Alzheimer Tanı Yöntemleri

Son güncelleme: 06.05.2010 21:33
  • Alzheimer Tanısı Nasıl Yapılır - Alzheimer Teşhisi - Alzheimer ve Demans


    Uzmanlar bir Alzheimer tanısına ulaşabilmek adına bir dizi yöntem uygulamayı seçebilirler. Bu tanı yöntemleri aynı zamanda Alzheimera bağlı olmayan diğer demans nedenlerini ya da demans semptomlarının alkol bağımlılığı, damar hastalıkları, beyin tümörleri, infeksiyonlar, tıbbi ilaç etkileşimleri veya yan etkiler, duygudurum değişiklikleri, nörolojik problemler, tiroid rahatsızlıkları, veya beslenme yetersizlikleri gibi demansa neden olabilecek durumlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını da ayırt etme olanağı sağlar.

    Doktorlar aşağıdaki tanı yöntemlerini kullanabilirler:

    Semptomların Değerlendirilmesi

    Doktorlar hastaların veya hasta yakınlarının semptomları tüm detaylarıyla tanımlayabileceklerine, semptomlar görüldüğü sırada hastaların ne hissettiklerine, bu semptomların ne sıklıkta ortaya çıktığına dair sağlıklı bir bilgi edineceklerine inanırlar.

    Tıbbi Öykü

    Kesin bir tanıya ulaşabilmek amacıyla hastanın geçmişteki ve şimdiki tıbbi durumu, geçirdiği operasyonlar ve işlemler, travmalar, görmüş olduğu ilaç tedavileri, kullandığı vitaminler, bitkisel ilaçlar, gıda katkıları ile ilişkili bilgiler önemli ölçüde yardımcıdır. Aynı zamanda beslenme şekli, hayat tarzı ve hastalığa dair ailesel öykü gibi bilgiler de önem taşımaktadır.

    Fiziksel Muayene

    Fiziksel muayenede kalp, akciğerler ve kan basıncının da ölçümü söz konusu olabilir. Fiziksel muayenenin nörolojik boyutunda refleksler, koordinasyon yeteneği, kas fonksiyonalrı, konuşma, fiziksel duyarlılık ve göz hareketleri incelenir.

    Psikolojik /psikiyatrik muayene

    Duygusal ve mental fonksiyonların değerlendirilmesi depresyon gibi semptomların kötüleşmesine yol açabilecek , altta yatan bir duygudurum bozukluğu olup olmadığının saptanmasına yardımcı olur.

    Laboratuar Testleri

    Doktorunuz kan, idrar ve beyin-omurilik sıvısına dair testler yapmak isteyebilir, burada amaç semptomların ortaya çıkmasından sorumlu olabilecek diğer durumları elimine etmektir.

    Beyin Taramaları

    Bir MR, beyin tomografisi veya veya PET taraması veya diğer tarama/görüntüleme yöntemleri Alzheimer veya diğer hastalıkları ortaya çıkaran bir beyin anomalisi olup olmadığını saptamada yararlıdır.

    Nöropsikolojik Testler veya Mental Durum İncelemesi

    Bu testler bellek, dil, karşılaştırma ve muhakeme yeteneklerindeki yetersizlikleri saptamayı ve değerlendirmeyi hedefler.

    Eğer değerlendirmeler demans benzeri semptomlara neden olabilecek başka durumlar olduğunu ortaya koyuyorsa altta yatan hastalığın tedavi semptomları azaltabilir veya ortadan kaldırabilir. Eğer Alzheimer hastalığı tanısı konmuşsa doktor bir ilaç tedavi kürü uygulayacak ve hem hastanın hem de yakınlarının hayatını kolaylaştıracak birtakım önerilerde bulunacaktır.



    alıntı
#06.05.2010 21:33 0 0 0