Filizlendirilmiş Kuru Sebzeler

Son güncelleme: 21.04.2010 01:37
  • sebzeleri filizlendirme - kuru sebzelerin filizlendirilmesi - filizlendirme şekilleri - filizlendirme nasıl yapılır



    Çeşitli kuru sebzeleri evde filizlendirerek, özellikle taze sebze çeşitlerinin bir ölçüde azaldığı kış aylarında salatalarınızı renklendirebilirsiniz. Üstelik filizlendirilmiş kuru sebzeler, yüksek besleyici değerlerinin yanı sıra, bol miktarda A, B, C ve E vitaminleri de içerirler.


    Kuru sebzeleri filizlendirmek hem çok kolaydır, hem de sanıldığından çok daha dar bir alan gerektirir. Gerekli olan şeyler yalnızca, filizlendirilecek kuru sebzelerin yanı sıra, genişçe, tercihen bölmeli bir kap ve filizlenme için gerekli sıcaklık ve nemdir.

    içinde bölmeler bulunan filizlendirme kabı (tahta bir elek de bu işe çok uygundur), filizlendirme işlemini kesin zaman dilimlerinde yapmanızı, her tohumun aynı derecede filizlenmesini ve birden çok tohumu bir defada filizlendirebilmenizi sağlar. Geniş ağızlı büyük kavanozlar da, tohumların filizlendirilmeleri işlemine son derece uygundur.

    Kavanoz içinde filizlendirme yapacaksanız, iri taneli bir kuru sebze kullanıyorsanız 180 g kadar, küçüktaneli bir kuru sebze kullanıyorsanız da 2 - 3 çorba kaşığı kadar geniş ağızlı bir kavanoza koyun. Kavanozun içine 1 ölçü kuru sebze başına 4 ölçü soğuk su koyun, iri taneli kuru sebzeler kullandıysanız suyun içinde 8 -10 saat, küçük taneli kuru sebzeler kullandıysanız 3 - 6 saat bekletin (çizelgede gerekli süreler verilmiştir).

    Suda tutma işlemi sonunda sularını iyice süzdürüp, kâğıt mutfak havlusu arasında kurulayın. Sonra yeniden kavanoza koyup, kavanozun ağzını etamin gibi iri gözenekli bir kumaşla ya da kullanılmamış bir naylon çorapla kapatın (böylece kavanozun içinde hava akımı olmasını sağlarsınız).

    Kavanozu kuru sebze tanelerinin iyice yayılıp dağılmalarını sağlamak için hafifçe salladıktan sonra, sıcak ve karanlık bir yere, nemin süzülmesini sağlamak için hafifçe eğik olarak yerleştirin. Günde 2 - 3 kez kavanozu soğuk suyla doldurup, suyla doluyken kavanozu hafifçe salladıktan sonra, suyunu yeniden süzün.

    Sebzeleriniz filizlenmeye başlayınca hemen kullanılabilir ya da kapaklı bir kaba (ya da plastik bir torbaya) koyulup, buzdolabında 5 gün kadar saklanabilir.

    Filizlendirme Çizelgesi

    Islatma süresi Filizlendirme (saat) süresi (gün)

    Alfalfa ________________3-6__________________3-5
    Barbunya fasulyesi______8-12_________________2-4
    Çemenotu________________4-8__________________3-6
    Karabuğday______________4-8__________________2-3
    Mercimek________________5-8__________________2-4
    Nohut___________________8-12_________________2-4
    Tirfil (üçgül)__________3-6__________________3-6
    Turp tohumu_____________4-8__________________3-5



    alıntı
#21.04.2010 01:37 0 0 0