaz. Önceleri, ayda, sonra yılda bir, iki anlık süre içinde ÇIN lama meydana gelebilir. Siz bunun sebebini bilecek ve aldırmayacaksınız. Hele daha önemlisi olan, sizi adamakıllı denemeden kesilmez. Araştırmalar, sigarayı bırakan herkese bir şey olduğunu gösteriyor: o şeye biz -ÇIN lamaların dönüşü- adını veriyoruz. Eğer bu konuda bilgi sahibi olursanız kendinizi önceden hazırlar ve son imtihanı da başarıyla geçersiniz. Araştırmalara göre ÇIN lamalar, gittikçe zayıflayan bir frekans izlemekte ve bu frekans her insan için değişik bir seyir takip etmektedir. Bu ÇIN lamaların da başlangıçta şiddetle gelip zaman içinde zayıflamaktadır. Siz ÇIN lamaları yenmek için nasıl dikkatinizi başka yere yoğunlaştıracağınızı, nasıl su içeceğinizi, nasıl nefes alacağınızı, nasıl hayal kuracağınızı ve ÇIN lamaları nasıl yenip, zafer kahkahası atacağınızı zaten biliyorsunuz. Bir süre sonra bu küçük ÇIN lamaların uzaklaşıp gittiği görülür. Tıpkı yazın burnunuzun ucunda uçarken durmadan kovaladığınız halde bir türlü gitmeyen ama sonunda ortalıktan kayboluveren bir kara sinek gibi& Fakat sıkı durun ! Kısa bir süre sonra sinek geri döner. Bu sefer daha iri ve gürültücü görünmektedir. Aynı şekilde sigara içme ÇIN lamaları da& Birden bire daha şiddetli ve daha rahatsız edici bir biçimde dönebilir. Bu durum için kendimizi sigaraya karşı şartlandırmalıyız. Bu konuda yapacağımız beyin egzersizlerinin faydası çoktur. Sigara sizi aldatan, dost gibi görünüp sizi sokan bir yılan gibidir. Size bir panzehir buldunuz, bu yılanın zararından kurtuldunuz bir daha, bu yılana kendinizi sokturmayın. Geri dönecek çınlamalara daha kuvvetli karşı koyabileceğiz.

    Bir daha asla sigara içmeyeceğim! Ne pahasına olursa olsun.
    Ne kederde ne de sevinçte bu iğrenç maddeyi kullanmayacağım.
    Ben sigara içmemeyi seçtim.
    Bu sözler bizim kararlılığımızı yansıtan temel prensibimiz olmalıdır.

    Düşünün:

    Sigara içmek isteyebileceğiniz zamanları (tehlike bölgelerini) düşünün. Bunlarla nasıl baş edeceğinizi planlayın.
    Bundan böyle kendinizin ve görünüşünüzün uzun vadeli vizyonunu hazırlayın. Önünüzdeki yıl hala sigara içmeyen bir insan olarak, egzersizler sayesinde sağlam, düzgün ve sıhhatli görüntünüzü tahmin edin.
    Yapmayın:

    Bir sigara. Ne olursa olsun o bir sigarayı ağzınıza götürmeyin. Sizin için ömür boyu yapmamanız gereken bir davranıştır. Bütün sigarayı bırakıp da tekrar başlayanlar bu tuzağa düşmüştür. Şöyle düşünün; çocuğunuzun, eşinizin veya yakın bir arkadaşınızın başına bir elma koyup bu elmaya nişan almak ister misiniz? O güne kadar durduğunuz gibi; bundan sonra da sigaradan sürekli olarak uzak durabilirsiniz.
    İrade gücünüzü bir sigara içerek denemeye kalkışmayın. Denemeye ihtiyacınız yok. Zaten sigarayı terk etmiş bir insansınız ve bir daha sigara içmeyeceksiniz, ki deneme için bile olsa. İşte asıl irade burada.
    Bir süre herhangi tanımlayamadığınız bir değişiklik hissederseniz telaşlanmayın. Yepyeni sağlıklı bir yaşama bir uyum sağlıyorsunuz ve bu süreç içinde bazı değişik duygulara kapılmanız doğaldır.
    Niçin sigarayı bıraktığınızı unutmayın. Eğer sigara içmek için bir dürtü gelirse bekleyin. Mücadele edip yendiğiniz bütün ÇINlamaları hatırlayın. Bunu yaptığınızda o sigarayı içseniz de içmeseniz de ÇINlama geçecektir. En iyisi içmemek. Zamanı, sigarayı neden bıraktığınız hakkındaki notlar alıp sonrada bunları okuyarak geçiştirin. Hatta en iyisi bir dostunuzu aramak. Onunla güzel duygularınızı paylaşmak.
    Kaçının :

    İlk iki ay çok sigara içen kişilerden ve insanların fazla sigara içtikleri durum ve yerlerden uzak durmaya gayret edin. Örneğin umumi yerlerde sigara içilmeyen bölümleri tercih edin. Siz artık sigara içmeyen bir insansınız.
    İlk bir ay veya biraz uzun süre, yeni duruma uyum sağlayıncaya kadar yemek arası abur cubur yememeye gayret edin.
    Ta ki sigara içmek için kuvvetli ÇIN lamalar gelmeyinceye kadar kafein ve alkolden uzak durmaya çalışın.
    Bu Temel Kuralları zaman, zaman gelen şiddetli ÇINlamaların ardı iyice seyrekleşinceye kadar uygulayın.

    Çevremdeki insanları sigara içmemeye nasıl teşvik edebilirim?

    Mesela evinizde veya iş yerinizde küllükleri ortadan kaldırabilirsiniz. Veya birisi size sigara içmesinin sizi rahatsız edip etmediğini sorarsa şu günlerde birçok insanın yaptığı gibi nazikçe; "Sorduğunuz iyi oldu, teşekkür ederim be sigarayı bıraktım, siz de şu an için içmeseniz çok memnun olurum" diyebilirsiniz.

    Çevremdeki insanlar bana sigara ikram ederse ne yapmalıyım?

    Birisinin size sigara ikram etmesi halinde nazikçe; " teşekkür ederim, sigara kullanmıyorum" diyebilirsiniz. Eğer sigara ikram eden kişi, sizi tanıyan ve bıraktığınızı şüphe ile karşılayıp, ikramında ısrarlı davranması halinde; o sigarayı alıp, ikram eden kişinin gözü önünde kırıp, bu sigarayı bana ikram ettiğine göre ben de alıp, yeni seçimim doğrultusunda onu kırdım diyebilirsiniz.
#21.07.2004 23:54 0 0 0
  • Bİlgi İçin Te$ekkürler.......
#07.12.2004 13:16 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık Kardeş
#22.09.2022 23:29 0 0 0