Çinekop veya Lüfer Avcılığı Hakkında

Son güncelleme: 06.05.2010 12:11
  • Çinekop - Lüfer Balığının Avcılığı Hakkında - Olta Resimleri :


    noimage

    Çinekop veya Lüfer balığının, avının en uygun zamanı sabah 04 - 07 ile akşam 17 - 21 saatleri arasıdır. Avlanma yöntemlerinden biri, ayını zamanda en yaygın olanı çinekop için yapılmış özel çinekop takımıdır. Son zamanlarda , özellikle İstanbul Boğazı'nda kaşık, maket balık gibi suni yemler de kullanılmaktadır.

    Çinekop takımı:

    noimage


    Hırsız iğneli olarak hazırlanan çinekop takımı kabaca 2 bölümden oluşur. Yemli olarak kullanılır. İlk bölümde, 30-40 cm uzunluğunda ve 0,40-0,50 mm kalınlığında bir bedenin bir ucunda fırdöndü diğer ucunda da 100/125 gramlık bir kurşun kullanılır.

    Asıl bölüm ise bir ucu fırdöndü, diğer ucu mantar şamandıradan oluşur. Bu bölümde 2 / 3 adet hırsızlı iğne bulunur. Bilindiği üzere çinekop avında çapraz uçlu iğnelerin seçilmesi gereklidir. İğnelerin yaklaşık büyüklüğü 1/0 olmalıdır. Mantarın üzerinin folyo kaplı olması gereklidir. Mantara yakın olan iğne uzaktaki iğneden daha küşük olmalıdır ki daha avcı olabilsin. Lüfer ailesi dişli olduğu için çelik bedenle hazırlanmalıdır.

    Yemlerimizi seçerken göz önünde bulundurmamız gereken husus canlı yemin çinekop tutma şansını oldukça arttırdığıdır. İstavrit, mezgit ve zarganadan yapacağımız yemler oldukça iyi sonuçlar verecektir. Bu yemlerin taze filetosunu hazırlayıp oltalara takarken, filetonun ezilmeden ve balığın bir yüzünün tek parçası şeklinde hazırlanmasında yarar vardır. Bir gün önceden tutulmuş balıklar da fileto olarak kullanılabilir, ancak asla derin dondurucuya koyulmamalıdır. Sadece dolabın soğutucu bölümünde muhafaza edilebilir.

    "Hırsızlı çinekop takımının ucundaki üçlü fırdöndünün bir ucu kamışımızdan gelen misinaya, bir ucu da kurşunlu misinaya bağlanır. Kurşun misinasının boyu iğnelerden uzun olmalıdır."

    Suni yemlerle lüfer-çinekop avı:


    Zamanımızda kaşık ve maket balıklar da çinekop avlarında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kaşıklar genel olarak "söğüt kaşık" olarak adlandırılan hafif ve yaprak şeklindeki kaşıklardır. Ve küçük balık şeklini andırırlar. Renkleri doğala yakın olduğu kadar iyi iş yapar. Yani koyu grinin mavi ve yeşil ile karışımları gibi zargana, istavrit ve mezgit renklerine benzer renkler olabilir. Bunun yanında nikelajlı dikkat çekici renkler, kanı andıran kırmızılı renkler de iş gören renklerdir.

    Kaşıkla avlanmalarda kıyıdan kullanımda ağırlık kullanmadan 25-30 metrelik mesafelere atıp çekerek uygulama yapılır. 0,30 - 0,35mm kalınlıklarında misinaın ucuna fırdöndü veya klipsli fırdöndü bağlanarak buraya kaşık takılır. Çekme çok hızlı yapılmamalı, duraklamalı olarak çekmeli ve balığın dikkati çekilmeye çalışılmalı.

    Yaprak şeklindeki olan düz ve dövme kaşıkların çeşitli renk ve modelleri
    Maket balıklarda da şekil daha çok istavrit ve zarganaya benzer. Üzerlerinde de istavrit ve zargananın renkleri ile yine kırmızılı alacalar işe yarar. Sırt kısmı gri karışımlı yeşil/mavi tonlarda ve göbek kısmı turuncu olan maket balıklar şansınızı arttıracaktır. Maket balık ile kıyıdan avlanmalarda ağırlık kullanmadan, 25-35 metrelik bir atış ile at-çek yaparak avlanabiliriz. Kıyıdan avlanmalarda 0,30/0,35 mm beden yeterlidir. Fazla kalın beden ile iyi avlanma yapılamaz...


    kaynak : Nuri DENİZ
#06.05.2010 12:11 0 0 0