Kültür Değerlerimizin Korunması

Son güncelleme: 09.05.2010 21:50
  • Antik bölgeleri Korumak Tarihi Ve Kültürel Değerlerimizi Nasıl Korumak

    Bilmiyorum kaç üyemiz farkında ama bizler yani türkler Hristiyanlığın doğduğu yerde yaşıyoruz şöyle düşünün mekke ve medinenin Fransızların veya Almanların elinde olduğunu.Özellikle Ege bölgesi,İstanbul,İznik ve boğazköy çok büyük tarihi miraslar barındırıyor.Şimdi eee ne var bunda diyeceksiniz.Anadolu Selçukluların eline geçene kadar roma,bizans,lidya ve iyon şehirleri hala kullanılmaktaydı.Şöyle söylemek gerekirse İzmir yani smyrna Romadan sonra Roma İmparatorluğunun en büyük 2. kentiydi ki şu anda kadifekalenin altında dünyanın en büyük 2. tiyattrosu kuzu gibi yatar kadifekale insanıda burdan çıkmaz bu sebeple kazı yapılamaz.Kazı yapılırsa ne olur ? Körfeze giren gemileri 75.000 kişilik bir antik tiyatro karşılar.Aklınız Hayaliniz alabiliyor mu?
    Veya Bergama diyelim.İskender ve ordusu bu şehirden geçtiğinde burada 100 milyar dolar değerinde altın bırakmışlardır amaç Bergama yani Pergamonun savunulması çok kolay bir kent olmasının yanında dünyadaki en büyük 2. kütüphaneye sahip olması(1.iskenderiye kt.650.000 cilt kitap vardır.3. ise efes celcius kütüphanesi 70.000 cilt kitap bulunduğu söylenir o dönemde.Bergama kütüphanesinde ise 300.000 cilt kitap vardır)avrupanın en büyük 3 sağlık merkezinden birine sahip olması(Asklepios) aynı zamanda mükemmel bir şifalı su merkezine sahip olmasıdır.Yani iskender bu büyük kente 100 milyar dolar yatırım yaparak geçer ve burayı asyanın başkenti yaparki o zaman Roma imparatorluğu için asya=anadolu.
    Bir başka bölge olarak hierapolis diyelim Denizli pamukkale yakınlarında aslında pek bişey demeye gerek yok en altta ekleyeceğim bir kaç resim bile nasıl bir harika olduğunu anlatmaya yeter.
    Böyle onlarca roma dönemine ait tarihi mekan var.İlk paranın kullanıldığı sart mesela.
    Türkler Bizansı anadoludan kovunca bu şehirler deyim yerindeyse başıboş bırakılmıştır.Bir örnek vermek gerekirse Bergamadaki Zeus sunağı dünyada bu tip sağlam kalabilmiş ender yapılardandır.Sebebini anlatmam gerekirse.Bizans imparatoru hristiyanlığın dağınık olduğunu görüyor ve bu yüzden mitolojik tapınakları yıktırıp sur yapımında kullanıyor.Bu yüzdendirki çok az yapı olanca güzelliğini bize gösterebilmektedir(hierapolis tiyatrosu veya celcius kütüphanesi gibi)Zeus sunağı bundan yaklaşık 140 sene önce alman arkeologlar tarafından bulundu ve berlin müzesine götürüldü.
    Sebep:Zeus tapınağında çıplak erkek figürleri vardı bu osmanlılara uymazdı,ayrıca osmanlılar almanlara fena halde borçluydular ayrıca bu yapıların değerini bilip padişahı uyarabilecek bir arkeolog yoktur osmanlıda ve sunak berline götürülüp orada mükemmel şekilde birleştirilir.Şimdi biz o sunağı geri istiyoruz hiç bir kanuni hakkımız yok olay sadece almanların insiyatifi bu konuda 1 milyon imza toplandı.Fakat Almanlar sadece oraya gidip kalıpları alabileceğimizi ve bir benzerini buraya inşa eedebileceğimizi önerdiler.Fakat Kültür Bakanlığımızın maddi durumu buna bile YETMEMEKTEDİR.Evet cumhuriyet öncesi çok bilgisiz bir yönetime sahiptik.Ya şimdi?

    Dünyadaki ilk şifalı su merkezlerinden birisi Bergamadaki Allianoi dir.Bu mekan baya bir süredir kazılıyor ve cidden mükemmel değerde eserler çıkıyor ve bu eserler Türkiyenin ilk arkeoloji müzesi olan bergama müzesinde sergileniyor.Ama bir sorun var:Yortanlı Barajı.Bu baraj su tutmaya başladı 2.5 yıl sonra kapakları mecburen açıcaklar peki ne olucak?Allianoi 17 mt su altında kalacak.Yani Bergamanın turizm geleceği su altında kalıcak.Hükümet aynen devam ediyor.Yani çok afedersiniz öküzlüğün daniskası.Halbuki bu turistik alanın 3-5 yılda getirebilceği bir gelir ile yapılacak set bu alanın kurtuluşu olucak.Fakat enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı buna pek yanaşmıyor nedeni nedir bilmiyorum ama kültür bakanlığıda pek alakalı değil.Üniversitelerin,arkeoloji gruplarının,mimarlar odasının ağlamalarıda pek yararlı olmuyor gibi.2.5 sene kaldı bir gün o baraj dolucak ve mükemmel bir antik hastane sular altında kalıcak.Lütfen bu konuda duyarlı olalım.İnanın dünyanın her açıdan en değerli toprakları üzerinde yaşıyoruz.

    Hierapolis Tiyatrosu

    [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Un-HKpvdCAU&feature=player_embedded[/youtube]

    Alinti
#09.05.2010 21:50 0 0 0