iYONİK BİLEŞİK
Bu bileşiklerde metal atomu değerlik elektronlarını kaybederek, kaybettiği kadar ( + ) kazanarak kendisinden önceki soy gaza benzemeye çalışır.
Ametal atomu ise , metalin kaybettiği elektronları alarak , kendisinden sonraki ilk soy gaza benzer ve aldığı elektron kadar ( - ) yük kazanır. Dolayısıyla bu bileşikler elektron alış verişi sonucu oluşurlar
Bu + ve - yükler arasında elektriksel bir çekim kuvveti oluşur. Bu çekim kuvvetinin etkisiyle bu metal ve ametal atomları bir arada bulunur. Böylece iyonik bileşik oluşmuş olur. Bu tür bileşiklere kristal örgülü bileşik denir
11Na : 1s2 2s2 2p6 3s1 D. E. S = 1 METAL
8O : 1s2 2s2 2p4 D. E. S = 6 AMETAL
KOVALENT BİLEŞİKLER
Ametallerin değerlik elektronlarını ortaklaşa kullanarak oluşturdukları bileşiklerdir.
Kovalent bileşikler oluşurken bileşikleri oluşturan ametaller arasında; elektronegatifliği fazla olan ametal ortamdaki tüm değerlik elektronları kendisine daha fazla çekeceğinden, diğer ametalden çektiği elektron kadar ( - ) yük kazanır.Diğer ametal atomunun ise değerlik elektronları uzaklaştığı için ( + ) yük kazanmış olur. Böylece bu ametaller arasında değerlik elektronları ortak kullanılmış olup; + ve - yükler arasında oluşan çekim kuvvetleri sonucu kovalent bileşikler oluşur. Kovalent bileşiklere ağ örgülü bileşikler de denir.