Çocuğunuz için doğru renkleri seçin

Son güncelleme: 13.02.2006 17:24
  • noimage

    Bebek ya da çocuk odası tasarlarken kız ise pembe, erkek ise mavi renk kullanmak artık çok eskilerde kaldı. Günümüzde daha sakinleştirici etki yaratan ve çocuğun duygularını ön plana çıkarmaya yardımcı olacak renkler tercih ediliyor. Renk Terapisti Işık Kırgız ile anneler için bir röportaj yaptık. Kendisinden renklerin gücünü ve çocuk odasında kullanılacak renkleri öğrendik.

    " Çocuk odalarında erkekse mavi, kız çocuğuysa pembe gibi klasik renkler kullanılıyor. Sizce bu doğru mu?
    Geleneksel olarak erkeğin rengi mavi, kız çocuğun pembe olarak belirlenmiş. Çünkü her rengin kendine ait bir titreşimi var. Biz bu titreşimi algılayıp içgüdüsel olarak kullanmak isteriz. Ancak yeni doğan çocuklar bu titreşimi algılayamaz. Doğumdan sonraki üç ay boyunca bebek sadece kırmızı, siyah, beyaz tonlarını algılar. Fakat üzerine giydirdiğiniz ve yaptığınız dekorasyon renklerinin dalga boyları ona yansır. Kullanılan renkler sakinlik, huzur ve sevgi veren renklerden seçilmelidir. Çocuğumuza giydirdiğimiz her renk onun ruh halini etkiler. Kız, pembe ile sevgiyi, erkek ise mavi ile güven ve huzur duygusunu alır. Ancak artık çocukların bu şekilde belli renk ayırımları ile giydirilmesine gerek olmadığı düşünülüyor.

    " Çocuğun gelişiminde renk seçimi neye göre yapılmalıdır?
    Çocuğu rahatlatan huzur, sükunet, sevgi, neşe veren renkler seçilmelidir. En çok başvurulan renkler mavi, pembe, yeşil, eflatun ve sarının çeşitli tonları olmalı. Gelişme döneminde ise siyah, gri, koyu kahve tonları tercih edilmemeli. Çünkü bu renkler beden enerjisine negatif etki yaparak çocuğun olumsuz bir ruh haline girmesine neden olur.

    " Çocuğun renkler üzerinde etkisi nedir? Çocuk bilinçli tercihler yapabilir mi?
    Renklerin birebir etkisi olur ve bedenle etkileşime girer. Kullanılan renge göre farkına varmadan olumlu ya da olumsuz bir ruh hali de beraberinde gelir. Çocuk 4-5 yaşına geldiğinde çeşitli renklere ilgi duyar. Bu onda içsel tercih olarak gelişir. Çoğunlukla canlı renklerden etkilenir. Gelişim sürecinde olması nedeniyle ona hareket kazandıran turuncu, kırmızı gibi renklere daha çok yönelir. Dolayısıyla çocuk belli bir yaşa kadar renkleri bilinçli olarak tercih edemez. Ancak 5 yaşından sonra kendi tercihlerini fark edebilir.

    " Çocuk odalarında hangi renkleri kullanmak doğru olur?
    Son dönemlerde mavi ve pembe dışındaki renkleri kullanmaya yönelik bir eğilim var. Bunun nedeni başka renklerin de çocukların dünyasında olması gerektiğini fark etmemiz. Çocuk odasında dikkat edilmesi gereken en önemli şey kırmızı, turuncu gibi baskın renkleri tüm odanın duvarlarında kullanmamak. Bir de geometrik şekillerden uzak durmak. Çocuğun sakin ve huzurlu olmasını sağlamak için odanın duvarlarını açık yeşil, açık mavi, eflatun, beyaz, pembe gibi renklerle iki duvarı birbirine kombin tonlarda ayrı da boyanabilir.

    " Bu anlamda size danışan aileler oluyor mu?
    Herkes kendi dünyasını ve kalbini evine yansıttığı gibi çocuğunun odasına da akıtmalı. Benim verdiğim destek genel olarak renklerin dilini aktarmak şeklinde oluyor. Sonrası tamamen ailenin kendi yaratıcılığına kalmış.

    " Hangi renk neye iyi gelir?
    Her rengin kendine ait bir dalga boyu var. Dolayısıyla her renk bize ayrı bir titreşim yükler. Sürekli siyaha baktığınızda içinizde anlayamadığınız bir karamsarlık hali oluşur, yeşillik bir alana gittiğinizde bir rahatlama hali gelir. Kızgınlık anında mavi giyerek sakinleşmek, hayata dair gücünüzü kaybettiğinizde turuncuyu kullanmak, isteksizlik hallerinde kırmızı ile buluşmak ya da saf sevgiyi hissedebilmek için pembeyi aktifleştirmek, cildin kırışıklıklarını azaltmak için kırmızının canlandırıcı etkisinden faydalanmak gibi.

    " Renkler hayatımızda biz fark etmesek de önemli bir yer tutuyor. İnsanların renklerle ilişkisi ne boyutta?
    Yaşamımızın her yerinde renkler var. Ancak herkesin ruhsal, ailesel ve çevresel gelişimi ile bağlantılı olarak tercihleri değişiyor. Hangi rengi kullanacağımızı genellikle iç bilincimiz alışkanlıklarla bağlantılı olarak kendisi seçiyor. Seçtiğimiz renk hayatla bağımızı yansıtıyor. Bir insanın karakterini tercih ettiği renklerle anlamak mümkün.

    " Daha rahat bir ortamda çalışmak ve evinde keyifli vakit geçirmek isteyenler için önerileriniz neler?
    Renkler bize yerinde, zamanında ve dozunda kullanıldığında mutlu bir yaşam sunuyor. Önemli olan renklerle hem düşünsel, hem de fiziksel bağı kurmak. Gerek evde gerekse iş yerinde daha rahat, huzurlu ve mutlu bir ortamı renklerle oluşturmak istiyorsanız bir köşeye mavi objeleri, canlandırmak istediğiniz bir köşeye de kırmızı objeleri koyarak işe başlıyabilirsiniz. Her gün bu objeleri 3-5 dakika sadece zihinsel yolla veya üstünüzde taşıyarak kendinize yüklemeniz ilk adım için yeterli olacaktır. Renklerle ilgili detaylı bilgiyi renk eğitimleriyle veriyoruz. Unutmamamız gereken en önemli şey, hayattaki her şeyin canlı olduğu gerçeğidir. Renkler bizi anlar ve can verir. Çünkü evren, ışık sistemi üzerine kurulmuş. Işık enerjisinin prizmatik yansımaları renk skalaları olarak bize geliyor. Sadece görebilmek önemli!
#13.02.2006 17:24 0 0 0