Lenfosit Değerlerinin Eksikliği Veya Fazlalığı Neyi Gösterir

Son güncelleme: 27.04.2010 18:11
  • Lenfosit Değerleri Nedir-Lenfosit Düzeyinin Artmasi-Lenfosit Düzeyinin Azalması-Lenfosit Yol Acan Sebepler



    Lenfosit, bir lökosit (akyuvar) tipidir. Kanda dolaşan lökositlerin yaklaşık olarak yarısını oluştururlar. Pluripotansiyel kök hücrelerden ürerler. Kanda dolaşan lenfositler, alyuvarlardan biraz büyükçe oldukları halde yine de küçük hücre grubuna girerler.

    lenfositlerin düşüklüğü; bazı malignite hastalıkları (lösemi gibi) belirtisidir.(savunma sistemi çöktüğü için)
    lenfositlerin yüksekliği ise vücutta bir enfeksiyon varlığından bahseder..(akyuvarlar savunma sistemi hücreleri olduğu için vücutta bir mikrobun yol açtığı enfeksiyon sırasında tepki olarak yükselirler)

    ama belirttiğim gibi bu anlatım çok genel, anlamanız için çok basit bir anlatım oldu.. bı konu aslında açılımında daha ayrıntılıdır..

    Lenfosit değerlerinin eksikliği veya fazlalığı neyi gösterir?
    LYM yani Lenfosit ; kanda veya bağışıklık sisteminin doku ve organlarında (lenf bezi, dalak, timus gibi) bulunan, iltihabi hadiselerin olduğu bölgelere göç etme kabiliyetindeki hücrelerdir.

    Normal değerleri : % 20,5-51,1 dir..

    Lenfosit düzeyinin artmasına yol açan bazı sebepler:
    1) İnfeksiyon hastalıkları:
    -akut infeksiyoz lenfositozis
    -Sitomegalovirus infeksiyonu
    -Bordatella pertussis
    -Diğer viral enfeksiyonlar.
    -Toksoplazmosis
    2 )Ülseratif kolitis
    3) Crohn hastalığı
    4) Vaskülitler
    5) İlaç hipersensitivitesi
    6) Addison hastalığı
    7) Tirotoksikozis

    Lenfosit düzeyinde azalmaya yol açan bazı sebepler:

    1)İlerlemiş malign hastalıklar
    2) Evre II-III Hodgkin hastalığı
    3) Kalıtsal immünglobulin hastalıkları
    4) Aplastik anami
    5) Ağır sol kalp yetmezliği
    6) Kemoterapi
    7) Radyoterapi
    8) Cushing sendromu
    9) Stres
    10) Miyastenia gravis
    11) Böbrek yetmezliği
    12) Miliyer tüberküloz

    eğer herhangi bir şikayetiniz varsa , dahiliye uzmanı tarafından bizzat muayene olmanızı öneririm.

    Lenfosit değerlerinin eksikliği veya fazlalığı neyi gösterir?
    öncelikle belirtmeliyimki oğlunuzun kan değerleri hangi durum için istendiyse bunu değrlendirirken o bulgular ve anamnezide tetkikleri değerlendirmede önemldir. bu yüzden hekimizce değerlendirilmelidir..

    ancak ben burada 2 durum için size ayrı ayrı vereceğim..


    Nötropeni nedir?

    Notropeni kandaki bir çeşit lökosit (beyaz küre) olan "nötrofillerin" anormal derecede azlığı ile giden bir durumdur. Beyaz kan hücreleri yani lökositler vücudun bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan ve enfeksiyonlarla savaşmayı sağlayan hücrelerdir. Birçok hastalıkta kandaki lökosit miktarı yani kandaki beyaz küre sayısı artmakta yahut azalmaktadır. Bu nedenle doktorlar sıklıkla kan sayımı yaptırmanızı isterler. Tam kan sayımı tetkikinde diğer kan hücreleri ile birlikte kandaki lökosit ve nötrofil oranlarıda tesbit edilebilir.

    Sağlıklı bir erişkinde beyaz kan hücreleri (lökositler) birçok farklı alt gruba ayrılmaktadır. Lenfositler, nötrofiller, monositler, eozinofiller ve bazofiller lökositlerin alt gruplarıdır. Bu hücrelerin kandaki toplamı lökosit sayısını vermektedir.Bir mm küpte bulunan nötrofil sayısı: 3650, lenfosit:2500 , monosit: 430, eozinofil: 150, bazofil: 30. Görüldüğü gibi lökositlerden sayıca en fazla olan nötrofillerken en az olan bazofillerdir. Nötrofiller "natural killer" adı da verilmekte olan doğal öldürücü hücrelerdir ve organizmadaki mikroorganizmaları bir anlamda yiyerek yok ederler. Nötropeni ölçülen nötrofil sayısının 2000′den az olmasıdır. Mutlak nötropeni'de nötrofil sayısı 500′ün altındadır.

    Hangi durumlar nötropeniye neden olur?

    Nötropeni bazen sağlıklı kişilerde de hiçbir neden olmaksızın gelişebilir. Yemen yahudilerinde ve siyah ırkta karakteristik olarak nötropeni gözlenebilir. Nötropeniye neden olan hastalıklar nötropeniye neden oldukları duruma göre sınıflandırılır. Lökosit yapımında azalma, beyaz kan hücrelerinin üretildikten ve kemik iliğinden salındıktan sonra yıkımında artma ve dolaşım dışında lökositlerin dokularda birikmesi (toplanması) şeklinde sınıflandırılabilir.

    İlaç toksisitesi, vitamin eksiklikleri ve kan hastalıkları (viral enfeksiyonlar, tifo ve tüberküloz), kemik iliği anormallikleri gibi durumlarda kemik iliğinde lökosit yapımı azalır ve nötropeni meydana gelir. Ayrıca bazı durumlarda haftalık yada aylık periyodlarda hastalarda beyaz küre düşüklüğü görülebilir ve bu duruma siklik nötropeni adı verilmektedir.
    Beyaz kan hücrelerindeki yıkımın arttığı durumlar ise ilaçların immün sisteme olan etkileri sonucunda yada antikorların hücreye saldırması (Felty's sendromu) durumunda gelişir.
    Nötrofiller kuvvetli enfeksiyonlarda, kalp ameliyatlarında kalp akciğer bypass durumunda ve hemodiyalizde nötrofil azlığı görülebilir.



    alinti.
#27.04.2010 18:11 0 0 0